Advertentie
sociaal / Column

Klanten van prostituees; signaleer misstanden!

In 2000 is het bordeelverbod in Nederland opgeheven, met als doel prostituees beter te beschermen tegen misstanden. Gemeenten werden verantwoordelijk voor het verstrekken van vergunningen, het houden van toezicht en de handhaving in de prostitutiebranche. Deze maatregelen moesten stimuleren dat de prostitutiebranche zich tot een reguliere bedrijfstak zou ontwikkelen. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Misstanden zoals gedwongen prostitutie en uitbuiting komen nog steeds voor.

02 februari 2015

Ondanks dat het denken over prostitutie in landen om ons heen rap verandert – de Europese Unie adviseert lidstaten sinds dit jaar hoerenlopen strafbaar te stellen – lijken wij in Nederland niet los te kunnen komen van het rooskleurige kijk-ons-eens-open-minded-zijn-idee dat we op prostitutie hebben geplakt. We vinden het hier nu eenmaal een normaal beroep (behalve voor onze eigen dochter, moeder of zus natuurlijk, maar dat terzijde).

Inmiddels is al jaren overduidelijk dat er veel misstanden plaatsvinden in deze branche.

Ook de gemeente Amsterdam wil een einde maken aan misstanden in de prostitutiebranche en streeft naar een legale prostitutiebranche in Amsterdam waarin zelfredzame prostituees werken en waar misstanden, mensenhandel en illegale prostitutie niet getolereerd worden.

Om dat te bereiken moet je alle middelen gebruiken die voorhanden zijn. Onlangs heeft de GGD Amsterdam een onderzoek gedaan onder prostituees en klanten. Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen of klanten van prostituees een signalerende rol kunnen en willen spelen bij het bestrijden van misstanden.


Klanten kunnen een belangrijke signalerende rol spelen aangezien zij mogelijk over waardevolle informatie beschikken. Uit de cijfers van Meld Misdaad Anoniem blijkt dit ook. Tussen januari 2012 - juli 2014 zijn daar in totaal 54 meldingen over de Amsterdamse prostitutiebranche binnengekomen. Deze meldingen waren zeer waardevol: 93% van de meldingen bevatte informatie die nog niet bekend was, de politie heeft hiermee een nieuw onderzoek gestart. De overige 7% is toegevoegd aan lopende onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste klanten dwang en uitbuiting in de prostitutie afkeuren. Van de klanten zegt bijna zeventig procent zich verantwoordelijk te voelen voor misstanden in de prostitutiesector. Ruim veertig procent is bereid om melding te doen van misstanden.


In grote lijnen beschrijven klanten zichzelf immers als bewust, verantwoordelijk en actiebereid. Een belemmering voor klanten om te melden is onduidelijkheid wanneer er aanleiding is voor een melding. Wat zijn misstanden en wat kan je als klant doen? Hoe word je eigen anonimiteit gewaarborgd?

Mensenhandel, illegale prostitutie en misstanden in de prostitutiebranche moeten aangepakt worden. Daarin hebben zowel gemeenten als klanten een rol.

Gemeenten: zorg ervoor dat klanten weten wanneer ze moeten melden en zorg voor transparante anonieme meldmogelijkheden. En stigmatiseer prostituees en klanten niet.

Klanten: neem je verantwoordelijkheid. Neem niet alleen de lusten maar ook de lasten.


Paul van der Velpen
Meer columns van Paul van der Velpen leest u hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie