VNG: verkort bewaartermijn voor schulden
Een lange bewaartermijn kan mensen nog lang belemmeren bij het verkrijgen van bijvoorbeeld een hypotheek.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept alle gemeenten op om bij schuldenregelingen een registratietermijn van zes maanden te hanteren in het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Zo wordt voorkomen dat inwoners die hun schulden succesvol hebben afgelost nog jarenlang nadelige gevolgen ondervinden.
Buitenproportioneel
Op 30 januari hebben het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de VNG de intentie uitgesproken om gemeenten op te roepen de registratietermijn van schulden te verkorten. Denk aan saneringskredieten, schuldbemiddeling en 0%-regelingen. Dit moet voorkomen dat inwoners buitenproportioneel worden achtervolgd door hun schuldhulpverleden.
Hypotheek
In de praktijk blijkt dat een lange bewaartermijn mensen na een schuldhulpverleningstraject nog lang kan belemmeren. Bijvoorbeeld bij het verkrijgen van een hypotheek. Bovendien verhoogt dit de drempel voor inwoners om hulp bij gemeenten te zoeken.
Moties
Al in december 2022 riep de Tweede Kamer het vorige kabinet op de registratietermijn van schuldenregistraties (schuldhulpverlening en saneringskredieten) bij het BKR te verkorten tot zes maanden na de succesvolle afronding van het schuldhulptraject. Het huidige kabinet zal deze twee moties uitvoeren.
Schuldeisers
De termijn van zes maanden geldt voor inwoners die aantoonbaar goed hebben meegewerkt aan hun schuldregeling. In gevallen waarin schuldeisers niet akkoord gaan, blijft de termijn van zes maanden gehandhaafd. Dit voorkomt dat meewerkende inwoners onterecht worden benadeeld door niet-meewerkende schuldeisers.
Gestopt met betalen
‘Het gaat om schuldhulpverlening aan inwoners met problematische schulden die bij het BKR moeten worden geregistreerd’, schrijft de VNG. Er is sprake van een problematische schuld wanneer iemand zijn of haar schulden niet meer kan betalen of al is gestopt met betalen. Dit is het geval wanneer het niet lukt om binnen 36 maanden alle schulden te betalen, waardoor een schuldregeling wordt gestart.
Groeiend aantal
Gemeenten gaan momenteel verschillend om met de registratie van schuldhulptrajecten. Veel lokale overheden registreren deze vijf jaar, andere wat korter en een groeiend aantal gemeenten (waaronder de vier grote steden) registreert een halfjaar.
Uniform
De oproep van de VNG is een appel. Gemeenten zijn immers autonoom in hun besluitvorming. ‘Wettelijk is geen bewaartermijn vastgesteld waardoor gemeenten juridisch de mogelijkheid hebben om de termijn zelf te bepalen’, aldus de VNG. Zij benadrukt echter het belang van een uniform beleid. Inconsistente en langdurige bewaartermijnen zijn namelijk nadelig voor de inwoners, betoogt de gemeentekoepel.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.