Budgetapp Buddy failliet
'Bedrijfsvoering niet houdbaar na kritische berichtgeving', aldus de directeur.
Fintech bedrijf Buddy Payment heeft het faillissement aangevraagd. Dat laat directeur Camiel Kuiper weten. De organisatie achter de Buddy app, een digitaal hulpmiddel voor mensen met financiële problemen, ondervindt na kritische berichtgeving door Follow the Money dat er te weinig vertrouwen is onder haar klanten, de Nederlandse gemeenten. Meerdere afnemers van het budgetteringsmiddel trokken zich terug. In totaal werd door gemeenten 8 ton ingelegd. Ook ontving het bedrijf enkele subsidies van het rijk.
Kritische pers
In november 2022 schreef nieuwsplatform Follow the Money een uitgebreid artikel over het bedrijf van Kuiper. Centraal stond onder andere de deelname van PvdA-prominent Pieter Hilhorst, oud-wethouder van Amsterdam aan het bedrijf. Tijdens zijn promotieactiviteiten voor de app, die hij bij gemeenten onder de aandacht bracht, verzweeg hij structureel dat hij zelf een financieel belang in het bedrijf achter de app heeft. Enkele weken na plaatsing van het artikel liet Buddy weten dat Hilhorst zou vertrekken bij het bedrijf. Daarnaast toonde Follow the Money ook aan dat het privacystatement van de app verbeterd kon worden en zette zij vraagtekens bij de doorlopen aanbestedingsprocedure.
Integriteitskwesties werden te veel
De negatieve publiciteit en de daarmee komende twijfels over de veiligheid en wenselijkheid van de app hebben gemaakt dat de jonge organisatie, waar veel publiek geld in is geïnvesteerd, onvoldoende middelen heeft om verder te gaan. Volgens directeur Kuiper is er onterecht een sentiment ontstaan dat hij met zijn bedrijf geld wilde verdienen over de rug van arme mensen. Hij laat weten het niet eens te zijn met de bevindingen van Follow the Money en noemt ze suggestief. Voor deelnemende gemeenten, die door middel van de app hun kwetsbare inwoners wilden helpen met budgetteren, was de ontstane commotie echter genoeg om zich terug te trekken.
Na de berichtgeving vonden gemeenten het te spannend om het innovatiepartnerschap voort te zetten.
Terugtrekken door gemeenten
‘Na die berichtgeving is het politiek geworden. Oppositiepartijen in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag schreeuwden direct moord en brand. Vanaf dat moment wilden gemeenten niet meer investeren.’ Verschillende lokale overheden trokken zich terug, en nieuwe klandizie was er al helemaal niet meer. ‘Voor een project als Buddy is het belangrijk dat je als overheid bereid bent om voor de lange termijn te investeren. Daarom gingen we ook een samenwerking van 4 tot 8 jaar aan, in de wetenschap dat het jaren kost om onze visie technologisch en organisatorisch te implementeren.’
Ondanks dat de Buddy App nu pas anderhalf jaar live is en het partnerschap voor 4 tot 8 jaar was vastgesteld hebben de gemeenten in april al gezamenlijk laten weten dat zij de stekker eruit trekken, zo laat Buddy nu weten. ‘Na de berichtgeving vonden gemeenten het te spannend om het innovatiepartnerschap voort te zetten.’ Onterecht vindt Kuiper, zo benadrukt hij nogmaals. ‘Wij hebben een hoogwaardige en goed functionerende app geleverd. Gebruikers geven aan dat ze het gebruik prettig vinden en dat het voor minder financiële stress zorgt. We vinden dat toekomstige innovaties meer geduld van gemeenten verdienen. Ze hebben een groot probleem als het gaat om armoede en schulden.’
Direct uit de lucht
Er is nog geprobeerd een overnamekandidaat te vinden, maar dat is niet gelukt. Daarom is Kuiper genoodzaakt het faillissement aan te vragen. Voor gebruikers van de app betekent het faillissement zij per direct geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van Buddy. Dit omdat met het faillissement ook de bankvergunning van het bedrijf moest worden ingeleverd. De technologie van Buddy wordt tevens gebruikt door het Nederlandse Instituut voor Betalingsregelingen (NIvB), welke overigens ook tonnen heeft betaald aan het bedrijf van Kuiper. Het NIvB moet nu op zoek naar een alternatief bedrijf om betalingsregelingen te kunnen treffen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.