'Inburgering in gevaar door kabinetsbeleid'
Volgens wethouder Andrée van Es van Amsterdam dreigen gemeenten de dupe te worden van het strengere inburgeringsbeleid van het rijk.
De Amsterdamse wethouder voor integratie en inburgering, Andrée van Es, verwijt het kabinet de integratie van vluchtelingen te belemmeren. Ze vreest voor een nieuwe 'inburgeringslancune'.
Inburgeringsstart
Dat zei Van Es donderdagmiddag in een speech op een congres van VluchtelingenWerk Nederland. Volgens de wethouder dreigen gemeenten de dupe te worden van het strengere inburgeringsbeleid van het rijk. Ze is het eens met het feit dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering, maar vindt dat de overheid best een handje mag helpen, als dat nodig is: 'De meeste nieuwkomers maken nu een behoorlijke inburgeringsstart. We moeten voorkomen dat de inburgeringslacune uit het verleden zich herhaalt. Als de nieuwkomer zijn verantwoordelijkheid niet neemt of niet kan nemen, dan zitten vooral de gemeenten met de gevolgen. Ik trek hier gezamenlijk op met de vier grote steden, en ik hoop ook op steun van andere lokale bestuurders.'
Uitstel kiesrecht
Met het uitstellen van stemrecht voor de gemeenteraad maakt Rutte II volgens de wethouder het burgerschap een kopje kleiner. Volgens het regeerakkoord mogen nieuwkomers na 7 jaar in Nederland stemmen voor de gemeenteraad. Nu is dat nog na 5 jaar. ,,Welk doel dient deze maatregel?'', vroeg Van Es zich donderdag hardop af. ,,Uitstel van kiesrecht betekent uitstel van actief burgerschap. Deze etalagepolitiek geeft vluchtelingen een negatief signaal. Ten onrechte. Ze zijn welkom en moeten snel mee kunnen doen.''
Niemand wordt er beter van
Ook het verlengen van de naturalisatietermijn van 5 naar 7 jaar en het aanscherpen van de voorwaarden voor gezinshereniging belemmeren de integratie. ,,En daar wordt niemand beter van. U niet, ik niet, en de vluchteling al helemaal niet.''
Van asielzoekers daarentegen kan je dit niet verwachten. Wat is hun eigen verantwoordelijkheid waard zolang de gemeente ze een uitkering verstrekt?
Gemeentes moeten als vorm van re-integratie de mogelijkheid hebben om deze klanten 'verplicht' een inburgeringscursus te laten volgen, zodat zij de voortgang kunnen bewaken. Aansluitend dient er direct gestuurd te worden op het uitkeringsonafhankelijk maken van deze klanten.
Nu zeggen we: laat ze het lekker zelf uitzoeken, gevolg is dat klanten langer bijstandsafhankelijk blijven wat ons als Nederland qua saldo veel meer kost. Zowel financieel maar ook als algehele ontwikkeling binnen onze samenleving.
Korte termijn denken heeft ons de crisis bezorgt, korte termijn denken gaat de crisis helaas niet oplossen.