Advertentie
sociaal / Nieuws

Regio Gouda opent meldpunt zorgfraude

Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas hebben gezamenlijk een meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ geopend. Zorggeld is voor de zorg bestemd.

09 september 2020
Fraudesignalen-shutterstock-201391274.jpg
Shutterstock

Een directe aanleiding is er niet, maar Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas hebben gezamenlijk een meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ geopend. Zorggeld is voor de zorg bestemd.

Oneerlijk gebruik

Het meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ moet oneerlijk gebruik door inwoners of zorgaanbieders tegengaan. Hoewel er in de vijf gemeenten voor zover bekend geen sprake van zorgfraude is, is de inschatting van de VNG en het Informatie Kooppunt Zorgfraude (IKZ), op basis van landelijke signalen, dat bij twee tot vijf procent van de uitgaven sprake is van zorgfraude, aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda. ‘Dat geeft aanleiding om dit thema breed op te pakken.’ Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een toezichthouder aan te wijzen en om mogelijke fraude en onjuist gebruik van zorggelden op te sporen, aldus de woordvoerder. ‘Een meldpunt is een bruikbaar hulpmiddel. Van dit meldpunt gaat mogelijk ook een preventieve werking uit.’

 

Niet-geleverde zorg

Inwoners, zorgaanbieders, verwijzers en scholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas kunnen via de website van de gemeente Gouda melding maken van – mogelijk – onjuist gebruik van zorggeld. Het gaat daarbij zowel om onjuist gebruik van zorg in natura als van fraude met een persoonsgebonden budget (pgb). Bij fraude kan worden gedacht aan het declareren van niet-geleverde zorg, het verlenen van zorg door niet gekwalificeerd personeel of het aanvragen en/of verlenen van meer zorg dan nodig is.

 

'Gepaste maatregelen'

De melding wordt geregistreerd en geanalyseerd, verduidelijkt de woordvoerder. Als het om een niet-anonieme melding gaat, kan de melder om toelichting worden gevraagd. ‘Wanneer er voldoende aanleiding is, start de toezichthouder een onderzoek. Mocht er uit dit onderzoek blijken dat er daadwerkelijke fraude is gepleegd, dan zal de gemeente gepaste maatregelen treffen’, aldus de woordvoerder. ‘Het oneerlijk besteden van zorggeld is een vorm van onrecht waar de cliënten, de inwoners in onze regio, de dupe van zijn’, stelt de Goudse wethouder Corine Dijkstra (zorg, ChristenUnie) op de website van de gemeente.   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie