'Meer gemeenten aan de mentorprojecten'
Meer gemeenten zouden mentorprojecten moeten ondersteunen, vindt het Oranje Fonds. Ze werken preventief en er worden goede resultaten behaald.
Mentoring zou bij gemeenten meer ingebed moeten zijn als ondersteuningsmiddelen voor jongeren. Die oproep doet het Oranje Fonds nu uit onderzoek van verschillende projecten blijkt dat mentoring zeer goed werkt bij jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben.
Sociale netwerk
Het Oranje Fonds ondersteunde de afgelopen vier jaar 25 mentorprojecten. Meer dan 4000 koppels tussen mentoren en jongeren werden gevormd. De mentor hielp de jongere met bijvoorbeeld gesprekken over de thuissituatie, contacten met vrienden of met het plannen van huiswerk. ‘Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft bewezen dat het echt helpt’, vertelt coördinator Niels van Zeben van het Oranje Fonds. ‘Het sociale netwerk van de jongeren groeit met 35 procent. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen beter hun werk organiseren.’
Complexe problemen
Vrijwilligers worden getraind en begeleid in hun mentortaken. En ondanks de goede resultaten - 71 procent van de projecten wordt succesvol afgesloten - halen niet alle projecten de eindstreep. Soms hebben de jongeren complexe problemen en biedt mentoring te weinig houvast om de problemen het hoofd te bieden. Van Zeben: 'Maar ook dan heeft een traject zin. Een mentor kan een belangrijke singaleringsrol vervullen bij het doorverwijzen van zo'n jongeren'.
Meer vrijwilligers
Niet alleen voor de jongeren pakken de mentorprojecten goed uit. Ook de mentoren zelf zijn positief. Via advertenties, mond-tot-mondreclame en oproepen in de krant meldde zich een nieuwe groep vrijwilligers. 40 procent van de mentoren had voorheen geen ervaring met vrijwilligerswerk. En als een traject afgelopen is – de richtlijn is een jaar, maar dat kan ook langer of korter – geeft 75 procent van de mentoren aan weer een jongere onder zijn hoede te willen nemen.
Ambassadeur
Gemeenten hebben vaak een regiefunctie in mentorprojecten. Soms zijn ze co-financier, maar even zo vaak gaat het niet direct om geld. Van Zeben: ‘Dit soort projecten bestaan niet zonder samenwerking en de gemeente heeft vaak de contacten met bijvoorbeeld het onderwijs of het welzijnswerk. Soms komt het voor dat een wethouder of burgemeester ambassadeur is van een mentorproject. Dat heeft natuurlijk een heel positief beeld en haalt anderen over de streep om ook mee te doen.
Informele zorg
Volgens het Oranje Fonds kan mentoring een belangrijke rol spelen in het gemeentelijke beleid rond voortijdig schoolverlaten. ‘Met de transitie van jeugdzorg naar gemeenten ligt er bovendien een grote uitdaging voor lokale overheden om hun zorgstructuur verder te ontwikkelen’, aldus Van Zeben. ‘Mentoring als vorm van informele zorg is door de betrokkenheid van vele zeer capabele vrijwilligers een laagdrempelige en goedkope aanvulling op de professionele zorg.’
Brughoofden
Als vervolg op de mentorprojecten worden volgend jaar zes ‘brughoofden’ in het land geopend. Fysieke punten waar informatie gehaald kan worden over mentorprojecten om zo de kennis die is opgedaan door te kunnen geven. Het Oranje Fonds bestaat dit jaar tien jaar. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vandaag aanwezig bij de slotbijeenkomst van het jubileum.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.