Etten-Leur met workshops Wwb te lijf
Werkplein regio Etten-Leur is erin geslaagd de instroom in de bijstand te verminderen en de uitstroom te versnellen. Dit door middel van workshops.
Het Werkplein in de regio Etten-Leur heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Wwb’ers aan het werk te helpen. Nog voordat er een intakegesprek is, krijgt de aanvrager een aantal workshops. En met succes. De instroom in de Wwb verkleint en de uitstroom versnelt. Andere gemeenten komen al kijken naar de nieuwe aanpak
Workshops
Iedereen die een Wwb-uitkering wil aanvragen moet binnen vier weken een intakegesprek hebben. Meestal treedt na zo’n gesprek – als iemand een uitkering krijgt - een traject in werking om te proberen de aanvrager weer aan het werk te krijgen. In Etten-Leur, Zundert, Rucphen en Moerdijk doen ze het vanaf maart vorig jaar anders. Wie een uitkering wil, wordt meteen uitgenodigd om 12 workshops te volgen.
Gedoe
‘Sommige mensen vinden dat vreemd’ vertelt Sandra Luidens van het Werkplein. ‘Ze vragen zich af of dat allemaal niet kan als ze zich ingeschreven hebben en de uitkering loopt.’ Maar dat kan in Etten-Leur niet meer. Wie niet aan de workshops meedoet, krijgt geen uitkering. Van de ruim 600 mensen die zich voor een uitkering meldden, haakte 25 procent daarom af. ‘Mensen die dat teveel gedoe vonden of toch zelf een baan vonden’, aldus Luidens.
Helft over
Van de mensen die wel deelnamen stroomde een deel gedurende de workshops uit naar werk. Een ander deel zag alsnog af van de uitkering. Uiteindelijk bleef van de melders ongeveer de helft over die een intake kregen. Na zo’n zes maanden bleek dat van deze mensen een kwart alweer uit de bijstand was en werk had gevonden.
Geheim
Het geheim van de methode is dat de werkcoaches, die zelf de workshops geven, de aanvragers goed leren kennen. ‘Als wij meerdere keren een workshop van 3 uur aan die mensen geven, weten we echt wie we voor ons hebben’, aldus Luidens. ‘We kunnen daarom sneller een match maken met een bedrijf.’ Bovendien zijn er ‘speedmeets’ met bedrijven, leert de ‘cursist’ hoe hij moet solliciteren, waar zijn sterke punten liggen en hoe hij die moet presenteren. ‘Een mailadres als ‘Kinky36’ of ‘terror12’ komt bij een werkgever niet goed over natuurlijk’, verduidelijkt Luidens.
Mengen geen succes
Het Werkplein heeft de pilot uitgevoerd met nieuwe aanmelders. Nu wordt gekeken of bestaande Wwb’ers ook aan het project deel kunnen nemen. De groep nieuwe en bestaande Wwb’ers mengen is in ieder geval niet succesvol gebleken, vertelt Luidens. ‘We merken dat bestaande cases de positieve energie van de nieuwe mensen tegenhouden.’ Jongeren die uit de WIJ komen, passen wel bij de nieuwe Wwb’ers.
Besparing
Het succes van het project is ook elders in gemeenteland niet onopgemerkt gebleven. Verschillende gemeenten hebben in Etten-Leur gekeken hoe het in z’n werk gaat. De gemeente Oosterhout heeft al besloten de methode over te nemen. De nieuwe, intensieve, manier van werken is nauwelijks duurder dan de ‘oude’ manier. Nu worden workshops gegeven aan een groep, daar waar vroeger gesprekken met individuen werden gevoerd. Etten-Leur heeft voor het project één persoon anderhalve dag per week extra aan het werk. ‘Maar de besparing op de bijstandsuitkeringen weegt ruimschoots op tegen de extra kosten die gemaakt worden’, aldus een beleidsmedewerker van de gemeente.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.