Laaggeletterden vaker in problematische schulden
Laaggeletterden zijn oververtegenwoordigd in het klantenbestand van de schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Mede daarom gaat ere-voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven prinses Laurentien de komende maanden bij burgemeesters en wethouders langs om aandacht te vragen voor het probleem en naar oplossingen te zoeken.
Uitdaging
Bijna één op de vijf huishouders in Nederland heeft risicovolle of problematische schulden of maakt gebruik van schuldhulpverlening. Uit onderzoek van Tamara Madern, Nadja Jungmann en Roeland van Geuns blijkt dat onder de mensen die zich melden bij schuldhulpverlening de groep die moeite heeft met lezen en rekenen groot is. Rekeningen begrijpen, toeslagen aanvragen en administratie bijhouden vormen voor laaggeletterden een grote uitdaging. Eerder bleek uit publicatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat mensen met problematische schulden regelmatig moeite hebben met lezen en rekenen.
Koppeling met andere terreinen
‘Gemeenten zijn echt aan zet als het om de aanpak van laaggeletterdheid gaat’, aldus Merel Heimens Visser, directeur van de stichting Lezen & Schrijven. ‘Je ziet dat ze nu vaak wel educatieonderwijs inkopen, maar dat ze bijvoorbeeld nog niet goed de koppeling leggen met andere terreinen. Vooral wethouders die gaan over schuldhulp en re-integratie moeten zich realiseren dat er ook voor hun een belangrijke rol ligt. Er moet beter gescreend worden. Als iemand in een schuldhulptraject komt, maar laaggeletterd is, valt hij snel weer terug. En als je zo iemand aan een baan helpt, gaat het soms mis. Dat kost de maatschappij veel geld en is voor het individu heel rot.’
Prinses op de koffie
Bij de start van de Week van de Alfabetisering beloofde de prinses persoonlijk op de koffie te gaan bij de meest ambitieuze gemeenten. ‘Daarop zag ik al een wethouder in de zaal enthousiast reageren’, aldus Heimens Visser. In totaal wil de stichting samen met taalambassadeurs bij 100 gemeenten op bezoek, waarbij drie vragen gesteld worden. ‘Hoeveel laaggeletterden bereikt u nu, hoe kunt u er vier keer zoveel bereiken en wat heet u daarvoor nodig’. Gemeenten moeten vier keer zoveel mensen bereiken als nu om de groei van het aantal laaggeletterden te stoppen.
Ondersteunen
De taalambassadeurs die het land ingaan, zijn mensen die zelf tot op latere leeftijd niet konden lezen en/of schrijven en daardoor goed kunnen vertellen waar ze tegenaan liepen. De Stichting Lezen & Schrijven kan gemeenten, als bekend is wat ze nodig hebben, ondersteunen met materiaal, opleidingen en werving. Ook kan de stichtig helpen met het aanvragen van subsidie bij het ministerie. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid ) maakte bekend dat ze 350.000 euro beschikbaar stelt voor een project dat laaggeletterden uit de armoede en schulden moet krijgen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.