Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer kinderen in aanraking met Kinderbescherming

Het aantal beschermingsonderzoeken dat de Raad voor de Kinderbescherming heeft uitvoerd is in 2016 voor het eerst in jaren gestegen. Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet.

21 april 2017

G4
De cijfers verschillen per gemeente. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is het aantal beschermingsonderzoeken ook vorig jaar gedaald. In Amsterdam daalde. In Den Haag is de daling gestopt en in Utrecht is weer sprake van een stijging. Hierbij moet gezegd worden dat Utrecht van de grote steden nog altijd veruit het minste aantal beschermingsonderzoeken heeft. In veel andere gemeenten is het aantal onderzoeken flink gestegen. In sommige gemeenten gaat het zelfs om een verdubbeling.


Gesprek met gemeenten
De Raad heeft geen verklaring voor de stijging van het aantal kinderen waar onderzoek naar gedaan wordt. De kale cijfers zeggen weinig en ‘de duiding is niet aan ons’, aldus een woordvoerder. ‘Om te zien wat de oorzaak is van de stijging moeten we echt in gesprek met gemeenten. De gemeenten staan het meest dichtbij de kinderen, zij kunnen beter dan wie dan ook achterhalen wat de oorzaak is van een stijging of daling van het aantal meldingen bij de RvdK in hun eigen stad of dorp. We nodigen burgemeesters en wethouders daarom uit met onze regiodirecteuren in gesprek te gaan.’


Jeugdtafels
Wat de raad wel constateert is dat de grote steden al eerder hun ‘rol gepakt’ hebben als verantwoordelijke voor de jeugdzorg. ‘De grote steden, de G4 voorop, zijn al verder met het maken van afspraken aan zogeheten “jeugdtafels” waarin verschillende partijen zoals jeugdzorgaanbieders en de Raad voor de Kinderbescherming samen om tafel zitten’, aldus de woordvoerder. Na de G4 zijn nu ook in grotere gemeenten als de G32 afspraken gemaakt. De komende tijd wordt hard gewerkt om in de jeugdzorgregio’s (de zogeheten J42) afspraken te maken.


Per gemeente
Ongeveer 35 duizend kinderen kregen in 2016 te maken met de Raad voor de Kinderbescherming. Zie hier per gemeente hoe de ontwikkeling is in beschermingsonderzoeken in de periode 2012-2016.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Zijn er eigenlijk nog kinderen die niet onder de Kinderbescherming en/of Jeugdzorg vallen?

Misschien wordt het zo langzamerhand tijd dat ouders eerst eens een verplichte cursus 'hoe voedt ik mijn kinderen op' moeten volgen, alvorens ze zelf kinderen nemen?

X
Not surprised to see this increase. When will Annette Roeters - Director of the Dutch Child Protection - stop the lonely wolf investigators who start investigations with no grounds and cause serious damage to innocent children and their families? When will the majors stop the unlawful activities of the youth care providers?
UNM
Geen vrijheid in Nederland met deze georganiseerde staatscriminaliteit en absolute discriminatie
Ernst
We moeten niet zo overdrijven met hulp en vooral zuinig zijn met uithuisplaatsingen van kinderen want in een instelling zijn ze helemaal niet veilig.
Advertentie