Advertentie
sociaal / Nieuws

Klokkenluidersregeling gemeenten uitgebreid

Het melden van misstanden bij gemeenten is niet meer alleen voorbehouden aan vaste werknemers. Ook uitzendkrachten of gedetacheerden mogen meldingen doen en rekenen op dezelfde bescherming en vertrouwelijkheid als ambtenaren. Dat maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag bekend.

08 december 2010
Juridische bijstand
De VNG vernieuwde samen met de vakbonden de bestaande gemeentelijke regeling voor klokkenluiders. De regeling voorziet er nu ook in dat ambtenaren, uitzendkrachten of gedetacheerden nog tot een jaar na beëindiging van het dienstverband een misstand kunnen melden. Alle gemeentelijke klokkenluiders kunnen bovendien een beroep doen op juridische bijstand.

Oproep
De VNG roept alle gemeenten op de nieuwe regeling zo snel mogelijk in te voeren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Een uitstekende uitbreiding van de klokkenluidersregeling.

Hebben de VNG en de vakbonden echter ook goed nagedacht over de rechtsbescherming van klokkenluidende uitzendkrachten en gedetacheerden, of met andere woorden:
* als ik als uitzendkracht of gedetacheerde in 2011 de klokken luid in gemeente X en ik solliciteer in 2013 bij die gemeente X, geniet in dan rechtsbescherming als ik wordt afgewezen i.v.m. het feit dat ik drie jaar geleden de klokken heb geluid?

De jurisprudentie op artikel 8:4, onder d, van de Awb zal het gaan uitwijzen!
W.Wilkens
Heerlijk, zo'n regeling!
Wel eens goed gekeken hoe het met klokkeluiders eindigt?
Bovendien staat er elders in BB dat politici het niet zo nauw nemen met de integriteit, dus...

Overigens mis ik nog steeds een soortgelijke regeling voor het bedrijfsleven.
O. ten Hove
Laat men eerst beginen de gemeentelijke ombudsman af te schaffen. Want die lopen toch maar de leiband van de Bestuursdienst zoals ik merkte en proberen het dan met leugens toe te dekken. En je kunt nergens heen want de nationale ombudsman die echt onafhankelijk is wordt door de instelling van een nationale ombudsman uitgesloten.

Ziehier de integriteit van menig gemeente. En wanneer je klokkenluidt zoekt men iets om je zwart te maken om zichzelf te redden. Eén van de grote gemeenten in Nederland past dit toe.
Bas / logicus
Er moet een onafhankelijke organisatie komen die losstaat van een beroepsgroep.
Dus niet alleen voor (semi) ambtenaren maar voor iedereen.
In het bedrijfsleven hebben ze vaak een zogenaamd klokkenluiderprotocol opgesteld.
Een wassen neus.
Het zal onderzocht worden namens de CEO, het bestuur en commissarissen door een onafhankelijke Audit afdeling binnen het bedrijf. Maar juist deze mensen zijn vaak betrokken.
En die krijgen dan het rapport van de onderzoeker onder ogen en ondertussen bepalen zij ook de carrièreontwikkeling binnen het bedrijf van die onderzoeker.
Ook als het door een externe organisatie onderzocht wordt die door het bedrijf wordt ingehuurd dan geeft dat nog geen enkele garantie m.b.t. de onafhankelijkheid.
In het bedrijfsleven is het gangbaar dat de ontdekte fraude met de gebruikelijke mantel der liefde wordt bedekt – het was een foutje en geen opzet – de klokkenluider wordt ontslagen. En dit gebeurt onder het mom dat de juiste sancties (ontslag daders) het bedrijf zouden kunnen schaden.
Denk hierbij aan een stagnerende productie, imagoschade of zelfs een dalende beurskoers.
De daders mogen meestal blijven maar moeten op zoek naar een nieuwe manier om hun zakken te vullen. Een klokkenluider moet het bedrijf of organisatie nu meestal verlaten en vaak echter zonder compensaties. Bij uitzondering vind een minimale compensatie plaats voor het verlies aan inkomen.
Ook legt het bedrijf de klokkenluider vaak een zwijgplicht in het ontslagcontract op.
M.a.w. de klokkenluider moet zwijgen over vaak strafbare feiten.
Er zou wettelijk vastgelegd moeten worden dat dergelijke zwijgbepalingen in een ontslagprocedure bij een klokkenluider niet rechtsgeldig zijn. Met terugwerkende kracht.
En een klokkenluider - ongeacht of deze in het verleden gedwongen is geweest een finalekwijting te tekenen moet – moet een nette vergoeding krijgen die zijn schades voor de volle 100% dekt.
En dat zou ook met terugwerkende kracht moeten gebeuren.
Daders, CEO of niet moeten gewoon net als gewone burgers strafrechtelijk vervolgd worden voor hun malversaties maar ontsnappen nu vaak de dans.
Er is op deze wijze een hele grote beerput nog gesloten.
Een ex klokkenluider en slachtoffer van meerdere bedreigingen.
Gerrit Janssen / juridisch adviseur

Deze regeling levert niets op en vormt een nieuwe valkuil voor klokkenluiders. Voor zover een klokkenluider al niet wordt ontslagen, strafrechtelijke vervolgd of zelfs psychisch gestoord verklaard (zaak Spijkers) komt er een einde aan de loopbaan. Alle ervaringen van klokkenluiders leiden slechts tot een conclusie: "Beter lekken dan klokken luiden."
Zie kwesties Paul van Buitenen, Fred Spijkers, Paul Schaap, Aad Bos, Gemma W., die binnen het departement van LNV misstanden in slachthuizen en bij veetransporten vruchteloos bij haar leidinggevenden op tafel legde en nu wegens schending van een ambtsgeheim wordt vervolgd. Een strafzaak en ontslag is de standaarduitkomst voor de klokkenluider.
In 2001 werd de Commissie Integriteit Overheid opgericht om het melden van misstanden bij de overheid te vergemakkelijken. Sindsdien zijn er 43 meldingen gedaan: 33 zaken zijn op voorhand afgewezen, 10 zaken zijn behandeld en dat heeft tot niet een zaak geleid waarin de klokkenluider in het gelijk is gesteld.
Advertentie