Minder geld voor gemeenten door minder Wwb'ers
Het aantal mensen in de bijstand was in 2012 kleiner dan verwacht. Ook de ramingen voor 2013 zijn naar beneden bijgesteld. Daarom krijgen gemeenten minder geld van het rijk.
Gemeenten krijgen minder budget voor het betalen van uitkeringen. Dat meldt Divosa in haar jaarlijkse Monitor Bijstandsuitkeringen. Oorzaak is dat er in 2012 minder uitkeringen zijn verstrekt dan geraamd en dat ook de raming voor 2013 lager uitvalt dan aanvankelijk werd gedacht.
Minder uitkeringen verstrekt
Het gemiddeld aantal verstrekte bijstandsuitkeringen is in 2012 lager uitgevallen dan geraamd. In maart 2012 schatte het Centraal Planbureau nog dat er gemiddeld op 345 duizend bijstandsuitkeringen uitgekomen zou worden. Het werkelijke gemiddelde aantal kwam echter uit op 330 duizend. Ondanks het feit dat het aantal bijstandsuitkeringen stijgt, vallen ook de ramingen voor 2013 lager uit. Uitgegaan was van 370 duizend bijstandsuitkeringen. Nu wordt nog van 355 duizend uitgegaan.
Dubbele correctie
Voor gemeenten betekent dit dat ze te maken krijgen met een dubbele correctie op het voorlopige budget van 2013. Er zal minder budget komen om het teveel van 2012 recht te trekken en bovendien zal het budget naar beneden gaan omdat de ramingen voor 2013 naar beneden zijn bijgesteld. Het is nog niet duidelijk om hoeveel geld het precies gaat. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt dit in mei of juni bekend.
Extra toeloop door participatiewet
Voor 2013 en 2014 wordt verwacht dat het aantal bijstandsgerechtigden nog zal blijven stijgen. Hoewel de economie vanaf 2014 licht zal groeien, blijft de werkgelegenheid achter, verwacht het CBS. Vanaf 2014 zorgt de Participatiewet ook voor een extra toeloop op de bijstand, omdat dan de Wsw afgesloten wordt en de Wajong beperkt. Verwacht wordt dat het gemiddeld aantal bijstandsuitkeringen in 2013 en 2014 met 25 duizend per jaar stijgt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.