Advertentie
sociaal / Nieuws

Beleidsvrijheid schuldhulp ter discussie, VNG wijst naar ‘gokreclames’

In beleidsonderzoek naar de schuldketen staat de beleidsvrijheid van gemeenten ter discussie, maar de VNG ziet andere prioriteiten.

19 juli 2024
schulden.JPG

De VNG is het oneens met conclusies uit een recent verschenen rapport over schuldhulp. In het eindrapport van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) stellen onderzoekers namelijk dat de autonomie en beleidsvrijheid van gemeenten de overheid belemmert om de hoge maatschappelijke kosten van schuldenproblematiek effectief te beheersen. Volgens de VNG is een lokale aanpak juist wenselijk.

Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Gemeente Tilburg
Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Ongewenste verschillen

Volgens het IBO leidt de beleidsvrijheid van gemeenten op het gebied van schuldhulpverlening tot ongewenste verschillen in de toegang en de kwaliteit van schuldhulpverlening. ‘Er zijn veel interventies en initiatieven, maar er is onvoldoende gemeenschappelijke kennis over de effectiviteit ervan of een proces om hieraan bindende normen te ontlenen en deze toe te passen’, zo leest het rapport.

Basisdienstverlening

Afspraken over basisdienstverlening zijn inmiddels vastgelegd in bestuurlijke afspraken tussen Rijk en gemeenten, maar deze zijn gezien de beleidsvrijheid van gemeenten juridisch niet afdwingbaar. Het IBO signaleert ‘een voorzichtig centraliserende tendens’ maar wil het bestaande kwaliteitskader liever wettelijk verankeren. Ook stellen de onderzoekers voor de verschillende schuldentrajecten in elkaar te schuiven.

Gokreclames

De VNG geeft in een reactie op het rapport aan blij te zijn met de integrale analyse van de schuldenketen, maar vindt ook dat het rapport zich in wezen focust op het verkeerde onderwerp. De oorzaken van schulden blijven volgens de Nederlandse gemeenten onderbelicht. ‘Zolang er nog wordt verdiend aan gokreclames, ‘positief betaalgedrag’ wordt gestimuleerd door boetes, er een verdienmodel zit op aanmaningen en de hoogste kosten terechtkomen bij de laagste inkomens, kunnen we daar vanuit systemen een tegengeluid op proberen te maken, maar verandert er niets in de kern’, is de sombere conclusie.

Lokale beleidsvrijheid

De VNG herkent zich daarnaast niet in de constatering in het rapport dat de autonomie en beleidsvrijheid van gemeenten de overheid belemmert om de hoge maatschappelijke kosten van schuldenproblematiek effectief te beheersen. ‘Wij zien gemeenten als onderdeel van de oplossing en waarderen deze beleidsvrijheid juist omdat het gemeenten in staat stelt lokaal maatwerk te leveren binnen het brede sociale domein tot op inwonersniveau.’ De VNG ziet geen aanleiding om de basiseisen nu verder aan te scherpen, maar wil eerst rust en ruimte ‘om het goede te doen voor de inwoner’. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Overheden zullen moeten leren leven met het gegeven dat een (beperkt) deel van de burgers altijd in armoede zal leven. Als burgers dat moeten doen vanwege fysieke omstandigheden dan behoren zij alle mogelijke steun te krijgen. Daar waar eigen verantwoordelijkheid in het leven om de hoek komt kijken zijn oplossingen beperkt en niet altijd realiseerbaar. In verruiming van de individuele beleidsvrijheid voor Gemeenten, die verder gaat dan de vigerende sociale wetgeving, schuilt een groot gevaar. Dergelijke verschillen kunnen namelijk leiden tot (meer) sociale mobiliteit van burgers en tot ongewenste verhoudingen tussen Gemeenten. Bovendien leidt dat op lokaal niveau tot (nog meer) politicering in het sociale domein en dat zou niemand moeten willen. Kortom, beperk inkomenspolitiek op lokaal terrein zoveel als mogelijk is.
Advertentie