Uitbannen discriminatie jeugdzorg verloopt moeizaam
De onderzoekers pleiten onder andere voor meer onderzoek naar de omvang van het probleem.
Het uitbannen van discriminatie in de jeugdzorg verloopt moeizaam. Een ‘witte blik’ binnen de sector is een van de oorzaken, blijkt uit een verkennend onderzoek dat is ingezien door NU.nl.
Volgens onderzoeker Hanneke Felten wordt er weinig gedaan aan het voorkomen van discriminatie en racisme. Zij spreekt namens de auteurs van Verkenning Discriminatie en racisme in de zorg, dat is uitgevoerd door kennisinstituut Movisie en het Verwey-Jonker instituut. Als er een incident plaatsvindt, weet de sector vaak niet wat te doen, zegt Felten tegen de nieuwswebsite. Ook het jeugdzorgpersoneel heeft vaak te maken met discriminatie. Denk aan cliënten die niet geholpen willen worden door iemand met een hoofddoek.
Migratieachtergrond
ExPex ziet eveneens dat discriminatie van jongeren met een migratieachtergrond in de jeugdzorg veel voorkomt. De landelijke vereniging van ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg stelt dat veel personeel wit is. En dat is meteen een deel van het probleem. ‘Door hun witte blik missen ze de verbinding met jongeren met een migratieachtergrond. En die voelen zich niet serieus genomen’, zegt een woordvoerder van ExPex tegen NU.nl. De onderzoekers signaleren hetzelfde en adviseren meer mensen van kleur op beleidsbepalende functies te krijgen.
Onnodig vertragend
De auteurs van de verkenning pleiten onder andere voor meer onderzoek naar de omvang van het probleem. Maar de opdrachtgever van het onderzoek naar de Jeugdzorg, de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, vindt dat onnodig vertragend. ‘We weten nu wel met zijn allen dat er discriminatie en racisme is: op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, het onderwijs, de zorg enzovoorts’, stelt voorzitter Joyce Sylvester van de staatscommissie. ‘We hoeven niet met nog meer bewijzen te komen. We moeten het gaan uitbannen.’
In veel gevallen is er trouwens bij burgers met verschillende kleuren ook sprake van veronderstelde discriminatie en racisme.