Advertentie
sociaal / Nieuws

Grotere gemeenten voeren actiefste rookvrij-beleid

Op openbare locaties als ov-haltes, parken of de kermis maken gemeenten nauwelijks werk van rookvrije terreinen.

15 september 2023
roken-stoppen.JPG

Steeds meer gemeenten maken werk van beleid om het roken terug te dringen. Onderzoek, uitgevoerd door I&O Research, wijst uit dat grotere gemeenten voorop lopen.

Beleidsadviseur Wonen | Publieke Sector | BMC

BMC
Beleidsadviseur Wonen | Publieke Sector | BMC

Afdelingshoofd Ondersteunende Diensten S10

JS Consultancy
Afdelingshoofd Ondersteunende Diensten S10

Menskracht

Dat blijkt uit de nieuwste meting van de Locatiemonitor dat het onderzoeksbureau uitvoerde in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en de GGD GHOR.

Gemeenten worden steeds actiever in hun beleid om het roken binnen hun gemeentegrenzen te beperken. Wel blijft het percentage dat het rookvrij-beleid ook beleidsmatig heeft vastgelegd nog achter. Vooral kleine gemeenten zouden volgens I&O-onderzoeker Naïma van Huizen er graag meer werk van willen maken. Maar het ontbreekt ze vaak aan financiële middelen en menskracht.

Relatief passief

Gemeenten zijn veelal slechts ondersteunend bezig. Veruit de meeste gemeenten ondersteunen in de praktijk vooral initiatieven van organisaties als sportclubs en scholen. Bijvoorbeeld door een gezonde schooladviseur in te zetten of te verwijzen naar materialen van de Rookvrije Generatie. Slechts een zeer kleine minderheid van gemeenten gebruikt daarvoor al lokale regelgeving, bijvoorbeeld via het aanpassen van de APV of het opnemen van rookvrije gebieden in de omgevingsvisie. Alhoewel veel gemeenten dus bezig zijn met rookvrij-beleid, zijn de acties die zij ondernemen voor een rookvrije omgeving relatief passief.

Terrassen

Op openbare locaties als ov-haltes, parken of de kermis zie je dat gemeenten nauwelijks werk maken
van rookvrije terreinen, zegt Naïma van Huizen. Het tegenovergestelde – veel gemeentelijke actie – ziet ze op plekken waar veel kinderen komen, zoals buitensportlocaties en scholen. Uit andere onderzoeken weten we echter dat een ruime meerderheid van de Nederlanders ook voorstander is van het rookvrij maken van openbare ruimtes zoals terrassen en OV-haltes. Bijna de helft van de gemeenten is er niet mee bezig om de eigen inwoners te ondersteunen om te stoppen met roken.

Ambtenaren

Aan de eigen ambtenaren bieden ongeveer vier op de tien gemeenten ondersteuning hierbij. Driekwart van de gemeenten geeft aan dat er op dit moment uren en middelen beschikbaar zijn om het rookvrij-beleid uit te voeren. Maar ook dat het een uitdaging zal zijn om die uren en middelen in de toekomst beschikbaar te houden.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 17 van deze week.

Nieuws in beeld - rookvrijbeleid gemeenten Klik om te vergroten

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie