Nederlanders niet goed voorbereid op extreem weer
Een meerderheid van de Europeanen voelt zich niet goed voorbereid op noodsituaties. Nederlanders vrezen vooral extreme weersomstandigheden.
Een meerderheid van de Europeanen voelt zich niet goed voorbereid op rampen en noodsituaties, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Europese Unie. Vooral extreme weersomstandigheden zoals stormen, droogte en hittegolven baren zorgen: 38 procent van de respondenten noemt dit als belangrijkste dreiging. Daarnaast maakt 27 procent zich zorgen over volksgezondheidscrises, en 26 procent vreest voor overstromingen. In 17 van de 27 EU-lidstaten, waaronder Nederland, worden extreme weersomstandigheden als de grootste bedreiging gezien.
Cyberaanvallen en bosbranden
De zorgen variëren echter per land. In Zweden en Denemarken vrezen inwoners vaker voor cyberaanvallen, terwijl in Portugal en Cyprus bosbranden de grootste angst zijn. Duitsland is het enige land waar politieke en geopolitieke spanningen, mede door de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, als belangrijkste dreiging worden genoemd.
Nauwelijks voorbereid
Opvallend is dat veel Europeanen zich nauwelijks voorbereiden op mogelijke rampen. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet niet wat te doen in een noodsituatie. Slechts 47 procent geeft aan kaarsen of een zaklamp in huis te hebben voor noodgevallen, en slechts één op de drie heeft een huisapotheek. Voedselvoorraden of een radio op batterijen zijn nog minder aanwezig.
Meer informatie nodig
Hoewel driekwart van de Europeanen erkent dat ze beter voorbereid zouden moeten zijn op rampen, zegt bijna twee derde dat ze meer informatie nodig hebben om dit effectief te doen. Tegelijkertijd geeft 40 procent aan dat gebrek aan tijd of geld hen belemmert om zich goed voor te bereiden.
De bangmakerij is al goed gelukt.