Advertentie
sociaal / Nieuws

Justitie snijdt fors in vergoeding ZZP’ers

U krijgt 20 procent minder vergoeding voor uw werk. En als u dat niet bevalt, dan gaat u maar weg. Waar ambtenaren in dienst van de overheid zich opmaken voor een bevriezing van hun salaris, daar vallen bij de zelfstandigen die werken voor de overheid nu al forse klappen.

20 augustus 2010

Bezuiniging
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft vanaf deze maand de tarieven voor freelance trainers in één klap met een vijfde verminderd. Dat blijkt uit een brief van het Opleidingsinstituut DJI aan hun op freelance basis werkende trainers, die in bezit is van Binnenlands Bestuur. In een korte brief legt directeur Kool uit dat de aanpassing van de tarieven het gevolg is van organisatiebrede bezuinigingen die noodzakelijkerwijs bij het instituut worden doorgevoerd. Een trainer, die niet met naam genoemd wil worden uit vrees voor een verder conflict met de opdrachtgever, legt uit dat voor het opleiden van reclasserings- en gevangenismedewerkers tot voor kort 590 euro per dag werd betaald.

Kilometervergoeding
Door de korting is dat dus teruggebracht naar zo’n 470 euro. Ook de kilometervergoeding is met een vijfde gekort. Deze trainer meldt dat de korting ongeveer 100 personen treft.

Half tarief
Een andere gedupeerde, die eveneens anoniem wenst te blijven, legt uit dat het extra zuur is voor trainers die zouden meewerken aan een nieuw traject. Om medewerkers te mogen trainen in zogenaamde motiverende gespreksvoering moesten de trainers eerst zelf op eigen kosten een cursus van een dag volgen. Daarna moesten ze eerst tegen half tarief een paar dagen meelopen met andere trainers. Nu krijgen ze ondanks die investering dus een lagere vergoeding dan vooraf verwacht. ‘Dit zou niet moeten mogen’, zegt voorzitter Johan Marrink van ZZP Nederland, een belangenorganisatie van zelfstandigen zonder personeel. ‘Het is zo fors. En het is blijkbaar slikken of stikken. Zeker een overheidsinstelling moet het zo niet willen.’

Niet leuk
Deze week hebben de dienst en de betrokken zzp’ers overlegd over de kwestie, maar dat heeft niets aan de situatie veranderd. ‘Het is niet leuk’, beaamt Job van de Sande, woordvoerder van de dienst. ‘Maar bij de dienst verdwijnen 1.200 arbeidsplaatsen. Het opleidingscentrum is er vooral om nieuw personeel te trainen en dat is er nu niet. Daarom is het logisch dat het opleidingscentrum moet bezuinigen.’ Volgens Van de Sande hebben vijf trainers aangegeven hun werk onder de nieuwe tarieven niet te willen voortzetten.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morsnova / commentator
@Jan.....ik klaag helemaal niet over lage tarieven als gevolg van marktwerking. "it is all in the game". Waar jouw redenering mank loopt is dat je denkt, dat als een ZZP'er 1500 euro per dag beurt, dat hij dan snel rijk is omdat er heel veel dagen in de maand zitten. Vaak gaat het om deeltijd contracten. En bovendien zullen de meeste ZZP'ers ook minimaal een werkdag in de week inplannen, waarin ze ondeclarabel werk doen, zoals scholing, boekhouding of werving. Tot slot sluiten opdrachten niet altijd aan en zijn er dus periodes zonder inkomen. Ook hier de marktwerking. In een periode als de huidige kunnen die inkomenloze periodes al snel oplopen tot enige maanden. En wat die ZZP'er die door een bureau wordt aangeleverd betreft: die dragen 20 tot 35 % aan dat bureau af.

Natuurlijk verdien je goed als je een lange tijd onafgebroken een dergelijk tarief kan hanteren. Ik wil alleen maar beweren, dat de werkelijkheid veel genuanceerder ligt.
Enig idee overigens wat een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering kost? Of hoeveel je moet sparen om jezelf een pensioen te betalen tot wellicht je 90e?

Dat bij de selectie van ZZP'ers niet gelet wordt op reputatie is niet slim van de overheidsinstelling, die die man of vrouw inhuurt. Referenties zijn snel in te winnen.

Wat het hard werken bij een gemeente betreft: het is grappig dat de meeste ambtenaren denken dat ze hard werken, maar dat geldt maar voor een zeer beperkt gemotiveerd deel. Wel vergaderen ze veel, en dat kost tijd, maar die vergaderingen zijn zelden effectief: ze duren te lang, er zitten veel te veel mensen aan tafel en er worden zelden besluiten genomen. Veel vergaderen staat niet gelijk aan hard werken..... En je herkent ze vast wel: de rijen wachtenden voor de prikklok, de veel te lange lunchpauzes, het overmatig ziekteverzuim, het onnodige vergaderen, het opruimen van je bureau voordat de dag om is......

En de vakbond tenslotte; je hebt gelijk dat niet iedereen even vaardig is met onderhandelen, maar de vakbeweging denkt alleen aan collectieve belangen en niet aan individuele, dus verlaat je niet op hen als je meer wilt dan doorsnee periodieken.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Morsnova

Inderdaad, zoals u zegt, de werkelijkheid ligt veel genuanceerder. Dat geldt dus niet alleen voor de werkelijkheid van ZZP' ers, maar ook voor die van ambtenaren...

Ik ben er niet in thuis, maar collectieve arbeidsovereenkomsten lijken me toch iets wat ook ZZP' ers zouden moeten overwegen. Zonder solidariteit met elkaar ga je als "gewone jongens/meisjes" uiteindelijk toch het schip in.

Sterkte!
Gerard / Directeur
Het eerste wat ik heb gedaan toen ik vorig jaar in mijn functie kwam is ALLE zzp-ers en interimmers buiten de deur zetten. Vervolgens waar echt nodig aangevuld met jongen ambitieuze meisjes en jongens op basis van jaarcontracten. In totaal 1,5 miljoen euro minder uitgegeven. En het werk gedaan zonder uurtje factuurtje boys.

Het kan dus. Het meest stuitende wat ik heb meegemaakt is een volle vergaderzaal op een ministerie waar meer dan 20 mensen 3 ochtenden per week hun en mijn tijd met vergaderen zaten te verdoen. Toen ik een opmerking maakte of de drie dagdelen niet in 1 ochtend samengevat kon worden, werden de belangen heel erg duidelijk. Ik was de enige in vaste dienst. De rest stond op consultancy contracten van 1500 euro per dag.

Dus: 1 remedie, alles eruit gooien.
Ik heb niks tegen goed verdienen, maar ik kan het tegenover mijn vaste medewerkers niet uitleggen waarom hij / zij maar modaal of anderhalf keer modaal krijgt en zo'n klootviool er meer dan een (dubbel) MP salaris voor krijgt.

piet brontsema / org adviseur
abus de pouvoir heet dat in nette termen voor een schoftenstreek van een cda ministerie
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Nog maar € 470,-- per dag verdienen. Ik begrijp dat schraalhans nu keukenmeester is.
Hastmans / zzp-er
470 euro per dag is inderdaad geen vetpot, als je bedenkt dat het bruto is en ook pensioen zonder werkgeverbijdrage en werkgeverspremies en verzekeringen eraf moeten. Plus het feit dat de meeste zzp-ers ook nog eens geen uren in rekening kunnen brengen aan voorbereidingstijd. Reken dit bedrag om in netto uurloon op basis van het daadwerkelijk aantal gewerkte uren en met een beetje geluk blijf je net boven de twee tientjes per uur, mits je een goedgevulde opdachtportefeuille hebt, natuurlijk. Want niet gewerkte uren zijn niet betaalde uren.
O. ten Hove
De wet is de wet, contract is contract. Maar justitie, zie het OM dat liegt en bedriegt, en de rechters niet wetenw at er in de samenleving speelt, verandert dus eenzijdig de contracten. Wat een huichelaars. Ik zal mijn kinderen het volgende aanraden. Je mag alles worden behalve medewerker justie of OM
jan
In het bedrijfsleven gaat het niet anders. Daar worden steeds meer freelance contracten aangeboden, waarbij men zelf ook eerst de opleiding moet betalen en met een starttarief moet werken.
Dus waarom mag de overheid niet op dergelijke maatregelen overschakelen?
Jan / ambtenaar
470 euro bruto per dag, dat is ruim 10.000 euro per maand als je full-time werkt. Daar kun je best nog (aftrekbare) pensioen- en andere premies van betalen en na afdracht van inkomstenbelasting houd je dan nog een heel behoorlijk netto-maandsalaris over. Geen medelijden dus.
Hendrik
ZZP-ers vallen niet onder een CAO. Op bepaalde ogenblikken verdienen zij meer, op bepaalde ogenblikken verdienen zij minder.

Als het economisch slecht gaat, is ook de markt voor de ZZP-er (deels) slechter. Als je in die markt werkt; accepteer dan ook de risico's.

Morsnova / commentator
Ach ja, de tijd dat Justitie nog het goede voorbeeld gaf is al lang voorbij. Hoe zo een tanend vertrouwen in de overheid?

Zzp'ers werken op basis van contracten. Daarin staat wat zij moeten doen en tegen welk tarief, Elke jurist weet, dat je een contract niet eenzijdig mag veranderen. Maar die ambtenaren van justitie hebben lak aan dergelijke fijnzinnigheid.

En wat de hoogte van het tarief betreft: dat is bepaald niet hoog. Natuurlijk rekenen sommige ambtenaren dit weer om naar een maandsalaris, maar zo werkt het niet. Ik weet wel, dat ambtenaren die elke maand een vast bedrag krijgen ongeacht wat ze (niet) uitvoeren niet veel begrijpen hoe het is om op eigen kracht geld te verdienen. Ik ga desondanks maar weer eens een poging doen.

Zelfstandigen kunnen alleen gewerkte uren conform contract declareren. Geen voorbereidende uren dus en geen uren buiten contract en helemaal geen uitgevallen uren. Je kan dus nooit een uurtarief vermenigvuldigen met het aantal uren per maand. Contracten sluiten niet altijd aan, en dat betekent dat er uren over kunnen zijn in een week of dat er enige weken geen rooie cent binnenkomt. Het uurtarief moet je ook indekken tegen deze conjucturele schommelingen, Daarbij komt dat de zzp' er geen pensioen opbouwt en zelf zijn arbeidsongeschiktheid moet regelen. Dat laatste is vele malen duurder dan de inhouding arbeidsongeschiktheid op een salaris. Een reguliere particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering kost vele duizenden per jaar, zij het bruto. Vandaar dat vele zelfstandigen met lagere tarieven onverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid, Die kunnen namelijk de torenhoge premies niet betalen. Als zij dan langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken is het leed niet te overzien.

En dat is anders dan een ambtenaartje, die bovengemiddeld ziek is, want het kost hem toch niets, en het levert hem zelfs nog wel stiekem vrije doorbetaalde dagen op.

Wat ik altijd grappig vind is dat die ambtenaren moord en brand schreeuwen over hoge uurtarieven en denken, dat al die zzp'ers wijk worden, maar zelf niet de stap naar zelfstandig ondernemerschap durven zetten. Als je die tarieven zo aantrekkelijk vindt, wat let je om het ook te gaan doen?

Je kan dan in ieder geval alvast besparen op zoiets onzinnigs als een vakbondslidmaatschap.
Jan / ambtenaar
Ach ja, Morsnova, altijd de ultieme verdediger van de ZZP-ers. Als je niet voortdurend werk hebt, hoeft de tijdelijke werkgever daar toch niet voor op te draaien en veel te hoge tarieven voor lief te nemen? Nee, dat is nou ondernemersrisico. In goede tijden leg je maar wat opzij voor slechte tijden. ZZP-ers hebben toch zelf voor dat bestaan gekozen? Wat let je om ook ambtenaar te worden? En besparen op je vakbondslidmaatschap is wel het domste wat je kunt doen als werknemer. Dan hebben de werkgevers het helemaal voor het zeggen, zoals inderdaad nu met de tarieven van de ZZP-ers. Eigen schuld, dikke bult. En dat ZZP-ers, als ze ergens werkzaam zijn, altijd zo hard werken, is een farce. Net als bij ambtenaren heb je er goede en slechte bij.
Morsnova / commentator
@Jan .... Om dat ondernemersrisico te dekken zal je moeten sparen. Daar is niets mis mee. Om te kunnen sparen moet je zoveel geld verdienen, dat je een voldoende spaarbedrag opzij kan zetten. Zie hiet die gewraakte tarieven.

Natuurlijk heb je onder zzp'ers ook mensen die hard werken en mensen die minder hard werken. Dat is niet hetzelfde als bij ambtenaren, omdat voor een zzp'er slecht werk leveren betekent, dat je nieuwe opdrachten misloopt en dus inkomsten. Zelfstandigen hebben dus een prikkel om harder te werken. Het zijn dan ook over het algemeen de meest dynamische mensen die kiezen voor het ondernemerschap. (Net zoals bovenmatig risicomijdende mensen liever hun leven lang ambtenaar zijn).

Leuk is jouw reactie op mijn opmerking over de vakbeweging. Je stelt, dat je anders uitgeleverd bent aan de werkgevers. Dat vind ik nu een rare stelling, want voor bijna iedereen - voor de slecht opgeleiden geldt dit niet - geldt, dat hij en zij uitstekend in staat is om zijn eigen loopbaan in te richten. Doet je werkgever vervelend, dan ga je toch gewoon ergens anders werken?

Daarvoor ga je toch geen vakbond steunen, die een industrie heeft gemaakt van collectieve rechten en alle werknemers in een CAO harnas dwingt. Dat leidt tot werknemers die allen maar praten in termen van 'rechten' in plaats van gewoon lekker actief iets van je eigen leven willen maken.

Dank voor jouw advies om ambtenaar te worden. Dat ben ik een korte periode geweest. En in die periode heb ik ingezien, dat zo'n bestaan niet bij mij past. Veel te weinig dynamiek, een archaïsche werkomgeving en nauwelijks (positieve) prikkeling. Wel een relaxed bestaan met een gegarandeerd inkomen en veel vrije tijd. Maar als ik moet kiezen tot werk, waar ik genoegen en trots uit halen kan of een voorspelbare kantoorbaan en veel vrije tijd, dan toch het eerste.

Probeer het ook eens!
Jan / ambtenaar
@Morsnova. Wat een gezwets. Van elk behoorlijk inkomen kun je sparen, daar zijn niet van die belachelijke tarieven voor nodig (ik heb wel meegemaakt dat er aan ZZP-ers 1500 euro per dag werd betaald, excl. reiskosten). Ik weet niet bij welk ministerie of veel te grote gemeente jij korte tijd gewerkt hebt, maar bij de meeste gemeenten, zeker de middelgrote en kleinere, gaat het er heel wat anders aan toe. Daar werkt bijna iedereen hard en met genoegen en trots. En tegenover het niet al te hoge lage salaris staan inderdaad goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flink wat vrije dagen. Dat mag dan ook wel als compensatie. En die prikkel van zelfstandigen om harder te werken, valt ook nogal mee. Veelal wordt zo'n zzp-er via een bureau aangeleverd en je moet maar afwachten wie en wat het is. Op aanbeveling of reputatie worden er maar weinig aangezocht. Natuurlijk, je kunt er weer snel vanaf, maar dat kan met ambtenaren tegenwoordig ook. Een proeftijd van een jaar (en soms meer) is heel gewoon. En zonder vakbonden kun je niet. Ten eerste kan niet iedereen goed onderhandelen, maar bovendien word je dan tegen elkaar uitgespeeld en als het er op aankomt (zie nu die korting op ZZP-tarieven) houd je in je eentje toch niets tegen. Maar ieder zijn meug natuurlijk. Maar dan als ZZP-er ook niet klagen over lage tarieven in slechte tijden. Dat is nou marktwerking.
H.A.Decker / adviseur.
Nu weet ik het zeker.
ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Poen.
Advertentie