Advertentie
sociaal / Nieuws

'Het kunstje is overal hetzelfde'

Vorig jaar werd Lucia Claus (48) de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg in de gemeente Utrecht. Ze is er trots op dat ze de rol van de schouwburg als kruispunt van de culturele infrastructuur in Utrecht heeft kunnen behouden. Daarvoor was Claus directeur van theater De Uitstek in Zwijndrecht. Sinds 2000 was ze directeur van Schouwburg Kunstmin in Dordrecht.

03 oktober 2008

Hoe was de overgang van provincie naar stad?
Ik trof in Utrecht een organisatie aan met een enorme productiviteit. Er zijn maar weinig schouwburgen met zeven dagen in de week voorstellingen in twee verschillende zalen. In Dordrecht waren er hooguit vier voorstellingen per week en ontbrak een productieklimaat. Er is nu geen rustig moment meer. Lastig vind ik dat ik niet meer alle voorstellingen kan bijwonen. Ik moet kiezen.

 

Wat is de Lucia Claus-formule?
Die is er niet. Het kunstje is overal hetzelfde. Voorstellingen inkopen, publiciteit, gasten ontvangen, licht uit, doek op. Natuurlijk omvat het werk meer dan alleen dit kunstje. Elke plek en tijdsgewricht vraagt om een ander soort sturing. Wat me aan de schouwburg in Utrecht opviel, is de sleutelrol die ze speelt binnen de culturele infrastructuur van de stad en de provincie. Alle ramen staan open. Bij het opstellen van het Kunstenplan 2009-2012 heb ik verschillende makers gevraagd hoe we hun plannen kunnen ondersteunen. Het was bijna vanzelfsprekend dat de schouwburg een van de woordvoerders was van de stad.

 

Heeft Utrecht genoeg rijkssubsidie gekregen?
De klappen zijn hard gevallen. Voor podiumkunsten is nog 10 miljoen nodig en het is teleurstellend dat we die nog niet hebben kunnen binnenhalen. Zeker nu de stad, als kleinste van de G4, bezig is met een inhaalslag. Ze wil een van de nieuwe culturele brandhaarden worden in Nederland en wordt nu geremd in haar ambities. Prinsjesdag is geweest, de Algemene Beschouwingen zijn in volle gang en er wordt nog ongelooflijk veel gelobbyd in Den Haag. Dus het blijft spannend.

 

Wat wilt u bereiken?
Ik hoop dat we in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden en een prachtig nieuw amusementstheater erbij hebben. Het vervolgonderzoek naar de meest geschikte locatie wordt dit jaar afgerond. Het fijne van twee podia is dat je ze een duidelijk eigen profiel kunt geven. Er is meer plek voor amateurtheater, voorstellingen voor scholieren en internationale programmering. Tegelijk kun je ook scherper kiezen en langere series laten lopen, zodat het publiek meer overzicht krijgt.

 

Wordt Utrecht culturele hoofdstad?
Ze maakt een hele goede kans. Maar er zijn nog andere steden zoals Maastricht, Almere en Den Haag die ook hun best doen. Wat heeft u geleerd? Ik vond het boeiend om te zien hoe het rijk, de provincie en gemeente wel en niet samenwerken. Alle overheden hebben hun eigen belangen en geschiedenis. Meer afstemming is van groot belang. Binnen de gemeente viel me op hoe makkelijk benaderbaar bestuurders zijn. Alle culturele instellingen zijn verenigd in het Utrechts Model en dat is een effectief platform. Er wordt veel overlegd. Ik vind dat positief. Zeker als ik zie hoe solidair gedupeerden en nietgedupeerden met elkaar zijn na de verdeling van subsidies.

 

Wat bent u zelf voor een bestuurder?
Ik heb veel oog voor grote lijnen en de lange termijn en kan dat vertalen naar concrete uitvoerende zaken. Ik heb ook oog voor wat er nu moet gebeuren. Dat verhaal van licht uit, doek op. Dat schakelen tussen abstract en concreet vind ik het leukste aan het werk.

 

Heeft u nog vrije tijd over?
Het is een pittige baan. Gisteravond was ik pas tegen twaalven thuis. Vanavond heb ik weer een voorstelling en nu moet ik een vergadering in.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie