Kamermedewerkers verdienen meer dan kamerleden
Een aantal medewerkers van de Tweede Kamer verdient meer dan een Tweede Kamerlid. Dat blijkt uit een overzicht van functies en de bijbehorende salarisschalen dat de VVD heeft opgevraagd.
Grens
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vindt dat het inkomen van een Kamerlid als grens moet worden gehanteerd. Daar heeft hij vooralsnog niet genoeg steun in de Kamer voor. 'Zelfs de SP doet niet mee', zei hij maandag naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf.
Duizend euro meer
Uit het overzicht dat de VVD'er heeft, blijkt dat er topambtenaren bij automatisering en de directie bedrijfsvoering financiën en personeel zijn ingedeeld in een schaal waarbij het salaris oploopt tot bijna 8000 euro bruto per maand. Kamerleden verdienen ruim 7000 euro bruto per maand.
Ambtelijke top
Volgens Aptroot zegt dat overzicht echter nog niets. Hij wil precies weten wat mensen betaald krijgen. Als ze meer verdienen dan een Kamerlid, moet duidelijk zijn waarom dat zo is. 'Wij vragen van het bedrijfsleven en de ministeries ook dat ze transparant zijn. Dat hebben wij als politiek opgelegd. De belastingbetaler moet ook weten wat de ambtelijke top verdient.'
Topfunctionarissen moeten minder
SP-Kamerlid Ronald van Raak steunt het voorstel om het salaris van een Kamerlid als bovengrens te hanteren. De socialist vindt echter ook dat de Balkenendenorm voor de top van publieke en semi-publieke functionarissen naar beneden moet worden bijgesteld. Momenteel geldt een norm van 181.000 euro per jaar. Dat bedrag is vastgesteld op basis van de aanname dat de premier een salarisverhoging van 30 procent zou krijgen, maar die heeft hij niet ontvangen.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dacht het niet, ook op vrijdag werken deze "dure"jongens.
Zijn aan functie van kamerlid opleidings- en ervaringseisen gekoppeld ? Nee, dus.
Als we alles gaan afmeten aan het " hoogst bereikbare" van kamerlid , dan zijn we niet goed bezig.
Overigens deed Wiegel in het verleden al eens eenzelfde poging met de rijksambtenaren niet in dienst van de TK.
Wat de transparantie in het bedrijfsleven betreft, mag het dan wel zo zijn dat men er, zij het met moeite, soms er wel in slaagt een salaris te achterhalen, maar begrijpen waarom hoge bonussen en vertrekpremies worden uitgekeerd onder dubieuze omstandigheden, heeft (bijna) nog nooit een onderneming gedaan.