Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet wil armsten steunen, ondanks ‘krakende’ staatskas

Het is nog onduidelijk hoe een extra maatregelenpakket, dat mogelijk miljarden kost, moet worden betaald.

ANP
18 augustus 2023
Demissionair minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het demissionaire kabinet is weer voor het eerst bijeen na de zomervakantie. Foto: Phil Nijhuis (ANP)
Demissionair minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het demissionaire kabinet is weer voor het eerst bijeen na de zomervakantie. Foto: Phil Nijhuis (ANP)

Het huishoudboekje laat weinig ruimte voor extra uitgaven, maar het kabinet wil toch komen met een maatregelenpakket om te voorkomen dat de armste Nederlanders hun rekeningen niet kunnen betalen. Demissionair premier Mark Rutte zei vrijdag na de ministerraad de achteruitgang in koopkracht van de huishoudens met de laagste inkomens op zijn minst te willen beperken. De plaatjes zoals het Centraal Planbureau die schetst, zonder aanvullend beleid, wil Rutte niet laten uitkomen.

Projectleider Civiele Techniek

JS Consultancy
Projectleider Civiele Techniek

Juridisch Adviseur Toezicht en Handhaving

JS Consultancy in opdracht van Werkorganisatie BUCH
Juridisch Adviseur Toezicht en Handhaving

De minister-president wilde in zijn persconferentie niet loslaten hoe zo'n extra maatregelenpakket, dat mogelijk miljarden kost, moet worden betaald. Het CPB benadrukte niet alleen dat een miljoen mensen in de armoede dreigen te belanden als het kabinet niet ingrijpt, maar ook dat het begrotingstekort nu al toeneemt. Om te voorkomen dat het kabinet straks geen financiële buffer meer heeft, zou nieuw koopkrachtbeleid moeten worden betaald door op andere uitgaven te bezuinigen of door de lasten, bijvoorbeeld voor bedrijven, te verhogen.

Aan knoppen draaien

Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën zei vrijdag dat het niet de bedoeling is dat het begrotingstekort verder oploopt door dure maatregelen. Het kabinet heeft alle grenzen al opgezocht, aldus de bewindsvrouw. Door de hoge rentes en de lage gasbaten kraakt de staatskas bovendien. Volgens Rutte zijn er veel ‘knoppen om aan te draaien’, maar hij wil niet zeggen welke opties het kabinet heeft.

Crisisregelingen

Dat huishoudens met een kleine portemonnee hun koopkracht volgend jaar flink zien teruglopen als er geen extra maatregelen worden genomen, heeft er vooral mee te maken dat veel crisisregelingen vanaf 1 januari 2024 aflopen. Rutte wilde niet zeggen of deze regelingen simpelweg worden verlengd. Dit is ‘wel een heel breed pakket’, zei hij er wel over. Er zijn veel opties om op andere manieren te zorgen dat mensen wat meer te besteden hebben.

Sociaal minimum

Het CPB sloot zich deze week aan bij de door het kabinet in het leven geroepen Commissie Sociaal Minimum. Deze commissie, die zich over het bestaansminimum heeft gebogen, adviseerde eind juni dat de bijstand en het minimumloon omhoog moeten om ervoor te zorgen dat iedereen kan rondkomen. Daarvoor zou een pakket van zo'n 6 miljard euro nodig zijn. Het is maar de vraag of het kabinet zo veel geld kan vrijspelen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) vindt dat ‘wel heel fors’, zei hij vrijdag.

Prinsjesdag

Volgende week begint het kabinet met de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Deze wordt op Prinsjesdag gepresenteerd. Omdat het kabinet is gevallen, zal de begroting buiten het koopkrachtpakket om weinig nieuwe plannen bevatten.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
En in respons voor nog meer subsidiepotjes stijgen vervolgens de prijzen weer mee en worden de rijken weer rijker en de armen weer armer. Gewoon het geld halen bij de bedrijven/multinationals/belastingdienst (heffingskortingen e.d.), huisjesmelkers, etc. die systematisch profiteren van onze versoberde economie.
T. Simpelmans
'Regeringspartijen willen nog gauw een paar stemmen kopen met gemeenschapsgeld' is een betere titel.
Bert Bakker
Nou en dat dat miljarden kost. Gisteren stond hier nog een advies van financiën dat wel even 70 miljard konden lenen om 435 miljoen per jaar te kunnen besparen. Mogen de mensen ook wat.
Bert Bakker
Volgens de EU moet de bank gespekt worden.
https://www.reuters.com/markets/europe/euro-zone-ministers-agree-move-restrictive-fiscal-stance-2024-2023-07-11/
Hans Bakker
Wat hebben de neoliberale kabinetten de afgelopen twintig jaar afgeschaft: de WAO, de WSW, de Ioaw, de Ioaz, WW duur van 5 jaar naar twee jaar. Daarnaast is de arbeidsmarkt fors geflexibiliseerd. Een derde van de werknemers werkt op flexbasis. Er zijn 800.000 arbeidsmigranten binnengehaald uit midden- en oost Europa. De spoeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt is heerlijk dun geworden, fijn voor werkgevers. Er is geen enkel voorstel van de commissie Roemer ten aanzien van arbeidsmigranten in daden omgezet. De effecten van de vergrijzing worden door de huidige vorm van arbeidsmigratie op termijn ERNSTIG versterkt. Er is geen sociale huurwoning bijgebouwd. De zinloze asielmigratie, de meest disfunctionele vorm van hulp ooit bedacht, gaat gewoon door met alle gevolgen van dien. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
P. Smit
Niet weer een nieuwe regeling bedenken maar bestaande regelingen heroverwegen en aanpassen. We komen om in de regelingen. Straks is er voor iedere Nederlander een aparte regeling. De uitvoeringsdiensten krijgen het nu al niet meer voor elkaar om alles netjes uit te voeren, laat staan als er nog meer regelingen bijkomen.
Advertentie