Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten niet bezig met inwonende ouders

Het kabinet wil dat de burgers meer voor elkaar gaan zorgen in plaats van een beroep te doen op de reguliere zorg. Maar als het gaat om bij hun kinderen inwonende ouders ontbreekt het aan beleid en communicatie. Vrijwel geen enkele gemeente heeft bijvoorbeeld een contactpersoon op dit terrein.

09 april 2014

Terwijl steeds meer ouders intrekken bij hun kinderen, zijn gemeenten nog niet goed voorbereid op deze trend. Dat zegt het Netwerk Notarissen woensdag. De organisatie hield een enquête onder 50 gemeenten en kwam tot de conclusie dat er op dit gebied nauwelijks beleid is ontwikkeld. Kinderen en ouders lopen daardoor tegen allerlei praktische problemen aan.

Beleid en communicatie
Het kabinet wil dat de burgers meer voor elkaar gaan zorgen in plaats van een beroep te doen op de reguliere zorg. Maar als het gaat om bij hun kinderen inwonende ouders ontbreekt het aan beleid en communicatie. Vrijwel geen enkele gemeente heeft bijvoorbeeld een contactpersoon op dit terrein.

Praktische zaken
De notarissen wordt steeds vaker om advies gevraagd door ouders en kinderen over praktische zaken als bouwkundige aanpassingen. Zo willen sommigen een extra huisnummer waardoor de bewoners ieder hun eigen post kunnen ontvangen. Anderen willen een woonruimte voor hun moeder of vader bouwen in de tuin.

Woningsplitsing
,,Als de ouders en kinderen over willen gaan tot splitsing van de woning moet er een vergunning worden aangevraagd. Er is dan geen veelal geen uitzonderingspositie of speciaal beleid voor ouders en kinderen die bij elkaar willen gaan wonen. Ook als in de tuin of op het erf van de kinderen een onderkomen voor de ouders wordt gebouwd, loopt de burger tegen veel regels aan'', concludeert het Netwerk Notarissen waarbij 150 notariskantoren zijn aangesloten.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Oudjes korten op aow en allerlei andere tegenwerkingen.Bouwvergunning voor aanbouw ect.
Roffa
Maar de VNG ontkent in alle toonaarden dat de gemeenten schuld hebben aan dit probleem.

Zo kennen we de club van Kriens & Vet weer.
peter prak / eigenaar
Daarom moeten we ook zoeken naar andere vormen. Als het bij kinderen kan is het mooi. maar het kan ook anders, google maar eens op knarrenhof.

Landelijk al ruim 140 geinteresseerden en het onccept groeit hard. Veel gemeenten willen dat we ook bij hen deze vraag zichzelf laten organiseren.
Simon de Vries / voorheen beleidsmedewerker gem. Eindhoven
De meest recente gemeenteraadsverkiezingen zijn een uitstekend uitgangspunt voor de "senioren collectief wonen" initiatieven. Hier in Eindhoven dien ik momenteel zelf woningbouw corporaties te benaderen, terwijl zij zelf al bezig zijn met nieuwe seniorencomplexen (bijv. Archipel) .. Waarom niet via de gemeenteraad een initiatief om te peilen of dit kan rekenen op serieuze gegadigden. Lijkt me zéér haalbaar. Fluitje van een cent met de gegevens v.d. bevolkings administratie .. Doen !! Ik werk van harte mee.
Karel / projectleider
Hallo daar!Eer bestaan al jaren mogelijkheden om bijv. op tijdelijke basis een wooneenheid in de tuin te bouwen voor zorgbehoevende ouders. Er zijn prefab bouwwerken die eventueel ook weer verplaatst kunnen worden, zodat er minder kapiotaalvernietiging plaatsvindt. Aangepast en al. Dan hoef je geen aanbouwen aan je huis te maken ( ontstaat er ook geen rechtsongelijkheid)., of woningen te splitsen. Veel gemeenten gaan soepel om met deze tijdelijke huisvesting. Als iedereen zijn huiswerk nu eens beter maakte....
eric / directeur adviesbureau
De regeringen hebben de laatste jaren de sociale zekerheid zo gewijzigd, dat bij elkaar wonen om elkaar te verzorgen niet lonend is. Men wordt financieel van elkaar afhankelijk gemaakt en komt op het bijstandsniveau terecht, of gehele inkomens vallen weg.

In plaats van iedere burger in ons land zelfstandig recht op inkomen houdt, is zelfs onder de VVD hier geen verandering in gekomen. Omdat vele K Tweede Kamerleden en professionals de helicopterview missen, hebben we te maken met veel regelgeving die elkaar tegenwerkt. Als iedereen weer een zelfstandig recht op inkomen, dus ook op uitkering zou hebben, zouden mensen eerder besluiten elkaar weer te helpen. Nu worden velen financieel afhankelijk van de ander als zij bij elkaar gaan wonen, ook al zouden mensen dat willen om de ander te helpen met de zorg die iemand nodig heeft. Jammer maar helaas. Hoezo dure zorg!!!! We houden kunstmatig alles duur in dit land (renteaftrek blijft maar doorgaan met dure hypotheekleningen tot gevolg, omdat banken het wel goedvinden, dat wij 12 miljard verkwanselen aan hypotheekrenteaftrek t.b.v.. de banken. Ha, ha.. En de regering maar korten op allerlei uitkeringen, zorg etc.. Maar de hypotheekrente moet blijven, om de banken financieel te ondersteunen en de prijzen van onze eigen huizen maar hoog te houden. Daarom mogen er ook geen nieuwe woningen worden gebouwd. Daarom pakken wij ook mensen hun uitkering af als zij elkaar willen helpen en daarvoor bij iemand willen gaan wonen, omdat dat misschien toch wel praktisch is. Misschien kunnen die mensen toch maar beter uit Roemenie of zo komen, kunnen we weer meer mensen bijstand verstrekken. Niemand snapt er nog wat van in dit land. We regelen er maar wat op los, maar er zit geen enkele samenhang meer in.
Advertentie