Advertentie
sociaal / Nieuws

Moskeeën en kerken van grote waarde voor gemeente

Het blijkt dat vrijwilligers bij ruim 400 organisaties als kerken, moskeeën, synagogen en tempels op jaarbasis 27.000 uur besteden aan maatschappelijke taken. Als het werk door beroepskrachten zou worden uitgevoerd, zou het de gemeente zo’n 200 miljoen euro kosten.

10 december 2020
Essalam-moskee.jpg

Levensbeschouwelijke organisaties in Rotterdam besteden jaarlijks vele duizenden uren aan informele zorg en ondersteuning aan Rotterdammers. Ze dragen daarmee honderen miljoenen euro's bij aan zorg en hulp bij armoede of eenzaamheid.

Schatbare waarde
Dat blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de gemeente Rotterdam. Wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en informele zorg, ChristenUnie): 'Dit onderzoek laat zien dat levensbeschouwelijke organisaties en hun vrijwilligers naast van onschatbare waarde nu ook van schatbare waarde zijn voor de Rotterdamse samenleving.'

27.000 uur
Het blijkt dat vrijwilligers bij ruim 400 organisaties als kerken, moskeeën, synagogen en tempels op jaarbasis 27.000 uur besteden aan maatschappelijke taken. Als het werk door beroepskrachten werd uitgevoerd, zou het de gemeente zo’n 200 miljoen euro kosten. En als burgers de ondersteuning zelf moesten inkopen op de vrije markt, zouden ze daar 330 tot 365 miljoen euro voor betalen. Rotterdam kent in vergelijking tot andere grote steden in Nederland een grote mate van levensbeschouwelijk geïnspireerde sociaal-maatschappelijke activiteiten, concludeert het Verwey-Jonker Instituut.

Erkenning
De inzet van deze organisaties heeft dus een grote maatschappelijke waarde. Ondanks dat worden de meeste organisaties niet financieel ondersteund door de gemeente. Een derde van de organisaties heeft geen betaalde beroepskrachten in dienst. Ook geeft slechts 18 procent van de levensbeschouwelijke organisaties aan voldoende erkenning te ontvangen van de gemeente.

Dezelfde taal
De genoemde organisaties weten vaak Rotterdammers te bereiken die zich in een kwetsbare positie bevinden en buiten het blikveld van formele instituties vallen. Ze hebben een belangrijke functie in het signaleren van problemen en doorverwijzen naar het juiste loket, en in het bieden van nazorg. Deze vrijwilligers spelen volgens wethouder Grauss 'een cruciale rol in het sociale netwerk en vangnet van veel Rotterdammers. Juist omdat ze laagdrempelig zijn, het vertrouwen hebben en dezelfde “taal” spreken.'

Samenwerking
Het Verwey-Jonker Instituut doet in het rapport ook een aanbeveling aan de gemeente. De waarde van de organisaties kan nog beter worden verzilverd door meer structurele samenwerking te organiseren tussen levensbeschouwelijke organisaties en formele organisaties als scholen, wijkteams, maatschappelijk werk en de gemeente. Deze samenwerking is nu veelal incidenteel, terwijl levensbeschouwelijke organisaties door hun laagdrempeligheid van grote waarde kunnen zijn voor aanbieders van ondersteuning.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Houd kerk (of moskee) en staat (alle overheid) helemaal gescheiden anders komt er heel veel ellende van. Mijn eigen moeder ging helemaal kapot aan Jehova's getuigen nadat ze ergens gedropt had dat het niet zo goed met haar ging. Gr!uwelijk
C. Dudink / Sr Adviseur
Dus 1 uur vrijwilligerswerk is gelijk aan €2707,40 aan professionele inzet?
Monique
@Dudink

Zelfs 7.407,40 euro
criticus
@Monique en c.dudink

Op de site van het Verwey jonker instituut staat dat het om 27.000 uur per instituut gaat. Het komt dan neer op 18,50 per uur.

@ Ad Random

Ook bij de GGZ gaat het lang niet altijd goed. Geen reden om het kind met het badwater weg te gooien.

In plaats van altijd te hameren op een strikte scheiding overheid en staat mag er ook een wederzijdse waardering zijn van de rol en impact in het maatschappij leven, die beide hebben.
2C
Veelzeggende en wellicht omineuze titel en volgorde:

"Moskeeën en kerken van grote waarde voor gemeente"



Het is kennelijk geen "kerken en moskeeën" meer in de tweede stad van Nederland...

Advertentie