Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinetsplan tegen asielcrisis: meer woningen regelen

Gemeenten moeten nog meer woningen beschikbaar gaan stellen voor asielzoekers. Zo wil het kabinet de asielcrisis het hoofd bieden.

ANP
26 augustus 2022
Asielzoekers in Ter Apel (26 augustus 2022)
Asielzoekers in Ter Apel (26 augustus 2022)ANP / Arie Kievit

Gemeenten moeten nog dit jaar woningen regelen voor 20.000 statushouders. Dat is de kern van een pakket maatregelen waar het kabinet over spreekt om de asielcrisis aan te pakken. Voor de eerste helft van volgend jaar gaat het om woningen voor 20.000 tot 24.000 mensen met een verblijfsstatus. Ingewijden melden dat naar aanleiding van berichtgeving van meerdere media.

Juridisch Adviseur Omgevingswet | medior | senior | Publieke sector | Landelijk

BMC
Juridisch Adviseur Omgevingswet | medior | senior | Publieke sector | Landelijk

Veilig Thuis medewerker

BMC
Veilig Thuis medewerker

Taakstelling

De ministerraad moet vrijdag een klap geven op de plannen. Als vluchtelingen met een verblijfsvergunning meer doorstromen naar reguliere woningen, komt er meer plek vrij in asielzoekerscentra. De taakstelling voor de tweede helft van dit jaar was oorspronkelijk om woningen te regelen voor 13.500 statushouders. Dat zijn er nu dus 20.000 geworden. Voor de aanpak wordt ook meer geld vrijgemaakt. De verschillende maatregelen gaan volgens RTL bij elkaar 730 miljoen euro kosten.

‘Vreselijke situatie’

Het kabinet staat onder grote druk om de chaotische situatie in Ter Apel op te lossen. Al drie nachten achter elkaar sliepen zevenhonderd asielzoekers buiten de deuren van het centrale aanmeldcentrum, omdat er binnen te weinig plek is. In de nacht van dinsdag op woensdag is in een van de noodopvanglocaties een drie maanden oude baby overleden, onder nog onduidelijke omstandigheden. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gebrekkige hygiëne op het terrein: er zijn te weinig toiletten en watertappunten, en helemaal geen douches. Het kabinet is momenteel ‘met niets anders bezig’ dan met de ‘vreselijke situatie’ in Ter Apel, zei premier Mark Rutte donderdagavond.

Staatssecretaris Eric van der Burg verwacht niet dat het terrein rond het aanmeldcentrum vrijdagavond leeg is.

Dwang

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft eerder deze week geëist dat het kabinet vrijdag met een oplossing komt voor alle buitenslapers bij Ter Apel. Het kabinet moet volgens hem desnoods dwang gebruiken als gemeenten niet willen meewerken aan crisisnoodopvang. Het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van alle Veiligheidsregio's samenkomen, pleit al langer voor meer dwang om plekken voor asielzoekers te realiseren.

Ultimatum

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt als het kabinet vrijdag de eis van burgemeester Schuiling naast zich neerlegt. Over vervolgstappen als het ultimatum van de burgemeester niet wordt gehaald, kon zijn woordvoerder niets zeggen. Dat komt pas ‘zodra helder is wat er in Den Haag uit is gekomen’. Schuiling wil dat er een tijdelijke opvang komt in de buurt van het aanmeldcentrum. Als asielzoekers aan de beurt zijn voor een afspraak in het aanmeldcentrum, moeten ze vanuit die opvang naar Ter Apel worden gebracht.

Druk in overleg

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel) verwacht echter niet dat het terrein rond het aanmeldcentrum vrijdagavond leeg is. Hij denkt dat er alsnog mensen buiten de poorten zullen slapen. Van der Burg is druk in overleg met een aantal gemeenten om opvang te regelen voor de nieuwkomers, maar dat levert vrijdag volgens hem nog niet het gewenste resultaat op, zei hij voor aanvang van de ministerraad.

Extra gemeenten nodig

Onder andere Apeldoorn en Doetinchem hebben al aangeboden om tijdelijk asielzoekers op te kunnen vangen. Donderdagavond zijn honderdvijftig asielzoekers naar twee sporthallen in Apeldoorn gebracht. Zondag verhuizen ze naar Doetinchem, waar ze tot het einde van het jaar kunnen blijven. Daar zijn ongeveer 45 woonunits opgebouwd, waar plek is voor vier tot vijf personen per unit. Van der Burg is blij met de inzet van Apeldoorn en Doetinchem. 'Maar we hebben nog op korte termijn extra gemeenten nodig', voegde hij daaraan toe. (ANP/Redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit is geen duurzame oplossing. Het “asielrecht” zelf moet op de schop. We zien alleen nog de juridische werkelijkheid. Juridische werkelijkheid en mondiale maatschappelijke werkelijkheid staan te veel met elkaar op gespannen voet.
We moeten terug naar de beleidsvormende fase. Waarom willen we vluchtelingen helpen? Wat hebben we ervoor over? En tot slot hoe gaan we ze dan helpen. Als de eerste vraag met ja wordt beantwoord en de tweede vraag met veel, dan lijkt het mij sterk dat wij verder gaan met de huidige praktijk. Een alternatief stelsel is dat van Canada. Ieder jaar bepalen hoeveel vluchtelingen je wil opnemen en die zelf gaan halen. En dan niet zeuren over niet integreren en niet werken, want daar gaat het helemaal niet om. Het gaat alleen om veiligheid. En als we dan toch terug zijn in de beleidsvormende fase, dan moeten we ook nadenken wat te doen met mensen die doodgaan van de honger. En dood zullen gaan van de honger vanwege klimaatverandering. Die hebben nu geen recht op asiel. En ook geen recht op een zak met meel. Maar als zij met elkaar gaan vechten om het weinige voedsel dat er ook nog is, dan geven wij deze mensen recht op asiel. Hoe krom kan het zijn.
T. Simpelmans
Er zijn wel huizen voor Noord Afrikanen.
Advertentie