Veel commentaar op nieuwe Wwb
Een groot punt van kritiek is de tegenprestatie in de vorm van verplicht vrijwilligerswerk in ruil voor een uitkering.
De nieuwe, strengere Wet werk en bijstand van staatssecretaris Klijnsma kan rekenen op veel kritiek. Vanmiddag wordt de wet in een rondetafelgesprek besproken met verschillende partijen uit het veld. En die zijn redelijk eensgezind in hun kritiek.
Tegenprestatie
Een groot punt van kritiek is de tegenprestatie. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) meldde vorige week dat ze tegen het verplichte vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor een uitkering is. De sanctie die daarop staat - 3 maanden geen uitkering - noemde ze een 'slecht idee'. Van Es is één van de sprekers vanmiddag.
Aan het werk helpen
Divosa-voorzitter René Paas is ook een tegenstander van de verplichting tot het doen van vrijwilligerswerk. 'De gemeenten moeten een manier zoeken die werkt, maar het kabinet verplicht ons alle mensen met een bijstandsuitkering aan vrijwilligerswerk te helpen. Dat kost energie, die wij dan niet kunnen besteden om mensen aan echt werk te helpen', zegt Paas in dagblad Trouw.
Regels
Vicevoorzitter Ruud Kuin van vakcentrale FNV denkt dat de verplichting vooral zal leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. De vakcentrale is bang dat gemeenten de Wwb'ers in zullen zetten voor regulier werk zonder dat ze daar loon voor ontvangen. Er komen bij d FNV nu al klachten binnen dat dit gebeurt, aldus Kuin. Omdat de nieuwe wet geen regels vaststeld over hoe de tegenprestatie vormgegeven wordt, kunnen gemeenten dat zelf bepalen. 'Door de nieuwe regels zullen de gemeenten bijstandsgerechtigden in kunnen zetten als goedkope krachten voor allerhande klusjes. Terwijl het doel zou moeten zijn om ze zo snel mogelijk aan een baan te helpen', aldus Kuin.
Sancties
De VNG en Divosa willen bovendien dat de Wwb uitgesteld wordt tot 1 januari 2015, het tijdstip dat ook de Participatiewet ingevoerd moet gaan worden. Nu vallen beide data niet samen terwijl ze wel alles met elkaar te maken hebben, aldus de organisaties. Ook het harde sanctiebeleid is onderwerp van kritiek.
Voor de duidelijkheid, er zaten al genoeg mogelijkheden in de WWB. Geachte kamerleden kom eens kijken in het veld. Dus geen werkbezoeken met de wethouder, managers en andere bobo's maar gewoon een weekje meelopen met de uitvoering.