Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote verschillen in verdeling Participatiebudget

De budgetten die gemeenten volgend jaar waarschijnlijk krijgen voor de uitvoering van re-integratie en participatietaken wijken soms behoorlijk af van die uit het verleden. Sommige gemeenten moeten het met zo’n 10 procent minder doen dan in 2014, anderen gaan er zelfs iets op vóóruit. 

28 juni 2014

Eén bedrag
Vorige week maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken de verdeling van Participatiebudget voor 2015 bekend.  In plaats van verschillende budgetten voor re-integratie en Wsw zijn vanaf dat jaar die geldstromen samengevoegd tot één bedrag, het Participatiebudget. Bekend was  al dat het totaalbedrag voor de uitvoering van deze taken lager zou zijn dan dit jaar. Daarvoor geldt een korting van 8 procent, zo staat in het regeerakkoord.  Maar voor sommige gemeenten pakt de nieuwe verdeling nog nadeliger uit.
 
Stein 

Van de gemeenten met meer dan 20 duizend inwoner is de Limburgse gemeente Stein het slechtst af. Bovenop de korting als gevolg van een kleiner rijksbudget gaat de gemeente er nog eens 4,5% op achteruit. Voor Stein komt het er daarom op neer dat het  in 2015 468 duizend euro minder te besteden heeft aan re-integratie en participatie dan in 2014. Ook Rijswijk (-3,74%/ 445 duizend euro) en Oldebroek (-3,58%/241 duizend euro) gaan er flink extra op achteruit.


Nieuw verdeelmodel
De verandering in de budgetten heeft een paar oorzaken. De daling in het macrobudget is daar één van. Een andere reden is een nieuw verdeelmodel. Om gemeenten niet te confronteren met te grote aanpassingen in het budget is hiervoor gekozen voor een ‘ingroeimodel’.  In drie jaar tijd wordt het oude bedrag afgebouwd en het nieuwe opgebouwd. Zo geldt dat in het eerste jaar nog dat 75% van het budget op basis van het toegekende budget 2014 wordt verdeeld en 25% volgens het nieuwe model. Het kabinet heeft in de verdeling rekening gehouden met de economisch zwakkere regio’s zoals Oost-Groningen en Zuid-Limburg.
 
Winnaars 

Waar ‘verliezers’ zijn, zijn ook ‘winnaars’. De Drentse gemeente Tynaarlo krijgt volgend jaar ruim 8,36 procent euro meer dan te verwachten viel na de bekende bezuinigingsopgaven. Dat betekent dat Tynaarlo in 2015 zelfs zo’n 130 duizend euro meer te besteden heeft dan in 2014. Ook Heiloo en Castricum komen uit op een budget voor 2015 dat hoger is dan het budget voor 2014.

Gemeenten met meer dan 20 duizend inwoners die bovenop de landelijke korting extra gekort worden (in percentage) en dus minder geld krijgen in 2015 dan op basis van het macrobudget te verwachten viel.

  minder dan te verwachten (%)  
Stein
Rijswijk
Oldebroek
Maasdriel
Aa en Hunze                         
Oost gelre
De Wolden
Goirle
Losser
Tubbergen 

4,5

3,74

3,58

3,35

3,03

2,93

2,88

2,71

2,60

2,42

 

Gemeenten met meer dan 20 duizend inwoners die meer budget krijgen in 2015 dan op basis van het macrobudget te verwachten viel.
 

  meer dan te verwachten (%)

Tynaarloo
Heiloo
Castricum
Nuenen
Albrandswaard                    
Stede broeck
Diemen
Langedijk
Neder Betuwe
Hillegom

8,36

8,13

7,20

7,08

7,03

6,89

6,88

6,87

6,77

6,65


Met dank aan Divosa voor het beschikbaar stellen van de cijfers.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alwin Kohlbrugge / Senior Financieel Adviseur
Als het kabinet rekening houdt met "zwakkere regio's zoals Oost-Groningen en Zuid-Limburg" dan is het wel extra cru dat Stein (Zuid-Limburg?) als meeste gekort wordt. Ook jammer dat er geen gemeenten uit Oost-Groningen in lijst voordeelgemeenten voorkomen. Wel allerlei gemeenten in Noord Holland (zwakke regio??).
Advertentie