Advertentie
sociaal / Nieuws

Kledingbank Limburg wordt leerwerkbedrijf

Het College van Gedeputeerde Staten van Limburg en vijftien Limburgse gemeenten zijn van plan de huisvestingskosten van de Kledingbank Limburg eenmalig te cofinancieren. De kledingbank kan daardoor de weg inslaan van een leerwerkbedrijf.

11 januari 2008

Het gaat om een bedrag van driehonderdduizend, waarvan de provincie de helft voor haar rekening neemt. In februari neemt het college een beslissing.

 

De kledingbank is een keten van kledingwinkels voor mensen die onder de armoedegrens leven. Klanten kunnen met een verwijsbriefje van een erkende hulpverlener tweemaal per jaar gratis een gelimiteerd aantal kledingstukken uitzoeken. De kleding is nieuw of zo goed als nieuw. Sinds 1 januari van dit jaar heeft de kledingbank zijn doelstelling verbreed en probeert een deel van zijn klanten toe te leiden naar werk. Volgens het bedrijfsplan zal de kledingbank in vier jaar tijd bijna 56 duizend klanten aan kleding helpen en 750 werkplekken realiseren. Het Kenniscentrum Handel heeft de kledingbank inmiddels erkend als leerwerkbedrijf voor de detail- en groothandel en de logistiek.

 

Volgens secretaris Ron Verhees van de kledingbank bouwen de circa vijftig vrijwilligers een vertrouwelijk contact op met mensen die gemiddeld een uur tot anderhalf uur komen winkelen. ‘Vaak praten ze dan over problemen die ze nog niet aan de hulpverleners hebben verteld. Als onze klanten het goed vinden, gaan we daarover rapporteren aan de hulpverleners, zodat er iets met de problemen kan worden gedaan. Daarnaast kennen wij de arbeidsmarkt hier in de regio goed, die momenteel heel krap is, met een grote behoefte aan mensen in de logistiek. De Kledingbank kan mensen invoeren in de hele logistieke keten: kleding inzamelen, sorteren, opslaan, vervoeren en ‘verkopen’. Een deel van onze klanten moet resocialiseren, een deel kan vrijwilligerswerk gaan doen, een derde groep kan na verloop van tijd zelfstandig aan de slag of bij een bedrijf een beroepsgerichte opleiding volgen.’

 

Verhees maakt zich geen zorgen dat de subsidie betekent dat de kledingbank voortaan de hete adem van de provincie in de nek voelt en afgerekend wordt op het halen van de doelen. ‘Er is zoveel werk in deze regio.’

 

Zie ook: Kledingbank in Drenthe (05/04/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie