Groeiende zorgen over decentralisaties
Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de deskundigheid van gemeenten rondom de gedecentraliseerde taken zorg, jeugd en werk, groeit. Dat blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2016 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Een groeiend aantal mensen maakt zich zorgen over de deskundigheid van gemeenten rondom de gedecentraliseerde taken zorg, jeugd en werk. Ook zijn er grote twijfels of gemeenten wel beter in staat zijn om maatwerk te leveren. Een meerderheid van de Nederlanders (55%) meent dat de decentralisaties vooral zijn bedoeld om te bezuinigingen.
Kritisch
Bijna de helft van de Nederlanders (48%) vindt dat er meer nadelen zijn aan de decentralisaties; 14% stelt dat er juist meer voordelen aan zitten. Eind 2014 vond respectievelijk 47 en 13 procent dat. Dat blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2016 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ‘Nog steeds zijn Nederlanders er overwegend kritisch en bezorgd over’, concludeert het SCP. Mannen, ouderen en mensen met een slechte gezondheid zien vaker meer na- dan voordelen. Vooral ouderen zijn, ten opzichte van eind 2014, wat negatiever geworden. Zij hebben relatief vaak ervaring met de gevolgen van de decentralisaties.
Onderlinge verschillen
Naast zorgen over deskundigheid en voldoende ambtelijke capaciteit op de transities te laten slagen, is er onvrede over de verschillen tussen gemeenten. ‘Door decentralisatie worden de onderlinge verschillen veel te groot. In de ene gemeente kan alles, in de andere niks. We zijn toch allemaal Nederlanders met dezelfde rechten en plichten?’, citeert het SCP een 67-jarige vrouw. Een aantal respondenten maakt zich zorgen over vriendjespolitiek bij de gemeente.
Te weinig geld
De problemen en zorgen die Nederlanders hebben over de decentralisaties, zijn niet alleen de ‘schuld’ van gemeenten, stelt een aantal respondenten. Gemeenten moeten dezelfde taken uitvoeren, maar met minder geld. Dat knelt. Gemeenten zijn strenger geworden en er worden minder uren vergoed, geven respondenten aan. Sommige respondenten stellen dat de hervormingen veel te snel zijn doorgevoerd en dat gemeenten te weinig voorbereidingstijd hadden. Er is onder respondenten, ook onder hen die problemen zien, optimisme over de toekomst. ‘Gemeenten moeten zich nog inwerken en expertise opbouwen die voorheen bij het rijk zat. Dat kost tijd, maar als dit eenmaal gelukt is, betalen de voordelen van de decentralisatie zich uit’, vat het SCP samen.
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je energie zou hebben, is dit een rechtzaak waard met camera's erbij. Alleen daar lijken ze in denhaag nog een beetje gevoelig voor
Sterkte
Ik voel met je mee en wens je kracht en inspiratie toe. Deze toestanden krijg je dus met aanbestedingen en ambtenaren die geen enkele inhoudelijke kennis of empathie bezitten, maar alleen in procedures en kostenreductie geïnteresseerd zijn.
Weg met die idiote bemoeizorg die toch nooit op de plek zijn waar ze moeten zijn bij verwarde burgers en dit personeel inzetten bij hulpvragen en wachtlijsten.Ze schijnen deskundig te zijn ( psychologen,verpleegkundigen,pedagogen,jeugdzorgtherapeuten,psychiaters, ggz en ggd studenten) en over de juiste papieren te beschikken maar ze gebruiken het helaas ergens anders voor.De verdeling is niet goed.Heleen om maar een voorbeeld te noemen hoort serieus genomen te worden en de nodige hulp te krijgen. Er is genoeg personeel in overvloed zelfs en ze werken altijd in groepen.
Het ergste is dat door al deze decentralisaties ook geen centrale correcties kunnen plaatsvinden op beleid. Dus: meer rechtsgangen voor mensen met weinig geld tegen hoge kosten en met amper resultaat. Volgend jaar gewoon weer een nieuwe beschikking met dezelfde slechte voorwaarden en weer een nieuwe vechtronde. Resultaat: oplopende rechtsongelijkheid tegen gelijke betaling. Deugt niet!
Ze kunnen iedereen in de zorg krijgen door valse verzinsels.Onze gegevens ( van alle burgers ) liggen echt overal waar ze niet veilig zijn.
Er is alle reden toe om gemeenten te wantrouwen en ze zien geen enkel gevaar om gewoon op dezelfde voet verder te gaan. Instanties genoeg die helpen en de overtuigende leugens geloven.Dit gaat een eigen zeer fout leven leiden.De communicatiestoornissen worden met de dag groter en riskanter en duurder.Ze kunnen gewoon doen wat ze willen daar komt het op neer.En het sociale domein en de vng presenteren een mooi plaatje en plannen gewoon verder alsof er niets aan de hand is.Er moet een meldlijn komen via de overheid.De decentralisatie is bedoeld voor de bevolking niet voor het gemeente en wijktream personeel die de bazige leiding neemt over de burgers. Alle burgers hebben recht op zelfbeschikking over HUN leven.Maar juist naar de burger wordt niet geluisterd ze kijken,suggeren wat ,weten alles beter,roddelen in de wijken,weten precies hoe iemand zich voelt zonder het te vragen,en schrijven en noteren maar.Diagnoses genoeg.