Advertentie
sociaal / Column

Hoogleraar Wientjes toegetreden tot de Partij voor Preventie (PvP)

Twee columns geleden kondigde ik aan dat ik een partij voor preventie zou oprichten als politieke partijen te weinig aandacht zouden besteden aan preventie in hun verkiezingsprogramma voor de  Tweede Kamerverkiezingen 2017. En wat goed: er melden zich al spontaan leden aan!

03 november 2016

Hoe duidelijk kan het zijn dat er animo is voor mijn partij in oprichting. Want de PvP moet er wel klaar voor zijn als de noodzaak er is. Natuurlijk kan niet zo maar iedereen lid worden, je moet wel iets zinnigs te melden hebben of sporen verdiend op gebied van preventie. Iemand die volledig aan deze eisen voldoet is de heer Wientjes. Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar hij de leerstoel ‘Ondernemerschap en Leiderschap’ bekleedt. De oud-werkgeversvoorman deed een oproep tijdens de jaarlijkse lezing van de Nederlandse Public Health Federation (NPHF) op 14 oktober jongstleden. Daar bepleitte hij:

Om de stijging van de zorgkosten het hoofd te bieden, is een omslag van genezen naar preventie nodig. Met het oog hierop zouden overheid, de SER, werkgevers, vakbonden, zorgverzekeraars, zorginstellingen en deskundigen een preventieakkoord moeten sluiten met daarin concrete materiële prikkels.

Ik denk dat we meteen de missie en visie van de partij te pakken hebben. En het platform waarop de verschillende acties gerealiseerd kunnen worden: een landsbrede coalitie maar liefst. Als mogelijk onderdeel van een preventieakkoord noemt Wientjes verschillende maatregelen. Wat ze gemeen hebben is een sterke materiële grondslag. Zo zouden zorgverzekeraars korting moeten gaan aanbieden aan bedrijven die zich "aantoonbaar en afrekenbaar inzetten" voor preventie. Werknemers die zich aantoonbaar en controleerbaar inspannen voor een gezonder leven betalen minder premie. En zorginstellingen die zich actief inzetten voor preventie mogen wat Wientjes betreft een voorrangsbehandeling van de verzekeraars krijgen. Waar ik nog redeneer vanuit het welzijn van de bevolking, redeneert Wientjes vanuit een andere grond: cold hard cash. En het lijkt me uitstekend als deze twee stromingen samenvallen in mijn partij in oprichting.

Het door NPHF ontwikkelde vitaliteitscontract is volgens Wientjes daarbij een eerste stap in de goede richting. Met het vitaliteitscontract wil de NPHF het probleem van de financiering van preventie op een nieuwe manier benaderen. Met dit contract kunnen werkgevers en gemeenten een op Spotify geënt abonnement afsluiten, dat doorlopend toegang geeft tot professionele ondersteuning bij het organiseren van actief gezond én vitaal blijven. De NPHF wil een dergelijk preventie-abonnement naast de huidige ziektezorg positioneren, zodat beiden elkaar meer in balans gaan houden. Ik zie hierin ook verbindingen met andere vernieuwingen binnen de preventie, waardoor techniek en inhoud elkaar kunnen gaan versterken. Ook hierin vindt partijgenoot Wientjes mij aan zijn zijde.

Voor wie het nog niet helder heeft: mijn partij is nog steeds in oprichting. Weliswaar heb ik nu mijn eerste lid in het vizier, en zijn er twee partijen geweest die om input hebben gevraagd, maar of in alle verkiezingsprogramma’s voorstellen staan om de preventie te versterken betwijfel ik. Ik ga het de komende weken uitzoeken en zal u daarover informeren. Heeft u voorbeelden van goede preventie-ideeën, initiatieven van politieke partijen, laat het me weten. Dus hierbij de oproep aan alle politieke partijen: maak de PvP overbodig. Uit bovenstaande blijkt wel wat een geduchte concurrent zo’n partij zou kunnen zijn. Wees dat voor. Dan kan ik mijn tijd aan andere dingen besteden.

Paul van der Velpen
Meer columns van Paul van der Velpen leest u hier.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Boei / beleidsadviseur
Uitstekend initiatief!!!
Wil Bekker / Directeur eigenaar Blotevoetenpark Brunssum
Na een jaren durende zoektocht om van mijn medische problemen af te komen kwam ik er achter dat we in een medicijnen cultuur zitten.

We worden niet gestimuleerd om zelf met onze gezondheid bezig te zijn.

Uiteindelijk natuurgeneeskunde gaan studeren, daardoor zijn mijn ogen geopend.

Door zelf mijn verantwoordelijkheid te nemen en actief met mijn gezondheid bezig te zijn , heb ik de rolstoel die in 1989 voorspelt was nooit nodig gehad.



Zou graag wat in jullie partij willen betekenen!

Vriendelijk groet, Wil Bekker.
Advertentie