Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdgevangenissen dicht, 1100 banen weg

Zes jeugdgevangenissen gaan tijdelijk dicht. Omdat er steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen, staan ze nu voor bijna de helft leeg. Dat kost jaarlijks 100 miljoen euro. Door de inkrimping verdwijnen 1100 banen.

16 november 2010

Tijdelijke sluiting
Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het vorige kabinet wilde al drie jeugdgevangenissen tijdelijk sluiten, maar de Kamer keerde zich daar toen tegen.

Alternatieven

Nu zes van de zeventien jeugdgevangenissen buiten gebruik worden gesteld, blijven er achthonderd van de huidige 1200 plaatsen over. Daarnaast zijn er nog eens 150 reserveplaatsen. Met het ministerie van Volksgezondheid is gekeken naar alternatieven voor de locaties die dicht moeten. Dan gaat het om gesloten jeugdzorg en de behandeling van licht verstandelijk gehandicapten. Verder zou een locatie kunnen worden gebruikt voor het onderbrengen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Minder opsluiten

Dat er minder jongeren in gevangenissen zitten, komt omdat er meer naar de gesloten jeugdzorg zijn gegaan. Deze jongeren hoorden eigenlijk niet in een jeugdgevangenis thuis. Ook werd er volgens Teeven minder ingezet op de aanpak van jeugdcriminaliteit en was er meer aandacht voor taakstraffen en elektronisch toezicht dan voor het opsluiten in een jeugdgevangenis.

Heropenen

De staatssecretaris sluit de gevangenissen tijdelijk, zodat hij ze kan heropenen, als dat nodig mocht zijn. Dat kan gebeuren, omdat het nieuwe kabinet jonge boefjes harder wil aanpakken. Voor nachtdetentie zullen meer plaatsen nodig zijn. Ook zullen voorwaardelijke straffen sneller worden omgezet in celstraf.

Personeel

Als VVD-Kamerlid kon Teeven zich niet vinden in tijdelijke sluiting van drie jeugdgevangenissen, maar hij stelt nu dat er meer tijd is geweest om te kijken of overtollig personeel elders aan de slag kan. Voor vierhonderd arbeidsplaatsen heeft hij soelaas gevonden bij onder meer de jeugdzorg en de reclassering.

De zes jeugdgevangenissen die voorlopig dicht gaan zijn:
 

- Rentray, locatie Rekken (108 plaatsen) per 1 januari 2011;

- De Doggershoek in Den Helder (140 plaatsen) per 1 maart 2011;

- Den Hey-Acker, locatie Vught (76 plaatsen) per 1 maart 2011;

- De Hunnerberg, locatie De Maasberg in Overloon (64 plaatsen) per 1 maart 2011;

- De Heuvelrug, locatie Overberg (58 plaatsen) in de eerste helft van 2012;

- Avenier, locatie ‘t Anker in Harreveld (96 plaatsen) in de eerste helft van 2012.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

oulad moussa / zwemonerwijzer en sportinstrecteur
Ik heb veel ervaring in het geven van zwem- en sportlessen. O.a. diverse (aqua)sporten voor diverse doelgroepen en ik ben sportinstructeur geweest op een basisschool.

Ik ben een enthousiast, geduldig, flexibel en wil altijd dat mijn deelnemers vooruitgang maken in hun lessen. Maar ook sfeer en plezier vind ik erg belangrijk tijdens mijn lessen.
oulad moussa / zwemonerwijzer en sportinstrecteur
Ik heb veel ervaring in het geven van zwem- en sportlessen. O.a. diverse (aqua)sporten voor diverse doelgroepen en ik ben sportinstructeur geweest op een basisschool.

Ik ben een enthousiast, geduldig, flexibel en wil altijd dat mijn deelnemers vooruitgang maken in hun lessen. Maar ook sfeer en plezier vind ik erg belangrijk tijdens mijn lessen.
Anoniem
Ik weet wel een goede bestemming voor de gebouwen en het personeel: ombouwen en omscholen tot ouderenzorginstellingen! Daar is juist zware onderbezetting in personeel en tekort aan locaties...
Wie weet biedt het soelaas voor de schrijnende situaties in de ouderenzorg...
Cor
De jongeren gaan de jeugdzorg in. Dat is een prima ontwikkeling. Minder prima is dat hiervoor weer nieuwe gebouwen worden neergezet. Beter is om de jeugdgevangenissen om te bouwen tot jeugdzorginstellingen.
johan
Ik denk ongeveer te weten hoe zo een jeugdgevangenis bouwkundig eruit ziet. Ik kan me niet voorstellen, dat die gebouwen kunnen omgebouwd tot normale ouderenzorginstellingen. Het is dan vele malen goedkoper nieuwbouw te doen. Ik denk, dat die detentiegebouwen beter kunnen worden afgebroken en de grond een andere bestemming te geven.

Overigens moet het van mijn hart, dat de meeste te sluiten gevangenissen buiten de randstad liggen. Dat kan niet goed zijn. Misschien dat we bij de volgende verkiezingen meer op de verdeling van de kamerzetels over de provincies moeten bekijken. Maar dat is een ander onderwerp
Niek / jurist
Ik had echt het idee dat dit kabinet iets zou doen aan de hufterigheid op straat o.a. door meer blauw en ook gewoon aanpakken. Nu blijkt dat er tal van jeugdgevangenissen dicht gaan omdat er geen boefjes meer zijn. Hier klopt dus iets niet. Of de vorige kabinetten hebben uitstekend werk gedaan maar hun resultaten verborgen gehouden. Of de boefjes worden niet opgepakt. Ik denk zelf aan het laatste. Te veel voorbeelden van hufterigheid zie ik elke dag weer. Berovingen, mensen die zonder reden in elkaar geramd worden, vuurwerkoverlast, scooteroverlast, geluidsoverlast, drugsgerelateerde criminaliteit enz. De burger durft zelf niet meer de boefjes aan te spreken want de politie komt of niet of veel te laat en dan heb jij het al voor je kiezen gekregen. Dus is mijn conclusie: dit kabinet zegt dat ze naar de burger luisteren maar doen het dus niet. En dat ze een boefje als Lucas laten zitten is ook al een veeg teken.
degrasmaaier / pedagogische medewerker
de rechters spreken de straffen niet meer uit, dat betekend dat jeugdigen die eerder in het strafrechterlijke kwamen nu in jeugdzorg komen. dus er zijn zeker niet minder "boefjes" ze krijgen gewoon een andere etiketje!!

jeugdigen die mensen mishandeld hebben, straat roof enz komen gewoon bij de jongens en meisje die "alleen" maar druk zijn!!!! en dit wou het kabinet juist niet!!!! allemaal gelul dus!!!
Advertentie