Heerlen baalt van ophef over school van 100 miljoen
Wethouder de Wit noemt de ophef over het ROC Arcus College in Heerlen slecht voor het imago van de stad. Maar Heerlen is zelf ook niet gelukkig met de nieuwbouw
De uitzending van het VPRO-programma 'De slag om Nederland' over een peperduur nieuw schoolgebouw in Heerlen, is ‘heel slecht voor het imago van de stad’, zegt onderwijswethouder Riet de Wit. De uitzending leidde gisteren meteen tot Kamervragen.
100 miljoen
De Slag om Nederland ging over de nieuwbouw van het Arcus College in Heerlen. Het ROC bouwt een nieuwe campus buiten de stad waar leerlingen van diverse locaties straks worden ondergebracht. De nieuwbouw van het ROC kost circa 100 miljoen euro en wordt in Nederland ‘verreweg de grootste’, meldt Arcus trots in een promotiefilmpje.
Rijkste scholen
Het Arcus is een van de rijkste scholen voor middelbaar beroepsonderwijs van Nederland. De programmamakers concluderen uit gesprekken met enkele betrokkenen dat al dat sparen voor de megalomane nieuwbouw ten koste is gegaan van het onderwijs.
Ongenuanceerd
Wethouder Riet de Wit vindt dat De Slag om Nederland een ongenuanceerd beeld schetst. Rapporten van de onderwijsinspectie tonen volgens haar niet aan dat er iets mis is met de leskwaliteit van het Arcus. En dat op de campus straks 10.000 leerlingen rondlopen, klopt ook niet volgens haar.
Niet gelukkig
Maar dat ook Heerlen niet echt gelukkig is met het hele project, geeft De Wit wel toe. ‘We hebben eieren voor ons geld moeten kiezen’, zo beschrijft ze de besluitvorming in 2006. Het Arcus College dreigde uit te wijken naar andere locaties – buiten Heerlen – als de gemeente niet zou instemmen met de plannen, zegt De Wit. ‘Dat is hun goed recht. Maar we hebben wel eens prettiger onderhandelingen gevoerd.’
Bij het station
Liever had de gemeente nieuwbouw voor het ROC nabij het station willen hebben. Maar het Arcus wilde graag aan de rand van de stad, dicht bij andere onderwijsinstellingen bouwen. Wel wist de gemeente te bedingen dat de plannen een stuk kleiner werden, waardoor niet alle onderwijsactiviteiten van het Arcus uit de stad verdwijnen.
Leegstand
‘Ook hebben we bedongen dat de zorgopleidingen naar een plek verhuizen waar ook de Heerlense zorginstellingen liggen. Dat is een grote vooruitgang.’ Maar als je diep in ons hart kijkt, zegt de wethouder, is het hele project niet ideaal voor Heerlen. Zo is nog onduidelijk wat er gebeurt met zeven van de acht schoolgebouwen die op termijn leeg komen te staan. De gemeente neemt zelf een gebouw over om er speciaal onderwijs te huisvesten.
Brief Arcus
Het Arcus College stuurde gisteren een brief aan alle medewerkers, zegt Arcus-woordvoerder Ronald Paulissen. ‘We hebben onze standpunten uiteengezet en de feitelijke onjuistheden van het programma weersproken.’
Opknappen 50 miljoen
Ook stuurde het ROC een brief aan onderwijsminister Bijsterveldt met een toelichting over de kwestie. Volgens Arcus is de investering in nieuwbouw afgewogen tegen het opknappen van de huidige locaties, wat toentertijd werd geraamd op 40 à 50 miljoen euro.
Vragen
De SP stelde dinsdag schriftelijke Kamervragen over Arcus. De partij vindt dat de minister regie moet houden over huisvesting van scholen, om te ‘voorkomen dat bestuurders via dit soort vastgoedprojecten enorme bedragen onttrekken aan het onderwijs’. De PVV stelde mondeling vragen.
Reacties: 30
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom betaal je 2000 euro collegegeld voor zo,n onverantwoord bouwgedrag . Criminelen zijn er niets bij .
Geen enkel land bouwt zo,n belachelijk dure scholen.
Je eerste extra besparing heeft zich ongewild bij jouw regering aangediend. Blijkbaar krijgen de ROC's in Nederland teveel geld van de belastingbetaler waardoor zij zich kunnen storten op grootschalige vastgoedprojecten. Het opknappen en instandhouden van een zeven-tal kleine ROC's zou onmgeveer 50 miljoen hebben gekost. Nieuwbouw in ieder geval het dubbele. Een besparing van 50 miljoen is in the pocket. Laat het bestuur van het ROC te Heerlen maar investeerders zoeken voor de extra kosten. Wellicht zijn de heren bestuurders bereid het verschil aan te passen.Kijk ook even naar de bezoldiging en de vergoedingen van deze heren. Als je landelijk al deze buitensporigheden zou aanpakken zal blijken dat met een gelijkblijvende begroting onderwijs, het onderwijsveld (behoudens de heren bestuurders die ineens minder krijgen om hun spaartegoed mee aan te vullen) ineens geen problemen meer kent.
Ik en met mij vele Nederlanders hopen op korte termijn de eerste effecten van jouw inspanningen te kunnen zien.
Vriendelijke groet,
Johannes
Slappe knieen of ook al verzot op het het bestuursderpluche ten koste van de belastingbetaler? Daarnaast wordt alweer bouw gepleegd ten koste van de natuur, notabene in een krimpgebied. Ik acht dit onacceptabel. Waarom deze schoolfabriek niet in de Vrieheidewijk geplaatst want deze is gewoon rijk voor de sloop.
Paul
Dat was "toentertijd" (2006), toen er nog geen crisis was, en de aannemersprijzen dus hoger waren. Opknappen zou nu dus wel eens goedkoper kunnen zijn. Ook in beide brieven gaat Arcus daar (wijselijk?) niet op in.
Maar laten we ruimhartig aannemen dat opknappen nu nog steeds 50 miljoen zou kosten.
Dan wordt er nu dus minstens 50 miljoen EXTRA uitgegeven aan nieuwbouw. Die dus niet meer aan onderwijsverbetering kan worden uitgegeven. Die conclusie blijft dus gewoon overeind, wat Arcus en de gemeente er ook over 'spinnen' ("we zitten nu wel korter op onze onderwijspartners", wat een zwaktebod zeg).
Moet ALTIJD met "verantwoorde" programma's komen waarbij een belerend vingertje past. Gewoon niet meer serieus nemen die omroep.
Als het er op aan komt, gaan alle gemeentebestuurders door de knieen voor het grote geld, het serieus genomen willen worden door de grote jongens, kijk daar heb ik aan meegewerkt gedrag enzovoorts. Wat we nu zien is leegstand waar de gemeente dan maar weer een oplossing voor moet zien te vinden. En wie betaalt dat...., jazeker de burger. De praktijk pleit voor het terugleggen van esssentiele ruimtelijke beslissingen van gemeenteniveau naar proviciaal of rijksniveau waarbij voortaan een correcte belangenafweging plaatsvindt dan het hielenlikken van de vastgoedbranche.
Het zeer goed denkbaar dat de beslissing om te kiezen voor nieuwbouw veel goedkoper is dan te blijven investeren in verouderde onderwijsgebouwen. Niet alleen zullen de jaarlijkse huisvestingslasten hierdoor dalen maar ook de onderhoudslasten, de energierekening, de schoonmaakkosten en de beheerslasten (minder kantines, minder portiers, etc…) Zeker in een regio als Zuid Limburg waar het aantal leerlingen drastisch zal dalen is een concentratie van voorzieningen noodzakelijk om op termijn het hoofd nog boven water te kunnen houden. Daarnaast begrijp ik dat er ook combinaties gezocht worden met het HBO. Zo kunnen de peperdure praktijklokalen van de technische opleidingen beter benut worden wat een grote kostenbesparing zal opleveren. Uiteindelijk zal er dus meer geld overblijven voor het onderwijs en zit onze jeugd in fatsoenlijke onderwijsgebouwen. Volgens mij is dat slim besturen en je verantwoordelijkheid nemen in belang van de jeugd waar je voor hoort te staan.
Leon Heuvelmans
Let jij nou maar eens op je eigen onderbuik, vadsig stuk vreten.
Een school van 10.000 leerlingen doet de mobiliteit verhogen: brommer, fiets etc. bewegingen.Het verhogen van de lasten voor de ouders/leerling.
Een school voor 10.000 leerlingen maakt de leerling
onpersoonlijk in zijn sociale omstandigheden. En dat voor een PvdA die opkomt voor sociale waarden. Laat me niet lachen.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/10306299/ …
Zou de onderwijskwaliteit nu zo slecht zijn?
Onderwijs is een middel geworden om te graaien, niets meer en niets minder. Jammer ook dat de PVV-politici ontbraken in de uitzending, dat maakt de VPRO een staatszender. Voor de rest een goed programma, heel herkenbaar allemaal.
Als student erger ik me elke dag aan deze nieuwbouw. Het Zernike (in groningen) is ook zo'n megalomane studentenfabriek. Geen sfeer, letterlijk gebouwd in het platteland, 5 kilometer fietsen, en niet beter dan een normaal gebouw in de stad.
Als wij qua kennis aan de wereldtop willen behoren, regel dan eens wat meer colleges en wat meer docenten. Moet te doen zijn voor 100 miljoen. Daarvoor koop je de complete wereldtop van leraren!
Het omroepgebouw van de VPRO heeft volgens Trouw 60 miljoen gulden gekost. En het Muziekgebouw aan het IJ (waar de VPRO vaak uitzendingen verzorg) heeft meer dan 50 miljoen euro gekost.
Waarom zijn oude gebouwen goed genoeg voor de kinderen van een ander?
Lijkt mij dat een nieuw schoolgebouw (zonder spaanplaat en asbest) goed is voor de leerlingen en leraren.
De manier van handelen van het Arcus bestuur zegt genoeg + daarnaast hetgeen de oud medewerker verklaarde daar slalomt het bestuur klakkeloos omheen. Natuurlijk is alles verkeerd uitgelegd, waarom kom je dan niet in het programma als je gevraagd wordt beste bestuurder.
Dit is het probleem in Nederland, een renovatie flink opkloppen qua kosten om nieuwbouw, aanzien en status uit te breiden voor het bestuur en goed onderwijs ho maar.
Politiek van links tot rechts, u bent verantwoordelijk om dit bij te sturen met de minister voorop.
Hoe het ook kan.