'Leges voor gastouders moeten omlaag'
Het ministerie van Sociale Zaken roept gemeenten op om niet langer ‘onnodige drempels’ op te werpen voor beginnende gastouders.
Sociale Zaken roept gemeenten op om de leges voor gastouders te verlagen. Het ministerie noemt het ‘een zorgelijke trend’ dat de leges in sommige gemeenten zo hoog zijn, dat gastouders afhaken.
GGD
Dit staat in een nieuwsbrief van het ministerie van Sociale Zaken die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voordat iemand kan beginnen als gastouder voert de GGD in opdracht van de gemeente een inspectie uit. Is de plek goedgekeurd, dan zorgt de gemeente er voor dat de gastouder wordt opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. Veel gemeenten regelen dit allemaal kosteloos, terwijl andere er leges voor vragen.
Kostendekkend
De hoogte van deze leges lopen erg uiteen, zo blijkt uit het Landelijk Register Kinderopvang. Zo vraagt Stadskanaal 19 euro, terwijl een gastouder in Haarlem 796 euro moet neertellen. In de Gemeentewet staat dat leges maximaal kostendekkend mogen zijn.
Onnodige drempels
Sociale Zaken vindt het ‘een zorgelijk trend’ dat sommige gastouders nu afhaken door de hoogte van de leges. Hierdoor neemt het aantal kinderopvangplekken af terwijl gemeenten nu al kampen met een groot tekort. Het ministerie roept gemeenten op om niet langer ‘onnodige drempels’ op te werpen voor beginnende gastouders en om transparant te zijn over hoe het leges-bedrag tot stand is gekomen.
Gratis
Op dit moment komt de kinderopvang in Nederland ongeveer 7000 medewerkers tekort. Als de opvang in 2025 vrijwel gratis wordt voor werkende ouders, zal dit tekort naar verwachting fors oplopen. In totaal gaan er in Nederland ruim 800.000 kinderen naar de opvang waarvan 100.000 naar een gastouder.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Leges zijn een vergoeding voor de kosten die de gemeente maakt om die dienst te verlenen. Als gemeenten dit onder kostprijs of gratis gaan aanbieden, komt het ten laste van de hele samenleving door middel van de OZB. Dat laatste lijkt me ook niet wenselijk.
En er is ook nog een dingetje genaamd gemeentelijke autonomie!