Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten gestraft voor verzet bestuursakkoord

Het kabinet zet het mes in het gemeentefonds als vergelding voor het verzet van de gemeenten tegen het bestuursakkoord met het Rijk.

06 juli 2011

Handreiking geschrapt
Minister van Binnenlandse Zaken Donner maakte bekend een eerdere handreiking van het kabinet van honderd miljoen euro te schrappen. In de onderhandelingen over het bestuursakkoord waren de gemeenten erin geslaagd dat bezuinigingsbedrag op de regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s) van tafel te krijgen. Na het gedeeltelijk afwijzen van het bestuursakkoord door een grote meerderheid van de gemeenten, heeft het kabinet gister die teruggedraaide korting toch weer op de agenda gezet.

Achter de hand
De honderd miljoen euro die de gemeenten minder krijgen, worden door de CDA-bewindsman apart gezet. Dat geld houdt Donner achter de hand voor gemeenten die in de financiële problemen komen door de reorganisatie van de sociale werkvoorzieningen. Als dat geld niet wordt gebruikt, krijgt het in 2015 een andere bestemming.

Bestuursakkoord
De gemeenten stemden vorige maand tegen de werkparagraaf in het bestuursakkoord omdat zij zich grote zorgen maken over de gevolgen van de bezuiniging op de sociale werkplaatsen. Met de rest van het akkoord willen de gemeenten wel aan de slag gaan. Donner zegt dat nu ook te willen.

Onvoldoende
Het aanbod van het kabinet om 100 miljoen extra te reserveren is volgens de brancheorganisatie voor sw-bedrijven onvoldoende om de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening het hoofd te bieden.'Dit zet geen zoden aan de dijk', stelt Cedris-voorzitter Leemhuis-Stout. 'Wel is het een begin dat het kabinet de noodzaak ziet voor een extra reservering. Er is echter nog steeds onvoldoende geld om de 500.000 mensen die straks op Werken naar vermogen zijn aangewezen, te helpen aan een passende baan.'

Commissie-Westerlaken
Cedris reageert hiermee op een voorstel van het kabinet om het overleg over het bestuurakkoord met de gemeenten vlot te trekken. Vorige week nog hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Cedris de commissie-Westerlaken ingesteld om te kijken naar het perspectief van de sociale werkvoorziening onder Werken naar vermogen. ‘Zo kan er een gezaghebbende, onafhankelijke uitspraak worden gedaan over reële (financiële) randvoorwaarden voor de uitvoerbaarheid van Werken naar vermogen', aldus Leemhuis, 'zodat de impasse tussen het Rijk en gemeenten op dit dossier wordt doorbroken'.


Niet haalbaar

Eerder al stelde Cedris dat de grootste zorg voor de sector is dat er de komende jaren nauwelijks geld is om Werken naar vermogen uit te voeren. Het VNG-bestuur is blij dat ook het kabinet wil doorgaan met belangrijke afspraken uit het bestuursakkoord, maar is het volstrekt niet eens met de korting op de RUD’s. ‘De efficiencyvoordelen waar het kabinet van uitgaat zijn niet haalbaar, het wordt moeilijk om de ambities op dit terrein waar te maken,’ vindt het bestuur.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Wat had je anders verwacht dan rancuneuze maatregelen van dit kabinet dat alleen maar geniet van macht en totaal geen interesse heeft in mensen.
N. van Koll / ambtenaar
Zitten Donner en Verhagen in dezelfde partij? Aangezien Verhagen onlangs het volgende heeft uitgesproken

CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen vindt het onbehagen van veel Nederlanders over tal van veranderingen in de maatschappij ,,begrijpelijk’’. ,,Kort door de bocht of niet: het zijn terechte zorgen van mensen’’, zegt Verhagen dinsdagavond in een speech op een symposium over populisme.
Verhagen steekt ook de hand in eigen boezem. ,,Dit onbehagen is door de traditionele politieke partijen, ook door mijn eigen CDA, lang weggezet als een foutieve reactie op de snelle veranderingen in de wereld. Heus, alles zou goed komen.’’

Hou zou dat nou allemaal zitten?
Het VNG is eigenlijk een instelling om de gemeenten te ondersteunen maar lijkt steeds meer daartegenover te staan. Van welke partij is de VNG?
Verhagen wil dus de mensen liever niet meer voor de gek houden maar lijkt daar niet in gekend te worden door Donner. DOnner is minister van Binnenlandse zaken en wil al de onzin van de vorige portefeuillehouders zo snel mogelijk te niet doen.
Tja wat moeten we daar nou mee.
O. ten Hove
Donner, zoals velen in dit kabinet, spoort gewoon niet en is totaal ongeschikt. Zogenaamde democratie, met de uitwerking van een dictatuur...

Goddank kan men mij dit niet aanrekenen want ik stemde niet op de VVD (de vijand van de arbeider en de werkende klasse), CDA (politiek moet vrij zijn van religie en deze partij zou in het kader van de scheiding van kerk en staat verboden moeten worden, noch op de PVV.
W.Wilkens
En dan te beseffen dat deze man straks nog vice-president van de Raad van State wordt!
Zo'n dwingeland kunnen we in dit land net gebruiken.
Hoewel, zijn staat van dienst op het ministerie van justitie en sociale zaken waren al een kwaad voorteken.
Niek / jurist
Minister Donner handelt als een norse regent die de autonomie van de gemeenten schoffeert.
Het wordt tijd dat de gemeenten direct een deel van de belastingopbrengst krijgen zonder dat er iemand aan de kraan draait.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Hoogste tijd voor vervroegde verkiezingen! Dit korte-termijnvisie-kabinet breekt in recordtempo af wat we in honderden jaren hebben opgebouw. Tot nog toe nog geen positief besluit voor de burger kunnen ontdekken.
O. ten Hove
Donner is net een verongelijkt en verwend kind met autistische trekjes...

En dat wordt straks de hoogste adviseur? God, heb medelijden met het volk...
jakov / vml. controller gemeente
Wie betaalt, bepaalt.
Of dat bepalen altijd een juiste keus is. Niet betalen dwingt mensen en organisaties uit om anders te gaan denken en doen en nieuwe initiatieven te gaan ontplooien.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
18 miljard bezuinigingen betekent dat zaken anders moeten worden geregeld. De VNG heeft een kippenhok met teveel kakelende kippen. Ook bij de gemeenten is het de hoogste tijd om de mouwen op te stropen.
Advertentie