Groot verschil in rentetarieven sociale leningen
Bij de Nijmeegse kredietbank bedraagt de rente op zo'n sociale lening 2,4 procent, in Groningen 8 procent.
In Nederlandse gemeenten bestaan opvallende verschillen in rentetarieven voor sociale leningen. Gemeentelijke kredietbanken verstrekken deze leningen aan mensen met onvoldoende inkomen om bij reguliere banken financiering te verkrijgen, bijvoorbeeld voor noodsituaties zoals een kapotte wasmachine. Dit meldt de NOS.
Driemaal hoger
Bij de Nijmeegse kredietbank bedraagt de rente op zo'n sociale lening 2,4 procent, terwijl deze in Groningen meer dan driemaal zo hoog is, namelijk 8 procent. Op een lening van 600 euro, af te lossen in twee jaar, resulteert dit in een verschil van 67 euro. Dit is een aanzienlijk bedrag voor de doelgroep met een laag inkomen.
Gemeentelijke kredietbanken staan bekend om het lenigen van plotselinge financiële nood, waarbij de kapotte wasmachine vaak als voorbeeld wordt genoemd. Echter, ook bij andere onvoorziene uitgaven is het mogelijk een lening aan te vragen.
Inkomensgrens
Met een inkomensgrens, zoals bijvoorbeeld 130 procent van het minimumloon, hanteren de meeste kredietbanken criteria voor het verstrekken van leningen. Voor degenen die in aanmerking komen, blijken de rentetarieven sterk te variëren, voornamelijk vanwege de gemeentelijke bijdrage. De sterk verschillende rentetarieven voor sociale leningen passen in het beeld dat het er voor mensen met geldproblemen toe doet waar ze wonen. De Commissie sociaal minimum adviseerde eerder aan het kabinet om de verschillen in ondersteuning tussen gemeenten te beperken.
Bron: NOS
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.