Advertentie
sociaal / Nieuws

Veel commentaar op nieuwe Wwb

Een groot punt van kritiek is de tegenprestatie in de vorm van verplicht vrijwilligerswerk in ruil voor een uitkering.

28 november 2013

De nieuwe, strengere Wet werk en bijstand van staatssecretaris Klijnsma kan rekenen op veel kritiek. Vanmiddag wordt de wet in een rondetafelgesprek besproken met verschillende partijen uit het veld. En die zijn redelijk eensgezind in hun kritiek.

Tegenprestatie

Een groot punt van kritiek is de tegenprestatie. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) meldde vorige week dat ze tegen het verplichte vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor een uitkering is. De sanctie die daarop staat - 3 maanden geen uitkering - noemde ze een 'slecht idee'. Van Es is één van de sprekers vanmiddag.


Aan het werk helpen

Divosa-voorzitter René Paas is ook een tegenstander van de verplichting tot het doen van vrijwilligerswerk. 'De gemeenten moeten een manier zoeken die werkt, maar het kabinet verplicht ons alle mensen met een bijstandsuitkering aan vrijwilligerswerk te helpen. Dat kost energie, die wij dan niet kunnen besteden om mensen aan echt werk te helpen', zegt Paas in dagblad Trouw.


Regels

Vicevoorzitter Ruud Kuin van vakcentrale FNV denkt dat de verplichting vooral zal leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. De vakcentrale is bang dat gemeenten de Wwb'ers in zullen zetten voor regulier werk zonder dat ze daar loon voor ontvangen. Er komen bij d FNV nu al klachten binnen dat dit gebeurt, aldus Kuin. Omdat de nieuwe wet geen regels vaststeld over hoe de tegenprestatie vormgegeven wordt, kunnen gemeenten dat zelf bepalen. 'Door de nieuwe regels zullen de gemeenten bijstandsgerechtigden in kunnen zetten als goedkope krachten voor allerhande klusjes. Terwijl het doel zou moeten zijn om ze zo snel mogelijk aan een baan te helpen', aldus Kuin.

Sancties
De VNG en Divosa willen bovendien dat de Wwb uitgesteld wordt tot 1 januari 2015, het tijdstip dat ook de Participatiewet ingevoerd moet gaan worden. Nu vallen beide data niet samen terwijl ze wel alles met elkaar te maken hebben, aldus de organisaties. Ook het harde sanctiebeleid is onderwerp van kritiek.


Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michel Raspoort / klantmanager DWI bijzondere doelgroepen
Helaas, wederom een stukje nutteloos symboolpolitiek . Het lijkt er op dat je als bijstandtrekker bij voorbaat fraudeert. Het grootste gedeelte van de mensen wil graag uit de bijstand. Weer een stukje handhaving wat alles alleen maar moeilijker maakt. Eerst wordt de boete weer ingevoerd. Na deze rechtmatigheidsregel, nu maar eens de doelmatigheid aanpakken. Scoort weer leuk bij Henk en Inge.

Voor de duidelijkheid, er zaten al genoeg mogelijkheden in de WWB. Geachte kamerleden kom eens kijken in het veld. Dus geen werkbezoeken met de wethouder, managers en andere bobo's maar gewoon een weekje meelopen met de uitvoering.
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Er is onderzocht hoeveel werk beschikbaar is voor alle mogelijke werkers in Nederland. Dat is tussen de 20 en 25 uur per week.

Iedereen die dus meer werkt, steelt dat van een werkzoekende.

Ieder gezin zou niet meer mogen werken dan maximaal 50 uur per week. En iedere alleengaande maximaal 25 uur.

Zolang we dat niet repareren, moeten we accepteren dat er werkzoekenden zijn en daarvoor willen betalen.

Lekker simpel, makkelijk en egocentrisch: zelf niet willen delen en daar anderen voor op laten draaien (en ze bijna criminaliseren).
Martin / ZZP
De overheid zou eens effectiever moeten worden. Aan de meeste werklozen ligt het niet, zeker niet degenen die de laatste 5 jaar hun baan zijn kwijtgeraakt. Het ligt aan die asociale hebzuchtige werkgevers. De smeerlappen die weigeren mensen een vast contract te geven, ook al heeft hun bedrijf totaal geen last van seizoensinvloeden. Je hele leven flexwerk moeten doen, is demotiverend, armoede bevorderend en gewoon overall slecht voor alles en iedereen. Dat is lang geleden al bewezen met keiharde cijfers.



Wil je de werkloze aan het werk hebben, dan moet je de werkgever dwingen om iemand uit de bak van de sociale dienst te pakken, en niet iemand die thuis al een vetbetaalde echtgeno(o)t(e) heeft zitten. En al helemaal geen onderbetaalde Pool of Roemeen of zo. Dit kun je bereiken door het personeel van alle bedrijven in je gemeente een mededeling te geven. Iedereen die ziet dat hij een collega krijgt die NIET bij de sociale dienst vandaan komt, mag dat melden. De eerste melder krijgt 500 euro, terug te vorderen van de asociale werkgever. En daarbovenop moet de werkgever de uitkering betalen van de uitkeringsgerechtigde die hij NIET heeft aangenomen. Dit geldt omgekeerd evenredig voor de bijstandstrekker. Geen zin? OK. Geen uitkering. Moet jij eens opletten hoe snel wij van die werklozen af zijn nadat deze crisis is opgelost.



Maar ja, dat willen die rechtse partijen niet. Want oh, jee, een werkgever dwingen? Dat kan toch niet. Die moet je vooral de hand boven zijn volgevreten VVD kop houden. En trouwens, als we geen werklozen meer hebben, dan stemt niemand meer op een rechtse partij.
Louis
De kritiek is terecht. Jammer alleen dat weer niemand de kern van het probleem benoemt, namelijk dat hier sprake is van verboden dwangarbeid.
Martin / ZZP
En wat dacht je van oneerlijke concurrentie, tegenover de bedrijven die WEL moeten betalen voor arbeid? Desalniettemin werk ik liever als vrijwilliger voor 1320 euro, dan als schoonmaker voor 900, zoals nu. Dus ik zit er ernstig aan te denken om mijzelf aan te melden.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
De tegenprestatie naar vermogen in ruil voor je uitkering vind ik een goede zaak. Je doet iets terug voor je uitkering en hiermee vergroten we de draagvlak voor uitkeringen, want d.m.v. de tegenprestatie voorkomen we dat uitkeringsgerechtigden als profiteurs en parasieten worden weggezet.



Wel vind ik dat het sanctieregime te streng wordt, 3 maanden geen uitkering bij bijv. het niet-nakomen van de sollicitatieplicht, of afgewezen worden wegens onverzorgdheid, gaat mij te ver! Je moet je als welwillende uitkeringsgerechtigde je maar zien te bewijzen dat je je aan de regels hebt gehouden. Bovendien worden uitkeringsgerechtigden bij voorbaat al gecriminaliseerd, lijkt mij uit de koker van de PVV en de VVD te komen.



Sancties als 3 maanden geen uitkering mogen alleen maar opgelegd worden indien er aantoonbare opzet is!
Advertentie