Gemeenten openen meldpunten toeslagenaffaire
Diverse gemeenten hebben een speciaal meldpunt toeslagenaffaire geopend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.
Diverse gemeenten hebben inmiddels een speciaal meldpunt of mailadres toeslagenaffaire geopend, waar gedupeerde ouders zich kunnen melden voor hulp en ondersteuning van de gemeente. Bij de Belastingdienst zijn ruim 8.300 gedupeerde ouders bekend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.
Geen gegevens doorgeven
De Belastingdienst heeft weliswaar een lijst met aantallen gedupeerde ouders per gemeente, maar mag vanwege de AVG geen gegevens van ouders aan gemeenten doorgeven. Er wordt een project voorbereid om te kijken of er wel gegevens kunnen worden uitgewisseld. Tot die tijd is het aan ouders zelf om zich bij de gemeente te melden.
11 miljoen
Gemeenten gaan gedupeerden op diverse terreinen helpen, zo is tussen de VNG en staatssecretaris Van Huffelen van financiën afgesproken. Te denken valt aan hulp bij schulden, huisvestingsproblemen, opvoedingsondersteuning en werk(loosheid). Gemeenten hebben daarvoor alvast 11 miljoen euro gekregen. Een onafhankelijk bureau gaat de komende maanden onderzoeken welk bedrag nodig is om alle gedupeerden breed te ondersteunen.
Meldpunten
In onder meer Arnhem, de Drechtsteden, Haarlemmermeer, Tubbergen en Twenterand zijn inmiddels meldpunten ingericht of speciale mailadressen aangemaakt waar gedupeerde ouders zich kunnen melden. Met gedupeerden uit Arnhem die zich bij de gemeente melden, wordt samen met onder meer het sociale wijkteam gekeken op welk gebied hulp nodig is. Er is ook vier dagdelen per week een telefonisch spreekuur. Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers (PvdA) heeft daarnaast aan de maatschappelijke partners in de stad gevraagd hun oren en ogen open te houden. Als het vermoeden bestaat dat mensen door toedoen van de Belastingdienst in de problemen zijn geraakt, moeten zij hen wijzen op de mogelijkheid om hulp van de gemeente te krijgen, naast de compensatie van de Belastingdienst.
Schrijnend
‘Het zal je maar gebeuren, dat je ineens grote bedragen aan de Belastingdienst moet terugbetalen, boetes krijgt en/of buiten je eigen schuld als fraudeur te boek komt te staan’, aldus Louwers. Ze noemt het schrijnend dat zoveel mensen zo diep in de problemen zijn geraakt door toedoen van de Belastingdienst. ‘Hun vertrouwen in de overheid heeft hierdoor een behoorlijke deuk opgelopen. Hopelijk lukt het ons om in contact te komen met de Arnhemse huishoudens die het betreft zodat we kunnen helpen. De gemeente staat naast de Arnhemse gedupeerden en kan en wil helpen. Daarom de oproep om contact met ons op te nemen via het meldpunt.’ Bij de Belastingdienst zijn 129 gedupeerden uit Arnhem bekend.
Op de rails
Ook in Haarlemmermeer kunnen gedupeerde ouders bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning. ‘De toeslagenaffaire heeft veel mensen in de problemen gebracht. Voor sommigen betekende dit zelfs het verlies van hun baan of het einde van hun huwelijk. We willen inwoners die hierdoor getroffen zijn graag helpen om hun leven weer op de rails te krijgen en roepen hen daarom op zich bij ons te melden’, stelt wethouder Johan Rip (Werk en Inkomen, HAP) van Haarlemmermeer op de site van de gemeente. Bij de Belastingdienst zijn 93 Haarlemmermeerse gedupeerden bekend.
Problemen
In Tubbergen (vier bekende gedupeerden) worden ouders die door toedoen van de Belastingdienst in de problemen zijn gekomen, opgeroepen een mail te sturen of de gemeente te bellen. De Sociale Dienst Drechtsteden roept via zijn website gedupeerden van de aangesloten gemeenten, waaronder Dordrecht, op zich bij problemen te melden. telefonisch of via een speciaal mailadres. In Dordrecht zijn 73 gezinnen gedupeerd, voor zover de Belastingdienst weet.
Speciaal team
In de drie steden met de meeste gedupeerden worden verschillende acties ondernomen. Vooralsnog worden gedupeerden met problemen in Rotterdam via het reguliere aanbod geholpen, maar er wordt momenteel gewerkt aan een aanvullend aanbod. Daarover wordt op korte termijn meer duidelijk. In Den Haag kunnen gedupeerden die hulp nodig hebben, voor een persoonlijk gesprek een afspraak maken met de sociaal raadslieden. Die boodschap heeft, naast de gemeentelijke website, ook in het huis-aan-huisblad en op digitale schermen in de stad gestaan. In Amsterdam is er een speciaal team dat gedupeerden, die bijvoorbeeld met schuldenproblematiek kampen, verder helpt. Gedupeerden worden daar door de zaakbehandelaar van de Belastingsdienst naartoe doorverwezen. Gedupeerde ouders kunnen ook zelf contact opnemen met de gemeente via het algemene nummer of het nummer voor ‘hulp bij geldproblemen’. De medewerkers die de telefoontjes van gedupeerden aannemen, verwijzen hen intern door naar het speciale team.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.