Wethouder Klein: overleg bed-bad-brood moet hervat
De Haagse wethouder Karsten Klein (maatschappelijke opvang, CDA) roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op het overleg over de bed-bad-brood regeling te hervatten.
De Haagse wethouder Karsten Klein roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op het overleg over de bed-bad-brood regeling te hervatten. ‘De staatssecretaris tilt het nu over de verkiezingen heen, terwijl we dichtbij een akkoord waren. Ik zou hem op willen roepen het karwei netjes samen af te maken. Geen losse eindjes voor de verkiezingen.’
Geen geldige reden
Maandag klapte het overleg tussen gemeenten en het kabinet over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Bij het Haagse college is daar geen begrip voor. Volgens wethouder Klein (maatschappelijke opvang, CDA) was er geen geldige reden het overleg af te kappen. Ook de Eindhovense wethouder Reinate Richters (zorg, welzijn, GroenLinks) is teleurgesteld over het afbreken van het overleg. ‘Nadat het overleg eerder tien maanden stil lag omdat het ministerie zich moest beraden, leken we de afgelopen weken nader tot elkaar te komen. Alle betrokken gemeenten zijn van mening dat er een basale opvang moet zijn zolang er geen sluitend rijksbeleid is. Niemand hoort onder een brug te slapen; het gaat hier om basale rechten’, aldus Richters.
Uitgeprocedeerd
De gemeente Den Haag verleent onderdak aan ruim dertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Het zijn volgens de gemeente voornamelijk mensen die tussen wal en schip zijn beland door veranderende situaties in het thuisland of niet meewerkende overheden. Zij zijn echter uitgeprocedeerd en moeten op termijn vertrekken. Gemeenten waren met het rijk in onderhandeling over de beste manier om dat te regelen. Tot grote verrassing van het Haagse college heeft de staatssecretaris ervoor gekozen niets te doen en de financiering voor de opvang per januari te stoppen.
Minimale opvang
De voorziening die de gemeente Den Haag aan uitgeprocedeerde asielzoekers biedt is ‘nu al het minimale wat je een mens kunt bieden’, aldus Klein. ‘Wat we hen het beste kunnen geven is perspectief. Stoppen met praten maakt de situatie alleen maar meer uitzichtloos, want het kan een hele tijd duren voordat er na de verkiezingen, na een lange formatie, er eindelijk een kabinet is. En dan moet er nog beleid worden geformuleerd en afgestemd met de Tweede Kamer. Laten we politieke moed tonen en nu doorpakken.’
Vuilnisbakken
De gemeente moet, net als andere gemeenten die opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers bieden, de bed-bad-brood opvang per 1 januari zelf financieren. En dat zal ze ook doen. Klein: ‘We kunnen die mensen toch niet zomaar op straat zetten en zeggen: zoek het maar uit tot na de verkiezingen, slaap maar op straat, eet maar uit de vuilnisbakken en was je maar in de Hofvijver. Dat is in strijd met de humanitaire beginselen van een internationale stad van Vrede en Recht.’
Leefgeld
Ook Eindhoven gaat door met de opvang en begeleiding van ‘ongedocumenteerden’. In Eindhoven gaat het om ruim 120 mensen, die deels met behulp van een leefgeldregeling in hun eigen netwerk worden opgevangen, zo meldt de gemeente.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kortom, de WOZ-heffing moet weer omhoog omdat een eigenwijze gemeente weigert om Rijksbeleid uit te voeren. Worden deze beslissingen ook democratisch aan de gemeenteraad voorgelegd?
Maar wat, als deze mensen ondanks jarenlange pogingen van diverse betrokkenen niet in hun thuisland toegelaten worden? Ondanks slimme trucs om achter feiten, papieren, documenten te komen?
Het Meester Geertshuis wil en kan deze mensen niet onder de brug laten slapen en laten bedelen om voedsel. En ik doe mee.
NB voor uw gemoedsrust: 1. wij blijven bij deze groep werken aan terugkeer naar het land van herkomst 2. Het betreft in Deventer tien mensen.