Advertentie
sociaal / Nieuws

Vlaardings PerspectiefHuis begeleidt jongeren naar zelfstandigheid

Jongeren leren in PerspectiefHuizen op eigen benen te staan.

26 oktober 2023
Pedagogisch medewerker Anne Lotte Planken (links) met bewoner Noah in een PerspectiefHuis. Foto: Arie Kievit
Pedagogisch medewerker Anne Lotte Planken (links) met bewoner Noah in een PerspectiefHuisArie Kievit

Gemeenten in de regio Rijnmond zijn te spreken over de PerspectiefHuizen van jeugdhulpaanbieder Timon, die jongeren geleidelijk klaarstomen voor een zelfstandig bestaan. Maar zowel gemeenten als Timon zien bedreigingen: de woningnood en de snelle afbouw van de gesloten jeugdzorg.

Teammanager Financiën & Inkoop

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Westerkwartier
Teammanager Financiën & Inkoop

Projectleider/Kwartiermaker ruimtelijke ordening

Yacht
Projectleider/Kwartiermaker ruimtelijke ordening

‘Drommels, drommels en nog eens drommels!’ Het is de bekende catchphrase van de Baron, de aartsrivaal van Bassie en Adriaan. In de televisieserie zit hij ‘die vervelende clown en die irritante acrobaat’ geregeld op de hielen. Soms opereert de boevenleider vanuit een luxe villa, gelegen in het Zuid-Hollandse Vlaardingen.

Twaalf jongeren

Dit statige pand bestaat nog steeds en huist tegenwoordig twaalf jongeren. Onder meer de zeventienjarige Noah, die overigens liever naar programma’s van misdaadjournalist Kees van der Spek kijkt. Noah heeft tweeënhalf jaar in de villa gewoond en is onlangs gestart met de volgende fase: een huis waarin hij zelfstandiger woont. Nog wel met huisgenoten, maar de begeleiding doet een stap terug.

Meervoudige problemen

Zowel de villa als de volgende woning van Noah is een zogenaamd PerspectiefHuis. Jeugdhulpaanbieder Timon heeft meerdere van deze kleinschalige woon- en behandelplekken, waar jongeren van veertien tot achttien jaar met meervoudige problemen wonen. De bewoners hebben een eigen slaapkamer en een gezamenlijke keuken en zitkamer. In deze setting krijgen ze hun behandeling en leren ze op eigen benen staan.

Fases

Dat gebeurt in drie fases: van 24 uur per dag aanwezigheid van begeleiding in fase 1 tot oefenen met zelfstandig wonen in fase 3. In Vlaardingen zijn fase 1 en 2 in hetzelfde pand; alleen op andere verdiepingen. Hier woonde Noah, die recent is verkast naar een fase-3-huis in de buurt.

Thuisgevoel

Iedere jongere krijgt een vaste, ambulante begeleider. Deze mentor is verantwoordelijk voor het hele traject dat de bewoner doorloopt. Daarnaast zijn er omwonenden: vrijwilligers waar de bewoners terechtkunnen voor vragen en een luisterend oor, en door wiens aanwezigheid ze leren leven met buren. Net als in het echte leven. Het concept bestaat al langer, maar de eerste vestiging in Vlaardingen stamt uit 2018. Die was nog niet zo’n succes, zegt Margret Rosier. Zij werkt als gedragswetenschapper bij jeugdhulpaanbieder Timon en staat pedagogisch medewerkers met advies bij. ‘We zaten destijds in een appartementencomplex, maar dat was eigenlijk té dicht op de buren’, aldus Rosier. ‘Bovendien waren de ambulante begeleiders toen nog heel vaak aanwezig op de locatie. Hierdoor misten de jongeren het thuisgevoel.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20. (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie