Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningen mag inwoners geen eigen bewindvoerder opdringen

De gemeente Groningen had inwoners niet onder druk mogen zetten om van bewindvoerder te wisselen, bepaalt de rechter.

13 april 2022
recht-rechtspraak-juridisch-.jpg

De gemeente Groningen mag inwoners die onder beschermingsbewind staan niet tegen hun zin in een eigen bewindvoerder opdringen. Dat is de strekking van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Groningen voert de bewindvoering sinds 2018 zo veel mogelijk zelf uit.

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Onder druk

De Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter op het gebied van sociale voorzieningen, deed dinsdag uitspraak in een drietal zaken die betrekking hebben op het beschermingsbewind – een maatregel waarbij de financiële boekhouding van een inwoner wordt overgenomen – in de gemeente Groningen. Het gaat om inwoners die door de gemeente onder druk zijn gezet om hun bewindvoerder, waarmee ze een vertrouwensband hadden opgebouwd, in te wisselen voor een bewindvoerder van de Groningse Kredietbank (GKB).

Kosteloos

Normaal gesproken kunnen inwoners de kosten van het beschermingsbewind vergoed krijgen via de bijzondere bijstand. Maar sinds 2018 vergoedt de gemeente Groningen geen externe bewindvoerders meer en kunnen inwoners in plaats daarvan kosteloos gebruik maken van een bewindvoerder van de GKB.

Voorwaarde

De drie inwoners waarover de CRvB uitspraak deed, kregen bij wijze van overgangsmaatregel nog wel tijdelijk bijzondere bijstand om het beschermingsbewind te betalen. Maar de gemeente stelde als voorwaarde dat de inwoners bij de kantonrechter een verzoek zouden indienen om de bewindvoerder te ontslaan en in plaats daarvan een GKB-bewindvoerder aan te stellen.

Tegenzin

Eén van de inwoners weigerde dat, twee deden het met tegenzin. Ze waren immers vertrouwd met de huidige bewindvoerder, en wilden deze liever behouden, lieten ze de kantonrechter weten. Maar zonder verlening van bijzondere bijstand konden ze de bewindvoerder niet betalen.

Tik op de vingers

Over die gang van zaken krijgt de gemeente Groningen nu een tik op de vingers van de CRvB. De gemeente had van haar inwoners niet mogen vragen om tegen hun zin in van bewindvoerder te wisselen, en mag dat ook niet als voorwaarde stellen voor het toekennen van bijzondere bijstand.

Bestuderen

Groningen is de enige gemeente in Nederland die het beschermingsbewind op deze manier aanbiedt. Hoe vaak het voorkomt dat de gemeente inwoners vraagt om hun bewindvoerder te laten ontslaan, is niet duidelijk. De gemeente kan daar zelf nog geen antwoord op geven. 'Onze juristen zijn de uitspraak nu aan het bestuderen', laat een woordvoerder weten.

Succesvol

Begin dit jaar noemde de gemeente haar eigen beleid omtrent beschermingsbewind 'bepaald succesvol'. De kwaliteit van de dienstverlening was toegenomen en de kosten waren gedaald, bleek uit een evaluatie. Ook meldde het college destijds dat de Groningse aanpak stand had gehouden in verschillende juridische procedures.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie