Bijstandsgerechtigden doen vaker geen beroep op uitkering
Het aandeel bijstandsgerechtigden dat geen beroep doet op de uitkering is gestegen. Het gaat vooral om huishoudens net onder bijstandsniveau
Het aandeel bijstandsgerechtigden dat geen beroep doet op de uitkering is gestegen. Vooral huishoudens die nét onder bijstandsniveau verdienen, maken er relatief weinig gebruik van. Dit meldt Trouw op basis van een onderzoek van de arbeidsinspectie.
Laatste vangnet
Volgens het onderzoek is het percentage 'niet-gebruikers' tussen 2018 en 2021 gestegen van 34 naar 37 procent. Hoewel de bijstand dient als het laatste vangnet voor mensen met een inkomen onder het bestaansminimum, maken niet alle gerechtigden er gebruik van. Drie jaar geleden uitte de arbeidsinspectie al zorgen over deze groep, en riep gemeenten op actief op zoek te gaan naar niet-gebruikers.
Aanzienlijk verschil
Het positieve nieuws is dat mensen met een zeer laag inkomen het bijstandsloket beter weten te vinden. Dat geldt ook voor mensen die net onder het bijstandsniveau zitten. Het rapport wijst echter op de voortdurende zorg voor toegankelijkheid tot aanvullingen tot het bestaansminimum, vooral voor kleine bedragen. Deze kleine aanvullingen kunnen een aanzienlijk verschil maken, met name voor jongeren, alleenstaanden, en zelfstandigen.
Toegankelijke procedure
Hoewel het rapport niet dieper ingaat op de redenen waarom bepaalde groepen hun recht op bijstand niet benutten, benadrukt de inspectie het belang van een begrijpelijke en toegankelijke procedure voor aanvullingen tot het bestaansminimum. Dit om ervoor te zorgen dat ook degenen met kleine financiële behoeften de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.