Advertentie
sociaal / Nieuws

Gronings beschermingsbewind 'bepaald succesvol'

De gemeente heeft het beschermingsbewind sinds 2018 in eigen beheer

14 januari 2022
Groningen---shutterstock.jpg

Sinds 2018 voert de gemeente Groningen het beschermingsbewind – een maatregel waarbij de financiële boekhouding van een inwoner wordt overgenomen – zelf uit. Na drie jaar constateert de gemeente dat de aanpak kosten bespaart en de kwaliteit van de hulpverlening verbetert. 

Externe bewindvoerders
Inwoners van de gemeente Groningen die onder beschermingsbewind worden gesteld, bijvoorbeeld vanwege problematische schulden, kunnen sinds maart 2018 alleen nog maar een bewindvoerder van de gemeente zelf krijgen. Voorheen kon dat ook worden uitgevoerd door externe bewindvoerders, die via de bijzondere bijstand door de gemeente werden betaald. Het doel van de nieuwe Groningse aanpak was om de oplopende kosten van het beschermingsbewind terug te dringen, de kwaliteit van de hulp te verbeteren en inwoners meer financieel zelfredzaam te maken.

Succesvol
Volgens het Groningse college is die verwachting waargemaakt. 'Het Groningse beschermingsbewind is bepaald succesvol te noemen', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Zo heeft de gemeente de regie op de bewindvoering weer terug. Ook zijn inwoners meer zelfredzaam geworden, wat te zien is aan een toename van de inzet van budgetbeheer (een lichtere vorm van hulp) in plaats van beschermingsbewind.

Bespaard
Ook heeft de gemeente kunnen besparen op de kosten voor het beschermingsbewind, terwijl de kosten in de rest van het land juist toenemen. Waar de kosten voor bewindvoering in Groningen in 2017 nog 3,3 miljoen euro bedroegen, ging het in 2021 om 2,6 miljoen. Zonder het nieuwe beleid waren de kosten waarschijnlijk opgelopen, verwacht het college op basis van de landelijke trend. Dan zou het bedrag in 2021 tot 4,7 miljoen zijn gegroeid.

Juridische procedures
Het college meldt ook dat de Groningse aanpak tot dusver stand heeft gehouden in verschillende juridische procedures. Wel is er, naar aanleiding van zulke procedures, een akkoord gesloten met een aantal externe bewindvoerders, die voorheen beschermingsbewind uitvoerden voor Groningers maar door het nieuwe beleid klanten kwijt dreigden te raken.

Teruggefloten
Opvallend is dat de gemeente Den Bosch, die een soortgelijke constructie als Groningen hanteert, onlangs wél door de rechter werd teruggefloten. Een aantal bewindvoerders ging in beroep tegen het besluit van Den Bosch en kreeg gelijk. De gemeente heeft volgens de rechter niet goed aangetoond dat het nieuwe beleid daadwerkelijk zal leiden tot een betere kwaliteit van dienstverlening. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie