Minder ambtenaren zijn lid van vakbond
Het aantal werknemers dat lid is van een vakbond is het afgelopen jaar gedaald. Ook ambtenaren zijn minder vaak aangesloten.
De vakbonden hebben een achterban van 1,87 miljoen leden. Dat zijn er 17.000 minder dan in 2009, zo meldt de website InOverheid op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De achterban van de vakbonden is de afgelopen jaren vergrijsd. In 1973 telden de bonden 282.000 jonge leden (onder de 25), goed voor een aandeel van 17 procent. In 2010 is dit gedaald naar bijna 4 procent en zijn er nog maar 71.000 jongeren onder de vakbondsleden.
Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de publieke sector, zag het aantal aangesloten ambtenaren licht dalen. ‘Aan het begin van het jaar hadden we 73.906 leden onder werknemers bij lagere overheden en het Rijk', zegt woordvoerder Said Moridi op de site. ‘In september waren dat er 72.967, een lichte daling van 939 leden.'
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zonder vakbond zou het er voor ons nog slechter uitzien.
Betaling van vut en fpu (sinds 1983) zonder dat ik er zelf gebruik van kan maken zit me wel dwars. Zeker als de rechthebbende collega's hun recht rechtvaarigen met de opmerking dat ze er altijd voor betaald hebben.
De bonden moeten wel waken voor een te grote generatiekloof, maar verder draag ik ze een warm hart toe.
Ook op de werkvloer worden wij gesteund met ons werk in de OR en het GO waar de lokale arbeidsvoorwaarden nader worden uitgewerkt. Door de vakbond zijn wij als medewerkers een serieuze onderhandelingspartner voor onze bazen.
En daar ga ik voor.
Als je meent dat de overheid, je baas of wie dan ook toch wel zijn gang gaat ten kosten van jouw rechten moet je vooral lid worden van een vakbond. Zo maak je je eigen stem krachtiger.
Jongeren hebben ook belang bij een vakbond. Nu zitten we in de nasleep van de crisis waarbij de jongeren en ouderen minder makkelijk werk vinden. Straks moeten de jongeren langer doorwerken terwijl er ook minder mensen zijn. Langere werkweken liggen hierbij dan ook op de loer. Om je werk en privé in prettige harmonie te houden is ondersteuning van de vakbonden hard nodig. Laat niets 'over je heen' komen maar neem het heft samen in handen. Word lid van een vakbond, word actief in de OR of het GO, doe iets en laat je stem horen.
Succes
Ook is er geen reden lid te zijn. Immers de loonsverhoging of verandering in CAO, waar een lid voor betaald, kan ook van worden mee geprofiteerd door niet leden.
Waarom zou je dan lid worden, je profiteert immers niet meer of minder dan niet leden.
De Vakbond is net als de ANWB. Je bent lid, en je kan van een hoop romp-slomp gebruik maken. Korting hier, belasting aangigfte daar, etc.
Maar ik ben lid vand e bond als vertegenwoordiger bij de CAO onderhandeling etc. Niet om 5% korting bij de NTI.
Maak de contributie wat lager, deze is vele malen te hoog. Mijn rechtsbijstandverzekering, waar ook werk in zit is goedkoper dan een lidmaatschap Abvakabo. Gezien ik ook moet bezuinigingen weet ik wel wat ik dan ga doen.
Ik ben nog lid. Maar zal niet lang meer duren. Ik zie geen toegevoegde waarde meer in de vakbond. En als ze niet voor mij opkomen en er geen verschil gemaakt wordt met leden en niet-leden, zie ik geen reden om lid te blijven.
Profiteren kan ik ook zonder lid te zijn.
Ik ben uit solidariteit lid geworden. Maar ik zie dat de ABVAKABO geen moeite neemt zich te profileren. Waarom zou ik dan lid blijven?
Mischien kan iemand mij nog overtuigen lid te blijven??
Daar hoorde je dus niets meer over, geen krantenkoppen, geen manifestaties op het Malieveld.
Toen één van de vakbonden ook nog eens uitriep dat ze de hypotheekrenteaftrek wel afgeschaft wilde zien ging bij mij het licht uit. De vakbond komt duidelijk niet op voor de werkende middenklasse.
Daar betaal ik geen contributie voor.
Leuke voorbeeld vind ik zelf altijd het FPU waaraan iedere ambtenaar meebetaalt maar slechts de oudere werknemers mogen er gebruik van maken. Dus alle jongere ambtenaren betalen gauw netto €100-200 per maand zodat oudere ambtenaren eerder dan met 65 jaar met pensioen kunnen terwijl de jongere generatie tot 67 moet werken en wellicht nog langer.
Vakbonden sociaal? Nee hoor, al enige decennia niet meer.
Doordat de vakbonden zich hebben afgekeerd van de jongere ambtenaar zijn er nog meer weinig jonge leden en ook weinig nieuwe aanwas van leden. Het probleem lost dus ook weer vanzelf op: over 20 jaar zijn er geen vakbondsleden meer en dus ook geen vakbonden meer.