Geen sprake van regio’s die ‘de klos’ zijn
De invoering van het nieuwe (objectieve) verdeelmodel is het gevolg van de bestuurlijke keuze van het rijk om alle gemeenten budget te geven voor gelijkwaardige voorzieningen voor beschermd wonen. Dat stelt Frontinfo, het online platform over gemeentefinanciën.
![geld-salaris.jpg](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/imported_hero/cloud-storage/bb_migrate/images/Uploads/2018/12/geld-salaris.jpg?itok=dqFh0upM)
In het nieuwe objectieve verdeelmodel voor beschermd wonen krijgen ‘gedupeerde’ regio’s ongeveer even veel budget als gemiddeld. Het is een gevolg van de bestuurlijke keuze van het rijk om alle gemeenten budget te geven voor gelijkwaardige voorzieningen voor beschermd wonen.
Historisch verdeelmodel
Dat stelt Frontinfo – een online platform over gemeentefinanciën – op zijn website. De regio’s die het meest achteruitgaan bij de herverdeling van het budget voor beschermd wonen, krijgen veel budget via het historische model waarmee tot 2021 het budget wordt verdeeld. Het gaat om de regio’s Apeldoorn, Arnhem, Zwolle, Assen en Emmen, zo heeft Frontinfo berekend. In het nu gehanteerde historische verdeelmodel krijgen ze gemiddeld 51 euro per inwoner meer dan gemiddeld.
Woonplaatsbeginsel
Bij de invoering van het nieuwe verdeelmodel kun je echter niet spreken van regio’s die de dupe worden, stelt gemeentefondsspecialist Dirk Jans van Frontinfo. Het rijk gaat het woonplaatsbeginsel aanpassen. ‘De gemeente waar de cliënt vandaan komt moet dan betalen’, aldus Jans. Nu betalen gemeenten waar de voorziening voor beschermd wonen zich bevindt de rekening. Ook krijgen de gemeenten met een negatief herverdeeleffect tijdelijk compensatie uit het gemeentefonds.
Gelijkmatig
Het nieuwe model verdeelt het budget voor beschermd wonen gelijkmatig over de landsdelen. Dertien van de veertien regio’s in het noorden en het oosten krijgen te maken met een nadeel. Noord- en Oost-Nederland gaan er per saldo 156 miljoen euro op achteruit; 30 euro per inwoner. Dat geld belandt in West-Nederland. Zeventien van de achttien regio’s gaan er 21 euro per inwoner op vooruit.
Bron: Frontinfo
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.