Advertentie
sociaal / Nieuws

Lange weg te gaan voor sanering asbestwegen

Eind deze maand beginnen de provincies Overijssel en Gelderland met het saneren van bijna vijfhonderd asbestwegen. Dat maakten beide provinciebesturen afgelopen maandag bekend. De wegen liggen vooral bij Goor en Harderwijk, waar vroeger asbestfabrieken hebben gestaan. Tussen 2000 en 2003 zijn in deze omgeving al tweehonderd met asbest verharde wegen gesaneerd.

12 maart 2008

De asbestwegen zijn in de jaren zeventig ontstaan doordat het materiaal gratis was af te halen bij de nabijgelegen fabrieken. De wegen worden nu gesaneerd, omdat blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot long- en buikvlieskanker. Na de eerste sanering bleek echter dat er nog meer wegen met asbest waren verhard. Burgers en bedrijven kregen de kans om deze - vaak particuliere - wegen aan te melden voor sanering door de overheid. Er is in 2006 zelfs een speciaal meldpunt voor geopend. Het ministerie van Vrom heeft 47 miljoen euro uitgetrokken voor de sanering.

 

Volgens Carla Nijendijk, technisch projectleider Bodem & Afval van de provincie Gelderland zal de bevolking wel wat hinder van de sanering ondervinden. ‘Als gevolg van de werkzaamheden wordt het risico om in aanraking te komen met asbestgruis natuurlijk groter. We proberen aan de veiligheidseisen te voldoen. Degenen die het asbest opruimen zullen beschermende kleding dragen en gedurende de werkzaamheden zetten wij bouwhekken om de vervuilde locaties.’

 

De bewoners lijken niet echt bezorgd over de gezondheidsrisico's. ‘We krijgen meer vragen over praktische zaken, zoals de duur van de werkzaamheden. Misschien omdat er al eerder saneringen zijn geweest.’ De werkzaamheden duren afhankelijk van de omvang van het vervuilde terrein één tot enkele weken.  

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie