Geen minimumtarief thuiszorg
Staatssecretaris Bussemaker wil van de VNG opheldering waarom er geen oproep komt aan gemeenten ‘reële tarieven’ voor thuiszorg te hanteren.
Vakbond Abvakabo FNV bepleitte deze week een landelijk minimumtarief voor de thuiszorg: een vastgesteld bedrag dat gemeenten in ieder geval per uur voor huishoudelijke verzorging zouden moeten betalen. Het moet niet meer mogelijk zijn dat aanbestedingen worden gedaan waarbij gemiddeld twee tot vier euro onder de kostprijs wordt geboden. Dat gebeurt nu wel en het zet thuiszorgorganisaties voor het blok, stelt de bond: werken voor een te laag tarief of niet meedoen aan de aanbesteding.
Organisatieadviseur PriceWaterhouseCoopers onderzocht vorig jaar in opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid wat een reële gemiddelde prijs zou zijn voor huishoudelijke verzorging. In een vervolgonderzoek bleek dat de prijs die gemeenten betalen gemiddeld een paar euro per uur onder de kostprijs ligt. Als gevolg daarvan leiden thuiszorgleveranciers verlies op de huishoudelijke verzorging.
Minimumtarief
PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid ziet niets in een minimumtarief, laat haar woordvoerder Annette Dijkstra weten. ‘Het vaststellen van de tarieven is een lokale verantoordelijkheid, wij willen juist lokaal maatwerk. Bovendien is een minimumtarief geen garantie voor betere zorg of beter betaald personeel.’
Wel vindt de staatssecretaris het ‘erg jammer’ dat ondanks eerdere toezeggingen er geen oproep komt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan gemeenten om ‘reële’ tarieven te hanteren. Eerder deze maand liep een overleg daarover stuk. De VNG ziet niets in zo’n oproep omdat veel gemeenten al met een nieuwe aanbesteding bezig zijn. Een oproep zou dan toch te laat komen, liet een VNG-woordvoerder weten aan het blad Zorgvisie.
Bussemaker wil opheldering van de VNG, zegt Dijkstra: ‘Er was toegezegd dat die verklaring er zou komen. Het ministerie vindt dat de aanbieders niet onder de kostprijs moeten offreren en dat gemeenten ook niet moeten ingaan op irreële, lage tarieven. We hadden gehoopt daarover een gezamelijke afspraak te kunnen maken.’
Hogere prijzen
Gemeenten werden bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 verantwoordelijk voor de thuiszorg. Toen werd in veel gevallen voor lage prijzen aanbesteed. Inmiddels zijn de meeste gemeenten aan een nieuwe aanbestedingsronde toe. Een compleet overzicht van de prijzen die in die nieuwe ronde worden afgesproken is er niet, maar het ministerie heeft de indruk dat de prijzen nu wel hoger liggen.
De VNG zegt op grond van een telefonische enquête onder honderd gemeenten dat de tarieven gemiddeld zelfs met eenderde zijn gestegen. Maar de brancheverenging van zorginstellingen, ActiZ, heeft daar bedenkingen bij. Woordvoerder Jaap Knoppert: ‘Er is wel meer aandacht voor de vraag wat een redelijk tarief is, maar wij hebben niet het idee dat zich dat ook daadwerkelijk in andere prijzen vertaalt.’ ActiZ komt binnenkort met een eigen onderzoek.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.