Advertentie
sociaal / Nieuws

Hogescholen beginnen masteropleiding schuldhulpverlening

Er komt binnenkort voor het eerst een volwaardige beroepsopleiding tot schuldhulpverlener op masterniveau. Vier hogescholen en vijf lectoraten werken samen om die opleiding te realiseren. De financiering komt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

18 oktober 2018
mortarboard.jpeg

Er komt binnenkort voor het eerst een volwaardige beroepsopleiding tot schuldhulpverlener op masterniveau. Vier hogescholen en vijf lectoraten werken samen om die opleiding te realiseren. De financiering komt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vraag in kaart brengen

Het is de bedoeling dat de eerste reguliere groep studenten begint in september 2019, vertelt Radboud Dam (Hogeschool van Amsterdam), die het woord voert over de te vormen opleiding. ‘Momenteel zijn we nog bezig de vraag in kaart te brengen om te bepalen of we de opleiding alleen in Amsterdam of bij hoge vraag ook regionaal gaan aanbieden.’ Ook de Hanzehogeschool, Saxion en het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht zich verbonden aan de opleiding.

Multidisciplinaire opleiding

Om de masteropleiding af te ronden moet de student dertig studiepunten behalen. ‘Het wordt dus een deeltijdopleiding’, licht Dam toe. ‘Op termijn wil de branche naar een voltijdsopleiding van 60 studiepunten toe.’ Volgens Dam worden er al kleine, technische deelopleidingen omtrent schuldhulpverlening aangeboden maar bestaat er nog geen opleiding die in een bredere basis voorziet. ‘Wij werken nu aan zo’n multidisciplinaire opleiding. Daarbij komen onder meer rechten, economie, gedragswetenschappen, psychologie, bedrijfskunde en projectmanagement aan bod.’

Zoveel mogelijk leren vanuit beroepspraktijk

Er is aanzienlijk animo is voor de nieuw te vormen opleiding. ‘We zijn overdonderd door de aanmeldingen. In de aankondiging stond aanvankelijk dat de enige vereiste was dat iemand twee jaar werkervaring heeft. Die drempel hebben we opgehoogd naar minimaal een hbo-bachelor en twee jaar ervaring in de schuldhulpvelening. Ook is er besloten met een intakeprocedure te gaan werken. Wij willen vooral cursisten die tijdens de studie werkzaam zijn in de schuldhulpverlening om deelnemers zoveel mogelijk vanuit de beroepspraktijk te laten leren.’

Schouders Eronder

De vraag die leidde tot het vormen van de opleiding, alsmede de financiering kwam van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van het programma Schouders Eronder. ‘Vanuit dat programma is een vraag bij het consortium hogescholen neergelegd.  Dit was zonder het ministerie niet mogelijk geweest’, aldus Dam.

 

Testgroep volledig vergoed

De eerste testgroep begint al in april. ‘Om daaraan mee te doen moet je wel bereid zijn om uitgebreid feedback te geven’, legt Dam uit. 'Voordeel is wel dat je opleiding dan volledig voor je wordt betaald.'


Correctie (19-10-2018): In het bovenstaand artikel staat abusievelijk aangegeven dat de opleiding in Amsterdam zal worden aangeboden. De hbo-master schuldhulpverlening zal echter in Utrecht worden aangeboden en bij hoge vraag eventueel regionaal in Amsterdam, Groningen en Deventer. Als de opleiding wordt uitgebreid naar 60 studiepunten zal deze nog altijd een deeltijdopleiding blijven. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
Goed dat er ook op deze manier iets gebeurt om mensen met schulden te helpen, maar tegelijk treurig dat het nodig is. Het probleem moet ook bij de basis aangepakt worden door regelingen voor inkomen en toeslagen e.d. FORS te vereenvoudigen zodat meer mensen het zelf kunnen regelen zonder dat er iemand met een master-opleiding nodig is..
J. Will / Financiële planner
De hogescholen zien weer een inkomstenbron. Er zijn al voldoende mensen met een opleiding schuldhulpverlening, echter te weinig financiële mogelijkheden om hieruit een inkomen te verkrijgen. Het is beter om hier in te investeren. Dan heeft het veel meer effectiviteit ipv nog meer studenten opleiden met alle kosten van dien....
Advertentie