Samenwerking gemeente en gerechtsdeurwaarders is 'win-win
Schuldeisers besparen zo'n 500 euro, schuldenaren komen niet nog dieper in de schulden terecht, zo blijkt uit de proef.
Een nieuwe aanpak van mensen met die hun financiële afspraken niet nakomen zorgt er in Rotterdam voor dat mensen niet nog dieper in de schulden komen. Tegelijkertijd besparen schuldeisers zo’n 500 euro aan kosten. ‘Een win-winsituatie’, vindt de vereniging van gerechtsdeurwaarders die de aanpak landelijk uit willen rollen.
Geen kosten voor innen schulden
Als een schuldeiser zich normaliter bij een gerechtsdeurwaarder meldt, gaat deze proberen de openstaande schuld te innen. Daarvoor maakt hij kosten die doorberekend worden aan de schuldenaar. In de nieuwe aanpak die het afgelopen tijd in Rotterdam getest is, gaat het anders. De gerechtsdeurwaarder meldt zich bij het gemeentelijke kredietbank om te kijken of de schuldenaar daar al bekend is. ‘Uit de cijfers blijkt dat bij één op de twaalf vorderingen het mensen betrof die al in een schuldhulpregeling zaten’, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. ‘In dat geval kan de ‘nieuwe’ schuld meegenomen worden in de regeling.’ De schuldeiser maakt dan geen kosten voor het innen van schulden en de schuldenaar komt niet nóg dieper in de schulden door deurwaarderskosten en oplopende rente.
500 euro
Veruit de meeste schuldeisers in Rotterdam was bereid mee te doen aan de nieuwe aanpak. Uit de proef in Rotterdam is gebleken dat schuldeisers gemiddeld 500 euro besparen. ‘Dat gaat dan om kosten die ze maken om hun geld te krijgen, maar waarvan blijkt dat ze die niet kunnen innen’, aldus de woordvoerder. Ze benadrukt dat het nog te vroeg is om te zeggen of mensen ook daadwerkelijk eerder uit de schulden komen.
Toch niet betalen
Voorzitter John Wisseborn van de Koninklijke spreekt van een win-winsituatie. ‘Mensen komen minder diep in de schulden en de schuldeiser kan geld besparen doordat de zaken gefilterd worden. Als er mensen zijn van wie je weet dat ze toch niet kunnen betalen, dan maak je voor hun ook geen kosten meer.’ Maar waar ligt de winst voor de deurwaarder, die immers betaald wordt van de incassocosten? ‘Als wij geen dagvaarding schrijven, krijgen we ook geen geld, dat klopt’, legt Wisseborn uit. ‘Maar als we onze opdrachtgevers – de schuldeisers – kunnen behoeden voor het maken van extra kosten die toch niet inbaar zijn, krijgen wij er tevreden klanten voor terug.’
Positief
Volgens Wisseborn is de samenwerking tussen deurwaarders en de Kredietbank Rotterdam bewezen effectief. Hij hoopt dat meer gemeentelijke kredietbanken de samenwerking willen aangaan. Rotterdam gaat ondertussen door op de ingeslagen weg. 'Wij vinden de proef heel positief en gaan er zeker mee door', meldt de woordvoerder.
Schat de WOZ waarde maar nog m,eer uit de losse pols.
Bijvoorbeeld een factor 2 te hoog.
Protesterende burgers stuur je gewoon de gratis incasso gorilla op zijn dak.
Die begint met een rekening van 50 EUR en 2 weken later 250 EUR er bij.
Allemaal gratis burger pesten.
Dit gaat een daverend succes worden.
De vraag is alleen wie gaan die boze burgers neer knuppelen.
De onnodig dure deurwaarder, of de burgemeester?