Advertentie
sociaal / Nieuws

'Kerken nemen overheid taken uit handen'

De sociale en culturele bijdrage van parochies van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en gemeentes van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) bedraagt ongeveer 400 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Kaski, dat in opdracht van Interkerkelijke Commissie Geldwerving onderzoek deed naar de maatschappelijke waarde van de Nederlandse kerken.

14 januari 2010

Maatschappelijke waarde
Het onderzoek werd vanmiddag gepresenteerd in de Jakobi-kerk in Utrecht. Het is voor het eerst dat de maatschappelijke waarde van de kerken landelijk en zo grondig is onderzocht. Onderzoeksbureau Kaski onderzocht 1375 parochies en 2270 PKN-gemeenten, die samen in totaal zo'n 90 procent van alle Nederlandse christenen vertegenwoordigen.

Ondersteuning
‘Het doel van het onderzoek is om zowel burgers als overheden te laten zien dat kerken meer doen dan diensten voor de eigen achterban organiseren’, zegt projectleider Joris Kregting van Kaski. ‘Daarnaast wordt ook veel aandacht geschonken aan sociale- en culturele activiteiten waarmee ruim 3 miljoen mensen worden bereikt. Dat besef is nog onvoldoende aanwezig. Kerken nemen de overheid hierdoor een deel van hun taken uit handen, zoals hulp aan ouderen, zieken, en verslaafden. Als het om maatschappelijke zaken gaat, mag de scheiding tussen kerk en staat best wat minder strikt zijn. Ondersteuning vanuit de overheid is juist goed en gewenst.’

Vrijwilligers

Volgens Kaski is de maatschappelijke waarde van de kerken nog veel groter dan de 400 miljoen euro die nu is berekend.  ‘Deze berekening is gebaseerd op het aantal uren dat vrijwilligers besteden aan maatschappelijke en culturele werkzaamheden. Als andere instanties deze taken zouden moeten uitvoeren, dan zouden de personele kosten 400 miljoen euro bedragen’, aldus Kregting.

Bereik
De parochies en gemeenten zijn vrijwel allemaal actief in de organisatie van pastorale activiteiten, diaconale hulpverlening, jeugd- en jongerenwerk, gemeenschapsvorming en recreatie. Met de sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld ziekenbezoek, of het inzamelen en verspreiden van kleding en voedsel, bereiken de kerken jaarlijks 1,4 miljoen mensen. Daarnaast organiseert zo'n 80 procent van de kerkgemeenten en parochies culturele activiteiten als concerten, festivals of bedevaarten. Daarmee worden jaarlijks 1,7 miljoen mensen bereikt.

Rijksmonumenten
Verder berekende Kaski dat er in de onderzochte parochies en gemeenten ongeveer 1750 rijksmonumentale kerkgebouwen staan. Voor onderhoud wordt daaraan jaarlijks 30 miljoen euro per jaar besteed. Het geld daarvoor komt voor een deel uit een subsidiepotje van de overheid, maar wordt ook voor een deel uit eigen zak betaald. De kerken besteden jaarlijks ongeveer 16.500 euro per monument aan onderhoud.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans / ass proj leider
Goed dat dit eens in kaart wordt gebracht. Wat waardering voor dit werk mag er wel zijn, zeker nu er vaak wantrouwend wordt gekeken naar org. als Youth for Christ en Scharlaken koord. (zie voorgaande nieuwsbrieven). De overheid zou het werk meer mogen omarmen denk ik.
Gerard
Het maatschappelijk en ander vrijwilligerswerk werk dat door vrijwilligers van de kerk wordt uitgevoerd wordt door gemeenten chronisch onderschat. Wat tegenwoordig "burgerschap" wordt genoemd, heet in kerkelijke termen anders, en is een van de hoofdtaken van de kerkelijke gemeenten en parochies. En niet alleen voor hun eigen leden.
Pragrea / Adviseur
Dat religieuze instellingen tegenwoordig een meer maatschappelijk wenselijke rol spelen dan voorheen het geval was durf ik nog steeds sterk te betwijfelen, aangezien religie en religieuzen hoe dan ook uitgaat van uitsluitingen en persoonlijk voordeel.
Daarbij mag er wat religie in algemene zin betreft ook nog wel gesproken worden van een, hen bekende, term als erfzonde door de misdaden die in het verleden en ook nog steeds het heden uit naam van hun godheid zijn begaan.
Daar ga je als rationele en ongelovige gemeenschap geen extra geld in steken.
Het is niet mnder dan een schuld die wordt ingelost.
Advertentie