Advertentie
juridisch / Nieuws

Ambtenaar valt eigen college af tijdens rechtszaak

De vrouw met een bijstandsuitkering krijgt tijdens de zitting steun uit onverwachte hoek.

29 november 2023
Het gemeentehuis in Goor, een stad in de Overijsselse gemeente Hof van Twente. Foto: Ginopress (ANP)
Het gemeentehuis in Goor, een stad in de Overijsselse gemeente Hof van Twente. Foto: Ginopress (ANP)

Een medewerker van de gemeente Hof van Twente valt zijn eigen college van burgemeester en wethouders af tijdens een rechtszaak over het terugvorderen van een bijstandsuitkering van een inwoonster. Dat meldt Tubantia. De ‘bekentenis’ van de ambtenaar werkt zelfs door in de uitspraak van de rechter.

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Yacht
Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

De gebeurtenis vond plaats in de rechtbank Overijssel. Daar werd een conflict tussen de gemeente en een inwoonster uit Goor beslecht. De zaak ging over het al dan niet terugbetalen van een bijstandsuitkering, die de alleenstaande vrouw al sinds 2012 ontvangt.

Teveel gekregen

Tijdens een heronderzoek is de gemeente erachter gekomen dat de zoon van de vrouw al sinds juli 2019 onafgebroken bij haar woont. Het college van B en W meent dat de vrouw hierdoor ten onrechte een uitkering naar de norm voor een alleenstaande heeft gekregen. De 15.362,95 euro die de inwoonster volgens Hof van Twente teveel heeft gekregen wil de gemeente terug.

Inlichtingenverplichting

Het college wijst in dit verband op een wijziging van de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm. Maar volgens de Gorenaar had het gemeentebestuur zelf moeten anticiperen op de nieuwe regeling. Ze stelt dat ze de inlichtingenverplichting niet heeft geschonden. ‘Dit is informatie die het college zelf heeft achterhaald en kon achterhalen’, zegt haar advocaat Diederik Briedé in het regionaal dagblad. Volgens hem heeft de gemeente niet duidelijk gemaakt wat zijn cliënte precies had moeten melden, en is hierover in de besluitvorming wisselend geredeneerd.

Persoonlijke standpunt

De raadsman van de vrouw krijgt tijdens de zitting steun uit onverwachte hoek. De ambtenaar van de gemeente valt zijn eigen werkgever af. Hij vindt dat het besluit van zijn college ‘niet evenredig’ is. Sterker nog, de gemeentemedewerker geeft aan dat hij de advocaat ‘goed kan volgen, maar dat het college dit anders ziet’. ‘De ambtenaar heeft namens het college het verweerschrift voor de rechtbank opgesteld. Hij stelt met nadruk dat dit zijn persoonlijke standpunt is’, is te lezen in de Twentse krant.

Sterke twijfels

Uiteindelijk verklaart de rechtbank het beroep van de vrouw gegrond. Zij hoeft het geld niet terug te betalen. Hof van Twente moet, met inachtneming van de uitspraak, een nieuw besluit nemen. De rechter heeft zelfs ‘sterke twijfels’ over de motivering van het college in de eis tot terugbetaling. Dat is volgens de rechtbank onder meer het gevolg van de ‘bekentenis’ van de ambtenaar.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
En fraude wordt weer beloond. Mevrouw leeft al 11 jaar op andermans zak.
R. D.
Groetjes, Henk Kamp.
Geweldige Ambtenaar
Oef! met betreffend ambtenaar zal ongetwijfeld een hartig woordje gesproken worden.....
Nico Bos
De voor de hand liggende oplossing is natuurlijk het jaarlijks opvragen van de status van het huishouden, desnoods bij de belastingdienst. Bij geen reactie of valse aangifte scheid je dan de oplichters van de argeloze burgers. De terugbetaal schade loopt dan ook niet zo extreem op. De vraag is alleen hoe komt met achter de fraude zonder de slimme meter te raadplegen, want dat is bij wet verboden. Echter, iedere inwoner van een gemeente heeft formeel een adres in het basis registratie systeem (BRP), dus een jaarlijkse controle is niet zo moeilijk. Aantoonbare fraude moet gewoon gestraft worden.
Hielco Wiersma
Er is ook nog zoiets als 'iedere Nederlander behoort de wet te kennen'. De gedaagde had dus ook zelf het initiatief kunnen/moeten nemen om de aanwezigheid met inkomsten van de zoon te melden. De gedaagde komt er zo wel héél gemakkelijk mee weg.
Uit deze zaak blijkt weer eens dat de samenstelling van de cliëntenbestanden minimaal éénmaal per jaar behoren te worden gecontroleerd.
Advertentie