Advertentie
sociaal / Nieuws

Ontevreden gemeenten beëindigen contract met Vluchtelingenwerk

Omdat Vluchtelingenwerk geen maatwerk leverde waren inburgeraars zelfs genoodzaakt hun baan op te zeggen.

14 juni 2024
Inburgeren ANP
ANP/Marco de Swart

De gemeenten Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld en Westerkwartier zetten het contract met Vluchtelingenwerk voor de uitvoering van de B1-inburgeringsroute stop. De Groningse gemeenten zijn zwaar ontevreden over het werk dat Vluchtelingenwerk levert. Ze gaan op zoek naar een nieuwe aanbieder.

Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Yacht
Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Brief aan de raad

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van de gemeente Groningen dat de zes gemeenten constateren dat ‘Vluchtelingenwerk sinds de start van de overeenkomst een aantal afspraken zoals vastgelegd in het Programma van Eisen niet nakomt en niet tot een goede uitvoering van de opdracht komt’. Zo zou de organisatie avondlessen, alfabetiseringslessen en de B1-entreeroute organiseren, maar is dit niet gebeurd.

‘Geen maatwerk’

De slechte dienstverlening heeft volgens de gemeenten op verschillende manieren negatieve gevolgen gehad voor de ongeveer 400 inburgeraars die de B1-route volgen. Vluchtelingenwerk bleek volgens de gemeenten namelijk niet in staat om individueel maatwerk te leveren. Dit heeft tot gevolg gehad dat inburgeraars werk en inburgering niet kunnen combineren. Hierdoor waren sommige inburgeraars zelfs genoodzaakt hun baan op te zeggen.

Contract stopt per 2025

Gesprekken over de tekortkomingen hebben niet tot verbeteringen geleid. Ook die gesprekken verliepen moeizaam, aldus het Groningse college. Er is geen vertrouwen meer dat er verbetering zal plaatsvinden. Daarom is besloten de overeenkomst die er is op het eerst mogelijke moment de beëindigen. Dat is per 1 januari 2025. Het college erkent dat de overgang naar een nieuwe aanbieder mogelijk voor vertraging, onzekerheid en stress zal zorgen bij de inburgeraars.

Wel andere diensten

Het college benadrukt dat het besluit om de overeenkomst niet te verlengen geen betrekking heeft op overige diensten die Vluchtelingenwerk in de gemeenten aanbiedt, zoals maatschappelijke begeleiding of het verstrekken van juridisch advies aan statushouders die gezinshereniging hebben aangevraagd.

Reactie Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk laat in een reactie aan Binnenlands Bestuur weten het ‘teleurstellend’ te vinden dat de samenwerking op het gebied van de B1-route wordt beëindigd door de zes gemeenten in Groningen. ‘Op de eerste plaats voor de cursisten en hun docenten.’ Volgens de woordvoerder is er de afgelopen jaren gewerkt aan een mooi taalcentrum, maar is het niet gelukt dit naar volle tevredenheid te realiseren ‘ondanks verschillende pogingen van onze kant tot verbetering’.

‘Zorgen voor goede overdracht’

‘Er is na meerdere gesprekken met de betrokken gemeenten een verbeterplan in mei 2024 opgesteld. Onze mensen hebben zich hier hard voor ingezet, maar het heeft niet mogen bijdragen aan het vertrouwen van de gemeente in een vervolg op de samenwerking voor de B1-route. We gaan ons nu inzetten om tot een goede overdracht van de inburgeraars naar de nieuwe partij te komen. We blijven ons daarnaast onverminderd inzetten in Groningen, en daarbuiten, voor vluchtelingen op het gebied van maatschappelijke en juridische begeleiding.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie