Advertentie
sociaal / Nieuws

Maximaal 500 asielzoekers naar het Groningse Zuidbroek

En Amsterdam gaat vanaf dit weekend 250 vluchtelingen extra opvangen voor wie geen plek is in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

ANP
16 september 2022
vluchtelingen oekraïne
Oekraïense vluchtelingenShutterstock

De Eurohal in het Groningse Zuidbroek wordt een noodopvang voor asielzoekers. Maximaal vijfhonderd mensen kunnen onderdak krijgen in het zalencomplex. De locatie blijft een half jaar in gebruik, en dit kan met maximaal een half jaar worden verlengd. 'Na een jaar stopt de noodopvang van asielzoekers', meldt de gemeente Midden-Groningen, waartoe Zuidbroek behoort.

Communicatiespecialist AZC Opvang

Yacht
Communicatiespecialist AZC Opvang

Coördinator P&C

Certus Groep in opdracht van Gemeente Lopik
Coördinator P&C

'Overbruggingsperiode'

Asielzoekerscentra zitten overvol, net als het centrale aanmeldpunt voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel. In het hele land zijn daarom noodopvangplekken ingericht. In een verklaring zegt de burgemeester van Midden-Groningen, Adriaan Hoogendoorn: 'Het kabinet wil het functioneren van de asielketen in 2023 weer op orde hebben. Voorlopig zal er nog sprake zijn van acute nood in de opvang van asielzoekers. Op verzoek van de staatssecretaris is Midden-Groningen in deze situatie bereid om in de tussentijd met de Eurohal noodopvang te bieden.' De burgemeester benadrukt dat het gaat om 'een overbruggingsperiode' en dat de noodopvang over een jaar klaar is.

De eerste asielzoekers gaan komende dinsdag naar Zuidbroek. Twee medewerkers van de marechaussee gaan ook naar de Groningse plaats om de politie daar te helpen. 'Zij worden ingezet voor de zorg voor de openbare orde en veiligheid in de woonomgeving van Zuidbroek.'

Chalets

Ook het Overijsselse Wierden neemt asielzoekers op. De gemeente stelt 37 opvangplekken beschikbaar. De asielzoekers komen in chalets waar eerder Oekraïners werden gehuisvest. De huisjes zijn maximaal drie jaar lang beschikbaar. Wierden wil alleen vluchtelingen opvangen die grote kans maken op een verblijfsvergunning.

Tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen worden vanaf 3 oktober opgevangen in het hotel De Mallejan in het Gelderse Vierhouten (gemeente Nunspeet). De meesten komen uit Syrië en zijn zonder familie gevlucht. Ze blijven zes maanden in het hotel. Dat ving rond de afgelopen jaarwisseling ook vluchtelingen op. 'De vorige keer dat De Mallejan vluchtelingen heeft opgevangen, is soepel en zonder problemen verlopen mede dankzij de hulp van de inwoners uit Vierhouten. Deze alleenstaande jongeren verdienen een helpende hand', zegt burgemeester Céline Blom van Nunspeet.

Een asielschip in Ridderkerk, met 88 vluchtelingen aan boord, mag daar langer in de haven blijven liggen. Het schip meerde begin juli aan en zou tot begin oktober blijven. Dat wordt nu verlengd tot begin volgend jaar, meldt Ridderkerk vrijdag.

Deze noodgreep toont opnieuw aan hoe slecht het is gesteld met de organisatie van opvang in het land

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink

De gemeente Amsterdam gaat vanaf dit weekend 250 vluchtelingen extra opvangen voor wie geen plek is in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanaf vrijdag kunnen 65 mensen worden opgevangen in sporthal Elzenhagen en 65 in sporthal Zeeburg. Deze opvang is beschikbaar voor een week. Ook is er plek voor 120 mensen op het Botel op de NDSM-werf, deze opvang kan eventueel worden verlengd tot 1 oktober. Voor de sportclubs, scholen en andere huurders die de komende week gebruik zouden maken van de sporthallen wordt gekeken of de gemeente alternatieve locaties kan aanbieden.

Amsterdam biedt de nieuwe opvangplekken aan 'omdat het onacceptabel is als er weer mensen buiten zouden moeten slapen', aldus wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Vluchtelingen). Daarmee doelt hij op op de drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waardoor een tijd mensen buiten moesten slapen. 'Deze noodgreep toont opnieuw aan hoe slecht het is gesteld met de organisatie van opvang in het land.'

Dringend beroep op andere gemeenten

In Amsterdam worden op het moment al 2100 vluchtelingen en statushouders opgevangen. De meeste van hen verblijven in het A&O Hostel (850 mensen), het azc Willinklaan (700 mensen) en het Marine Etablissement Amsterdam (250 mensen). Ook worden met ingang van begin oktober duizend mensen opgevangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied.

Wassink doet dan ook een dringend beroep op andere gemeenten werk te maken van de opvang van vluchtelingen. 'Het kan niet zo zijn dat een minderheid van de gemeenten de problemen oplost. Dit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Vluchtelingen verdienen een humane opvang, en het is aan het Rijk en alle gemeenten om die te bieden.' (ANP/redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
We moeten ons gaan realiseren dat het asielsysteem NIETS te maken heeft met hulp aan vluchtelingen. Er zijn wereldwijd meer dan 80 miljoen ECHTE vluchtelingen. Een groot deel daarvan zit in kampen en die kan je ZO MET EEN VLIEGTUIG ophalen. En wij presteren het om te focussen op het recht om iedereen ter wereld in stellen een asielaanvraag in Nederland te doen waarbij een “recht” wordt getoetst op asiel. Die mensen die moeten eerst door al onze barricades, Turkije, Libië, Oost Europa, om hiernaar toe te komen. Dat zijn JUIST NIET die mensen die je echt zou willen helpen. Onze samenleving is niet gefocust op de echte vraagstukken, maar op het procedurele asielrecht. Daar moeten we heeeeeelll heeelll snel vanaf. Vluchtverhalen zijn niet of nauwelijks te verifiëren. We moeten terug naar het begin. Waarom willen wij vluchtelingen helpen, wat mag het kosten en tot slot HOE DAN. De beantwoording van die HOE vraag zal zeker niet worden door iedereen naar Ter Apel te laten komen om daar een aanvraag te laten doen. STOMPZINNIG!! Ik ben zelf een groot voorstander van hulp aan vluchtelingen en heb er heel veel voor over. Maar NIET voor deze flauwekul. WEL voor echte maatregelen.
Advertentie