Advertentie
sociaal / Nieuws

'Iedereen met schulden wordt geholpen'

Ook als iemand opnieuw schulden maakt, aldus een breed gedragen intentieverklaring

01 november 2022
Een aardewerken spaarvarken waar heel veel kleingeld naast ligt.
ANP/Koen Suyk

Iedereen met schulden krijgt voortaan hulp, ook iemand die opnieuw schulden maakt of zijn aflossing niet op tijd voldoet. Dat zeggen de VNG, het ministerie van Sociale Zaken, de NVVK en grote schuldeisers – waaronder Zorgverzekeraars Nederland, DUO, Aedes, de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen en de Belastingdienst – in gezamenlijke intentieverklaring.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Energieprijzen

Op dit moment eindigt de schuldhulpverlening, bijvoorbeeld door gemeenten, vaak als iemand niet aan zijn aflossingsverplichting kan voldoen of nog meer schulden maakt. Nu de inflatie hoog is en de energieprijzen voor veel mensen door het dak gaan, zijn deze strenge regels volgens de betrokken partijen echter niet langer houdbaar. ‘Het is zowel in het belang van schuldeisers als van gemeenten/gemeentelijke schuldhulpverleners om klanten hulp te kunnen blijven bieden’, aldus de verklaring.

Oplossing

Schuldeisers beloven onder meer dat zij niet langer zullen verzoeken om de beëindiging van de schuldregeling als iemand een betalingsachterstand oploopt. In plaats daarvan zullen ze contact opnemen met de schuldhulpverlener en proberen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Maanduitgaven

Schuldhulpverleners zeggen op hun beurt toe dat zij hun trajecten niet langer zullen afbreken zodra een hulpvrager de afgesproken maanduitgaven overschrijdt. Wel stellen zij op dat moment de schuldeisers op de hoogte van de situatie.

Aedes

Tot de ondertekenaars behoren onder meer Zorgverzekeraars Nederland, DUO, Aedes, de Belastingdienst, het CJIB, de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen, de Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Carola Schouten

'Het komt nu aan op de praktijk', aldus minister Schouten tijdens de ondertekening op maandag. 'Dat we laten zien: wat we beloven doen we ook.' Door ze uit een schuldregeling te zetten komen mensen met schulden volgens Schouten alleen maar ‘van de regen in de drup’.

Zo spoedig mogelijk

De afspraken worden 'zo spoedig mogelijk' in de praktijk gebracht, zo staat in de intentieverklaring die in principe geldt tot 1 juli 2023. Eind maart 2023 zullen de partijen bekijken of de maatregelen voldoende soelaas bieden voor mensen met schulden.  

Prinsjesdag

De intentieverklaring sluit aan op de belofte van het kabinet op Prinsjesdag dat inwoners met problematische schulden ‘altijd terecht moeten kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Allemaal leuk bedacht, maar het is de omgekeerde wereld. Het is beter om te zorgen dat minima zoveel koopkracht hebben dat ze onder normale levensomstandigheden de lasten kunnen betalen.
Advertentie