Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder ambtenaren zijn lid van vakbond

Het aantal werknemers dat lid is van een vakbond is het afgelopen jaar gedaald. Ook ambtenaren zijn minder vaak aangesloten.

01 november 2010

De vakbonden hebben een achterban van 1,87 miljoen leden. Dat zijn er 17.000 minder dan in 2009, zo meldt de website InOverheid op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De achterban van de vakbonden is de afgelopen jaren vergrijsd. In 1973 telden de bonden 282.000 jonge leden (onder de 25), goed voor een aandeel van 17 procent. In 2010 is dit gedaald naar bijna 4 procent en zijn er nog maar 71.000 jongeren onder de vakbondsleden.

Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de publieke sector, zag het aantal aangesloten ambtenaren licht dalen. ‘Aan het begin van het jaar hadden we 73.906 leden onder werknemers bij lagere overheden en het Rijk', zegt woordvoerder Said Moridi op de site. ‘In september waren dat er 72.967, een lichte daling van 939 leden.'

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Een vertegenwoordiger van het CFO heeft laatst al verzucht dat het logisch is dat de bonden meer voor ouderen opkomen. Er zijn veel meer oudere dan jongere leden en dus leggen de ouderen meer gewicht in de schaal. Ook tussen mijn generatiegenoten zie ik nauwelijks nog vakbondsleden. Het zou goed zijn als meer jongeren lid van een bond zouden worden. Juist in deze tijd lijkt dat meer nodig dan ooit.
Ron Gast / vakbond CNV
CNV Publieke Zaak zet zich al jaren in voor oudere én jongere medewerkers. In de laatste CAO's is veel gedaan aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Juist om er voor te zorgen dat er meer jonge ambenaren bij komen. Binnen 10 jaar is het overgrote deel van de ouderen immers vertrokken!
nick / adviseur
Ik ben al "sinds mijn geboorte" lid van de vakbond.
Zonder vakbond zou het er voor ons nog slechter uitzien.
Betaling van vut en fpu (sinds 1983) zonder dat ik er zelf gebruik van kan maken zit me wel dwars. Zeker als de rechthebbende collega's hun recht rechtvaarigen met de opmerking dat ze er altijd voor betaald hebben.
De bonden moeten wel waken voor een te grote generatiekloof, maar verder draag ik ze een warm hart toe.
José / projectleider
Ik ben blij dat er vakbonden zoals de ABVAKABO zijn. Door de vakbond is mijn individuele stem ineens een krachtige collectieve stem geworden. Dat zet meer druk op de CAO-onderhandelingen.
Ook op de werkvloer worden wij gesteund met ons werk in de OR en het GO waar de lokale arbeidsvoorwaarden nader worden uitgewerkt. Door de vakbond zijn wij als medewerkers een serieuze onderhandelingspartner voor onze bazen.
En daar ga ik voor.

Als je meent dat de overheid, je baas of wie dan ook toch wel zijn gang gaat ten kosten van jouw rechten moet je vooral lid worden van een vakbond. Zo maak je je eigen stem krachtiger.

Jongeren hebben ook belang bij een vakbond. Nu zitten we in de nasleep van de crisis waarbij de jongeren en ouderen minder makkelijk werk vinden. Straks moeten de jongeren langer doorwerken terwijl er ook minder mensen zijn. Langere werkweken liggen hierbij dan ook op de loer. Om je werk en privé in prettige harmonie te houden is ondersteuning van de vakbonden hard nodig. Laat niets 'over je heen' komen maar neem het heft samen in handen. Word lid van een vakbond, word actief in de OR of het GO, doe iets en laat je stem horen.

Succes
Jan / ambtenaar
Wie geen lid is van een vakbond, vind ik een klaploper. Niet bijdragen aan de bond, maar wèl profiteren van wat de bond bereikt of weet tegen te houden.
Ambtenaar / ambtenaar
Eens met bovenstaand. De vakbond staat te veel op de voet van de oudere medewerker. Gezien de jongeren de toekomst zijn, moet daar meerd e focus liggen.

Ook is er geen reden lid te zijn. Immers de loonsverhoging of verandering in CAO, waar een lid voor betaald, kan ook van worden mee geprofiteerd door niet leden.
Waarom zou je dan lid worden, je profiteert immers niet meer of minder dan niet leden.

De Vakbond is net als de ANWB. Je bent lid, en je kan van een hoop romp-slomp gebruik maken. Korting hier, belasting aangigfte daar, etc.
Maar ik ben lid vand e bond als vertegenwoordiger bij de CAO onderhandeling etc. Niet om 5% korting bij de NTI.

Maak de contributie wat lager, deze is vele malen te hoog. Mijn rechtsbijstandverzekering, waar ook werk in zit is goedkoper dan een lidmaatschap Abvakabo. Gezien ik ook moet bezuinigingen weet ik wel wat ik dan ga doen.

Ik ben nog lid. Maar zal niet lang meer duren. Ik zie geen toegevoegde waarde meer in de vakbond. En als ze niet voor mij opkomen en er geen verschil gemaakt wordt met leden en niet-leden, zie ik geen reden om lid te blijven.
Profiteren kan ik ook zonder lid te zijn.

Ik ben uit solidariteit lid geworden. Maar ik zie dat de ABVAKABO geen moeite neemt zich te profileren. Waarom zou ik dan lid blijven?
Mischien kan iemand mij nog overtuigen lid te blijven??
Haico / P&O-er
De vakbonden hebben op lokaal niveau geen toegevoegde waarde meer. Een goede professionele OR doet beter en sneller zijn werk. De "bestuurders" van bonden vallen terug op dogma's en oud gedrag (niet bijzonder gezien hun leeftijd) en gaan lekker moeilijk doen om het moeilijk doen. Jongeren herkennen zich hier niet in en zijn meer met zichzelf bezig en hun toekomst. Ik zal blij zijn als we van de bonden af zijn, de organisatiegraad geeft eigenlijk geen mandaat om met werkgevers te overleggen. De bonden zijn een cirquit op zich geworden, veel strijd binnen en tussen bonden, de medewerkers van de sector zijn daar de dupe van.
R. Smith
Oh ja, de FPU. Ik betaal nu ongeveer 1,5 x zoveel aan premie voor een VUT-fonds dan ik aan mijn eigen FPU betaalde.
Daar hoorde je dus niets meer over, geen krantenkoppen, geen manifestaties op het Malieveld.
Toen één van de vakbonden ook nog eens uitriep dat ze de hypotheekrenteaftrek wel afgeschaft wilde zien ging bij mij het licht uit. De vakbond komt duidelijk niet op voor de werkende middenklasse.

Daar betaal ik geen contributie voor.
Jofel
Waarom zou een ambtenaar ook? Vakbonden komen op voor de belangen van de oudere werknemers en negeert juist de behoeften van de jonge werknemer.

Leuke voorbeeld vind ik zelf altijd het FPU waaraan iedere ambtenaar meebetaalt maar slechts de oudere werknemers mogen er gebruik van maken. Dus alle jongere ambtenaren betalen gauw netto €100-200 per maand zodat oudere ambtenaren eerder dan met 65 jaar met pensioen kunnen terwijl de jongere generatie tot 67 moet werken en wellicht nog langer.

Vakbonden sociaal? Nee hoor, al enige decennia niet meer.

Doordat de vakbonden zich hebben afgekeerd van de jongere ambtenaar zijn er nog meer weinig jonge leden en ook weinig nieuwe aanwas van leden. Het probleem lost dus ook weer vanzelf op: over 20 jaar zijn er geen vakbondsleden meer en dus ook geen vakbonden meer.
George / Ambtenaar
Het heeft geen zin om lid te zijn van een vakbond, de regering doet toch wat ze willen. Nederland democraties het is maar net hoe het uit komt, en de jongeren krijgen de rekening. pensioenfondsen boeven zijn het, net zoals de banken we worden aan alle kanten bestolen.
Anton van der Vlies / bouwkundig medewerker
Je kunt naar de bonden kijken zoals je dat op het moment van de dag het beste uitkomt ! Echter, onze huidige cao is bepaald niet je van het. Als we de vakorganisaties niet zouden hebben gehad dan zou het er nog een stuk slechter hebben uitgezien. Zelf ben ik al 42 jaar overtuigd vakbondslid en probeer nog altijd mensen ervan te overtuigen de vakbond sterker te maken in plaats van het maar te laten gebeuren. Mijn slogan is "zonder de vakorganisaties geen fatsoenlijke cao"
Corrie / medewerkster WOZ
Als oudere ambtenaar betaal ik al jaren mijn contributie. Heb ik de bond ëen keer nodig dan krijg je een telefoontje: Ik kan u niet helpen. Terwijl je van andere collega's die lid zijn van een andere bond de volle medewerking krijgen. Dan heb je wel zin om je lidmaatschap op te zeggen, wat ik overigens (nog) niet gedaan heb.
Advertentie