Peel en Maas wil btw-vrijstelling voor burgerinitiatieven huishoudelijke hulp
Sinds 2023 worden de lokale zorgcoöperaties geconfronteerd met een btw-heffing van 9 procent op de ingekochte hulp.
De gemeente Peel en Maas wil dat burgerinitiatieven die zelf huishoudelijke hulp organiseren worden vrijgesteld van btw. Het college heeft daarvoor een verzoek ingediend bij staatssecretarissen Vicky Maeijer (Maatschappelijke Zorg) en Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Vanuit de Wmo 2015 is deze dienst namelijk alleen vrijgesteld wanneer deze onder de verantwoordelijkheid van de gemeente wordt uitgevoerd.
Dorpsondersteuners
In het Noord-Limburgse Peel en Maas verzorgen tien dorpen via zorgcoöperaties hulp bij het huishouden. Deze initiatieven, ondersteund door dorpsondersteuners, regelen al jaren zelfstandig hulp voor inwoners.
‘Straf op burgerinzet’
Maar sinds 2023 worden deze zorgcoöperaties geconfronteerd met een btw-heffing van 9 procent op de ingekochte hulp. Deze dienstverlening was eerder - toen het nog onder de gemeente viel - vrijgesteld van btw. ‘De dorpsgemeenschappen kunnen dat niet anders zien dan een straf op burgerinzet’, schrijft het college in een brief aan Maeijer (PVV) en Van Oostenbruggen (NSC). ‘Als dank voor deze inzet wordt deze zorg extra belast met 9% btw, hetgeen niet het geval zou zijn als de burgers zich passief als klanten zouden zijn blijven gedragen. Dat roept bij mensen naast verbazing het gevoel op niet serieus genomen te worden.’
Terugbetaling
Deze extra kosten vormen volgens Peel en Maas een bedreiging voor het voortbestaan van ‘een heel waardevol burgerinitiatief’. Het college vraagt daarom om een wijziging van de Wmo 2015, zodat burgerinitiatieven geen btw hoeven te betalen voor poetshulp. Daarnaast heeft de gemeente de Belastingdienst gevraagd om vrijstelling of kwijtschelding van btw voor 2023 en 2024, en om terugbetaling van al betaalde btw.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.